Rizsázzunk!

Aszalt gyümölcsös joghurt mézes pirított magokkal

Ez volt az a reggeli, amitől még én is pörögtem egész délelőtt, mint egy zománcos lavór a hátán… Tuti egyveleg: aszalt gyümölcs, zabpehely, pirított magok, méz, joghurt. Általában a reggelik okozzák a legnagyobb fejtörést, de ezzel kicsit könnyítettem a saját életemen. Ez az aszalt gyümölcsös joghurt a mézes pirított magokkal tökéletes reggeli, és még variálható is, attól függően, éppen mi van a hűtőben, kamrában, vagy éppen milyen lábbal kelek fel reggel.

Előkészítés: 5 perc
Főzési/pirítási idő: 10 perc

gyumolcsos_joghurt_piritott_magokkal_piritott_zabpehyellyel

 

Hozzávalók (2 főre):

8 szem aszalt sárgabarack
6 szem aszalt szilva
1 ek. aszalt vörös áfonya (hozzáadott cukor nélküli, ha lehet)
2 dl szűretlen gyümölcslé (narancs, alma, körte, ki milyet szeret)
1 vanília rúd (magok nem voltak már benne, csak a rudat használtam)
1 csapott ek. szezámmag
1 csapott ek. lenmag
1 ek. hántolt, natúr tökmag
1 kis marék durvára tört dió
3 – 4 ek. zabpehely
1 ek. méz
4 – 5 ek. natúr joghurt
csipet só

A sárgabarackot és a szilvát megfeleztem, majd a vörös áfonyával együtt egy kis lábasba tettem. Ráöntöttem a gyümölcslevet, én most frissen facsart narancslevet használtam. Beletettem a magtalan vanília rudat. Csipet sót is adtam hozzá. Felforraltam, majd alacsonyra mérsékeltem a lángot és lefedve állni hagytam, amíg a gyümölcsök jól magukba szívták a narancslevet. Kb. 6 – 8 perc után leszűrtem, egy lapos tányéron egyenletesen elterítettem, és hagytam kihűlni a gyümölcskeveréket. A visszamaradt narancslevet jól megittam.

Amíg a gyümölcsök párolódtak, egy nagyobb száraz serpenyőben egyenletesen elterítettem zabpelyhet és magas lángon 2 – 3 perc alatt világos aranybarnára pirítottam. Kiszedtem egy lapos tányérra és hagytam hűlni, amíg a magokat is megpirítottam. Gyakran átforgattam az egészet, hogy mindenhol egyenletesen piruljanak. Vigyázat! A tökmag, a lenmag és a szezámmag nagyon pattog, amikor pirulni kezd. Érdemes lefedni. Amikor a magok megpirultak, elzártam a serpenyő alatt a lángot és rácsorgattam a mézet. A méz a forró serpenyőben sistergett és buborékozott, de szorgalmasan kevergettem, amíg az minden magot bevont. Pár percig hagytam hűlni, amitől az egész kellemesen ropogós lett.

Összeállítottam a poharainkat: egy réteg gyümölcs, egy réteg pirított, ropogós zabpehely, egy réteg mézes, ropogós magkeverék, majd 2 evőkanál natúr joghurt. Ezt addig ismételtem, amíg elfogytak a hozzávalók. A tetejét megszórtam még egy kevés mézes maggal és már ettük is.

A facebook-on is megtaláltok, ha ide kattintotok.

gyumolcsos_joghurt_piritott_magokkal_piritott_zabpehyellyel_osszevagott

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Rizsázzunk says: (előzmény @Kati Fejes)

    Szerintem is ízleni fog. 🙂 És hamarosan megint lesz sokféle gyümölcs, szamóca, málna, ribizli, meggy, stb. Ezekkel is isteni lesz.

  2. Kati Fejes says:

    A reggelivel mindig gondban vagyok. Legszívesebben csak gyümölcsöt ennék, de ez az ötlet kisegít! Minden alkotó elemét szeretem, együtt is finom lesz! 🙂

  3. Köszi. 🙂
    Ja, ja, mi is sokszor eszünk müzlit, zab – vagy köleskását Rozival, de arra kicsit kezdtünk ráunni. Én biztosan. 🙂 Valamit csavarni kellett a szokásos keveréken. 🙂

  4. Edina Varró says:

    Ez nálam a szokásos reggeli, viszont gyümölcslevet sose teszek hozzá. Jó ötlet, és szépek a képek. 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!