Rizsázzunk!

Forrázott palacsinta

Valamelyik este, fürdés közben a gyereklány közölte velem, a pacsálásból fel sem nézve, hogy:

– Anya, palacsintát akarok enni (2 és fél évesen életkorilag akar, nem pedig szeretne 😉 )
– Én meg 20 deka húszezrest szeletelve, Rozikám.
– Jó. – így Rozi.

Ennyiben maradtunk. Na ja, a zöldségek kézzel pépesítése helyett tetszett volna inkább rendesen vacsorázni. 😉 Azért csak megsütöttem a palacsintát, igaz nem aznap, nem akkor, nem este. Forrázott kefires palacsintát. Úgy, úgy, leforrázva, tej helyett pedig kefirrel. Krémes, könnyű, légies a tészta, pihentetni sem kell sütés előtt. Pár perccel tart tovább összeállítani, mint a hagyományos palacsintatésztát, de az a néhány plusz perc nagyon megéri.

forrazott_kefires_palacsinta (1)

 

Hozzávalók (8 – 10 darabhoz):

2 egész tojás
1 pohár forró víz
1 pohár kefir
1 pohár liszt, átszitálva
1/2 tk. só
késhegynyi szódabikarbóna
1 ek. nádcukor
3 ek. olaj

A lisztet egy nagy keverőtálba szitáltam. A vizet forralni kezdtem. A kefirt is a kezem ügyébe készítettem. Közben egy nagy keverőtálba ütöttem a 2 egész tojást és hozzáadtam a sót. Elektromos kézi habverővel elkezdtem felverni. A legmagasabb fokozaton nagyjából 3 – 4 percig fehéredésig kevertem, amíg levegős, habos lett. Ekkor lassan, vékony sugárban hozzácsurgattam a forró vizet. Közben továbbra is kevertem a legmagasabb fokozaton. Lassan hozzáöntött a kefirt is, és ezzel együtt kevertem még 1 percig.

A kefires tojásos masszát több részletben a liszthez kevertem, kézi habverővel. Közben hozzáadtam a szódabikarbónát, a cukrot és az olajat is. Csomómentesre kevertem.

Hevíteni kezdtem a palacsintasütőt, majd néhány csepp olajat tettem bele. Megsütöttem a palacsintákat, közepes lángon. Érdemes 2 falapátot magunk mellé készíteni, mert a forgatásnál mindkettőre szükség lehet.

A tölteléket az ízlésetekre bízom. Lehet édes, lehet sós. A tészta viszont örök.

A receptet még tavaly találtam, azóta leginkább csak ez a verzió készül. Ha pedig keresnétek, Facebook-on is megtaláltok, csak katt ide.

*ma reggeli friss hír: teljes kiőrlésű búzaliszttel is működik a tészta. Fele sima, fele pedig teljes kiőrlésű búzaliszttel is jó. Kicsit nehezebb persze a tészta, de még mindig krémes, könnyű így is. Ha kicsit egészségesebb palacsintát szeretnétek, próbáljátok ki így is.

forrazott_kefires_palacsinta

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!