Rizsázzunk!

Tarhonya rizottó spenóttal és erdei gombával

Délután fél 5 körül valahol Budapesten. Tegnap…

– Zöld spárgás rizottó jó lesz vacsira?

– Jó bizony.

– Oké, akkor veszek rizottó rizst és spárgát is.

– Rizs van otthon.

– Jó, akkor csak spárgát.

1 órával később valahol otthon…

– Nem volt spárga, de kaptam friss spenótot. Spenótos rizottót főzök, van még a fagyasztóban eredi gomba, azt is beleteszem.

– Jó.

– Oké, nincs itthon rizottó rizs, tarhonyát kapsz drágám. De a spenót és az erdei gomba marad.

– Jó.

Nagy volt az ellenállás, ugye? 😉

Ennyire sikerült összehozni tegnap azt, amit eredetileg elképzeltem. Kicsit borult a terv, mert már nem volt kedvem tovább vadászni se zöld spárgára, se rizottó rizsre… Így legalább ürítettem a fagyasztót és csináltam helyet a friss, idei erdei gombának. A tarhonya meg tuti, mint rizottó. A tarhonya egyébként is jó.

Próbáljátok ki, jó lesz.

Előkészítés: 10 perc

Főzési idő: kb. 20 perc

tarhonya spenottal erdei gombaval_merge_1

 

Hozzávalók (2 – 3 főre):

kb. 20 dkg tarhonya (nem úttörőgombóc, TARHONYA!)

3 vastagabb szál újhagyma

2 nagyobb gerezd fokhagyma

3 nagy marék fagyasztott erdei gomba (vargánya, rókagomba, pereszke, őzlábgomba)

3 ek. olívaolaj

1 dl száraz fehér bor

5 – 6 dl zöldségalaplé vagy víz

kevés friss piros chili aprítva

só, bors

fél zöld citrom leve

frissen reszelt szerecsendió

3 – 4 nagy marék friss spenót

1 marék reszelt parmezán vagy parmezán jellegű sajt

1 nagy diónyi vaj

Megpucoltam és vékonyan felszeleteltem az újhagymát és a fokhagymát. Egy magasabb falú serpenyőt hevíteni kezdtem, beleöntöttem az olívaolajat. Rádobtam az újhagymát, kicsit sóztam és közepes lángon megdinszteltem. Amikor a hagyma megpuhult, hozzáadtam a fokhagyma felét. Fél perc után a serpenyőbe tettem a gombát és a közepesnél kicsit erősebb lángon pirítani kezdtem. Rendszeresen megkevertem. Amikor a gomba szép aranybarnára pirult, hozzáadtam a tarhonyát és pár perc alatt átpirítottam. Felöntöttem a zöld citrom levével és a fehér borral, rádobtam a chilit is. Amikor a citromlé és a bor is elsistergett, elkezdtem adagolni az alaplevet/vizet. Mindig csak egy merőkanállal adtam hozzá, kevergettem és csak akkor öntöttem hozzá a következő adagot, ha az előzőt már beszívta a tarhonya. Kóstolgattam, sóztam, borsoztam. Az utolsó adag alaplével együtt a maradék fokhagymát is belekevertem.

Amikor a tarhonya már al dente volt, frissen reszelt szerecsendióval fűszereztem. megszórtam a parmezánnal, beletettem a vajat és alaposan elkevertem. Elzártam a tüzet a serpenyő alatt és belekevertem a friss spenótot.

Tálaláskor megszórtam még egy kevés parmezánnal és friss chili szeleteket tettem rá.

Facebook: Rizsázzunk!

tarhonya spenottal erdei gombaval 2_

tarhonya spenottal erdei gombaval 3

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!