Rizsázzunk!

Vaníliás diós kifli - elindult a karácsonyi hullám

A Karácsony illatát szeretem. Nagyon. Főleg, ha hó is esik hozzá. Kedves Jézuska, lehetne, hogy idén fehér Karácsonyt kapjak? Ez igazán nem nagy kérés, szerintem.

Nálunk eléggé hajtós ez a 3 nap, jó sokan vagyunk, sokfelé. Ha valaki hasonló cipőben jár, ez a süti jól jöhet egy esetleges karácsonyi idegösszeomlás elkerüléséhez. 😉 Meg a “hú, neki elfelejtettem ajándékot venni” helyzetekben is. 😉

Előkészítés: kb. 10 perc
Sütési idő: 13-15 perc

dios hokifli2

 

Hozzávalók (20 darabhoz):

10 dkg liszt
7,5 dkg hideg vaj, felkockázva
3,5 dkg darált dió
1,5 dkg porcukor
1 vanília rúd kikapart magjai
vaníliás porcukor a “csomagoláshoz”

A sütőt előmelegítettem 180 fokra. Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral.

A hozzávalókat kimértem egy nagy tálba és gyors mozdulatokkal jól összegyúrtam. Kisebb diónyi darabokat csíptem a tésztából, amiket először a tenyereim között golyókká formáztam, majd a golyókból kis nudlikat sodortam, a nudlikat pedig kifli alakúra formáztam. Persze, ha valaki nagyobb kifliket szeretne, nagyobb adagot is lecsíphet a tésztából.

A sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam mindet, majd az előmelegített sütőben 13 – maximum 15 perc alatt megsütöttem. Csak annyira, hogy már legyen egy kevés halvány aranybarna színe. Nem legyen sötétebb, mert akkor száraz lesz, mint a fűrészpor. Végezetül már nem forrón, de még melegen megforgattam a vaníliás porcukorban.

Igazi karácsonyi süti. Ráadásul nincs vele sok munka, több napig, sőt akár 1 hétig is eláll, így előre is dolgozhatunk. Szépen becsomagolva még ajándékba is adhatjuk.

dios hokifli4

Tipp 1.: érdemes házi vaníliás porcukorral dolgozni, és bár a vanília rúd nem olcsó, de sokkal intenzívebb az íze, jelentősebb mennyiségű házi vaníliás (por)cukrot tudunk elkészíteni vele – csak le kell darálni a cukrot a vanília rúddal és jól záródó üvegben lezárni.

Tipp 2.: késes robotgépben is összedolgozható a tészta

Tipp 3.: ha nem sütjük ki azonnal, folpackba csomagolva hűtőbe is tehetjük

dios hokifli8

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!