Rizsázzunk!

Expressz mandulatorta citromsziruppal

Újabb falat Anglia a WR receptgyűjteményből. Jónak tűnt. Főleg, amikor kiderült, hogy ez a torta is sebtiben összeállítható. Szeretem az ilyet. A nehézbombázó ünnepi sütik előtt jó egyet rápihenni egy könnyedebb desszerttel. 😉 Kívül kissé ropogós, belül lágy és szaftos, a citromsziruptól kellemesen fanyar. Próbáljátok ki Ti is, ha van kedvetek. Laktóz -és gluténmentes. A cukor mennyiségét kicsit csökkentettem az eredetihez képest, de így is tökéletesen működött a süti.

Előkészítés: 10 – 15 perc
Sütési idő: 45 perc (vagy tűpróbáig)

wr santiago mandulatorta

 

Hozzávalók (20 centis tortaformához):

a tortához:

30 dkg egész mandula
4 közepes tojás, kettéválasztva; a fehérje legyen hideg
20  dkg nádcukor (kristálycukor is jó; ha valaki a 20 dekát is sokallja, lehet ennél is kevesebb; eredetileg 25 dkg cukor kell bele)
1 citrom reszelt héja
1 ek. citromlé
1 tk. őrölt fahéj

csipet só

a citromsziruphoz:

1 citrom reszelt héja és leve (a tortához használt citrom maradék levéből csináltam, plusz egy másik citrom héja)
2,5 dkg porcukor
1 ek. hideg víz

A sütőt előmelegítettem 160 fokra (gázsütőnél 3-as fokozat), légkeverésen. Egy 20 centis kapcsos tortaformát kivajaztam, az aljára sütőpapírt tettem.

A mandulát finomra őröltem. Ha ezt a lépést szeretnénk megspórolni, természetesen vehetünk darált mandulát is.

A tojásokat kettéválasztottam. Egy nagy keverőtálba tettem a sárgáját a cukorral, a citromhéjjal, a citromlével és elektromos habverővel addig kevertem, amíg kifehéredett és sűrű, krémes masszát kaptam. Ezután belekevertem a csipet sóval elkevert őrölt mandulát és a fahéjat.

A tojásfehérjéket egy tiszta, száraz keverőtálban pár perc alatt kemény habbá vertem. A mandulás masszához kevertem 2 evőkanálnyit a fehérjehabból, hogy fellazítsam. Itt még nem kell finomkodni a fehérjehab keverésével. Ezután beleforgattam a maradék habot is, de már nagy, óvatos mozdulatokkal, alulról felfelé, addig, amíg fehérjehab és a mandulás massza szépen egynemű lett.

A tortaformába öntöttem és betoltam a sütőbe. A sütési idő 45 perc, de érdemes 30 perc után tűpróbával ellenőrizni. Sütőnként változhat, hogy hosszabb vagy rövidebb idő alatt sül meg. Akkor van készen, ha a tű már tisztán jön ki a tésztából. A formában hagytam kihűlni.

Amíg a torta hűlt, elkészítettem a citromszirupot. Egy szórásnyit félretettem a reszelt citromhéjból a díszítéshez. A többit egy lábasba tettem a citromlével és a cukorral együtt. Hozzáadtam 1 ek. hideg vizet is. Közepes lángos, finoman melegíteni kezdtem, amíg a cukor teljesen felolvadt. A még meleg szirupot a torta tetejére csurgattam.

Tálaláskor megszórtam kevés porcukorral és a félretett citromhéjjal. Lágyan felvert tejszínhabbal vagy görög joghurttal turbózhatjuk.

Tipp 1.: ha nem kapunk görög joghurtot, a natúr joghurtot tegyük gézbe, vagy egy kisebb sűrűbb szövésű szűrűbe, “lógassuk” egy kisebb lábas felé, tegyük a hűtőbe és hagyjuk lecsöpögni jó néhány órán át.

Tipp 2.: citrom helyett narancsot is használhatunk, a fahéj helyett pedig szegfűszeget.

A recept megtalálható elektronikusan is a Waitrose honlapján

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!