Rizsázzunk!

Zöldbableves füstölt sonkával, füstölt sonkalével

A húsvéti sonkában az a jó, hogy sokáig marad belőle. Legalább is nálunk mindenképpen. Egy részét le is fagyasztjuk. Meg a levét is. Kincs minden cseppje.
Ezt a levest az uram főzet vasárnap és mint mindig, most is csak úgy gondolom formán. 🙂 Én csak a kis kukta voltam, az előkészületekben segédkeztem. Megpróbálok mennyiségeket megadni, de sajnos ez a leves is a megérzéseken alapul. Ettől lesz igazán finom.
maradekos_zoldbableves
A zöldbableves
Hozzávalók:
50 dkg zöldbab (most fagyasztott volt)
15-20 dkg füstölt sonka
5 dl sonkalé
1 fej vöröshagyma
1 paradicsom
2 nagyobb szem krumpli
3 sárgarépa
3 fehérrépa
só, bors
őrölt édes nemes piros paprika
tejföl
1-1.5 l víz
olívaolaj
friss kenyér
Megpucoltam a zöldségeket. A répákat először negyedekbe vágtam, majd kb. 1 centis kockákra. A krumplit közepes kockákra daraboltam. A vöröshagymát az uram aprította. A paradicsomot megmostam, majd forró vízbe dobta alig 1 percre, aztán hideg vízben lehűtötte és lehúzta a héját.
Egy nagy fazékban olívaolajat hevített, majd a paradicsommal együtt üvegesre párolta a vöröshagymát. Ezután felöntötte a sonkalével és a vízzel, aztán beletette a répákat. Hagyta felforrni, aztán közepes tűzön főzni kezdte. Amikor a répák félig megfőttek, hozzáadta a krumplit és így hagyta felforrni a levest. Egy kóstolás után kicsit sózta, borsozta. A sonkalé miatt érdemes kevésbé nagyvonalúan bánni a sóval, hiszen a sonka leve meglehetősen sós tud lenni.
Amikor a krumpli is majdnem teljesen megfőtt, tejföllel behabarta és hozzáadta a kb. 1 centis kockákra vágott sonkát. A végén már a sonkával együtt forralt még egyet a levesen.
Friss kenyérrel és tejföllel ettük. Utána persze a lekváros bukta következett. Klasszikus békebeli vasárnapi ebéd volt. 🙂

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Rizsázzunk says: (előzmény @Ida Csikós)

    Örülök, hogy ízlett! 🙂
    És mivel a fagyasztóban van még egy kevés a húsvéti sonkából, és már újra rá tudunk nézni, hétvégén újra főzök egy jó kis zöldbablevest és teszek bele kaprot! 🙂

  2. Ida Csikós says:

    Köszönöm a tippet! Hát ez mennyei lett!!! Bár én az olíva olajat és a paradicsomot kihagytam belőle, viszont a végén, az utolsó rottyanásnál kaprot szórtam a levesbe! Mostantól csak ilyet fogok készíteni húsvétkor! Imádta az egész család!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!