Rizsázzunk!

Sültkarfiol-krémleves diós pistou-val

A diós pistou a pirított rozskenyér kockák alatt van. Ott van. Ott. Tényleg.

Manipuláltam a gyereklányt. Hétfőn zöldségerőlevest főztem, rizstésztával és hirtelen sült zöldségekkel dúsítottam. Rozi csak a levesből és a rizstésztából kért, a zöldségekből semmit. Nyersen imádja a zöldségeket, sütve vagy főzve nem. A karfiolt, a fehéret, mindenhogyan szereti, a pagoda (zöld) karfiol elől viszont kategorikusan elzárkózott. Végül aljasul megkérdeztem tőle, hogy hogyan akar így mesélni az oviban a többieknek a zöld karfiolról, ha nem is kóstolja meg. Ez nyomós érv volt. Jó sokat megevett belőle.

A maradék karfiolból krémlevest sütöttem.

Előkészítés: 5 perc

Sütés/főzés: ideje: 40 perc

sultkarfiol_kremleves_dios_pistouval (6)

 

Hozzávalók (kb. 4 főre):

1 kicsi karfiol

1 kicsi padoga karfiol

1 közepes sárgarépa

1 közepes krumpli

1 kis fej vöröshagyma

2 nagy gerezd fokhagyma

1 jó nagy csipet egész római kömény

4 szem szegfűbors

1 kezeletlen citrom leve és héja

3 ek. olívaolaj

1 ek. halszósz (elhagyható)

2 jó nagy csipet só

frissen tekert bors

kb. 1 liter zöldsédalaplé/zöldségerőleves

kevés méz (kb. 1 tk.)

0,5 dl tejszín

a diópistou-hoz*:

5 dkg dió pirítva

1 kis gerezd fokhagyma (tényleg legyen a lehető legkisebb)

1 kisebb kezeletlen citrom leve és héja

1 ek. zöldfűszer vegyesen (most zsálya és kakukkfű)

csipet só

70 ml extra szűz olívaolaj

a tetejére:

rozskenyér kruton

pirított zabpehely

A sütőt előmelegítettem légkeverésen 200 fokra. A karfiolokat rózsáira szedtem, a sárgarépát és a krumplit meghámoztam, nagyobb darabokra vágtam. A zöldségeket leöblítettem. Megpucoltam a hagymákat is, a vöröshagymát 4 darabra vágtam, a fokhagymagerezdeket egyben hagytam. Mindent a sütőzacskóba tettem, sóztam, borsoztam, hozzáadtam az egész római köményt, a szegfűborsot és citrom reszelt héjával. Meglocsoltam az olívaolajjal, a citromlével, a zacskó száját bekötöttem, 3-4 helyen megszurkáltam és egy nagy tepsire téve a forró sütőbe tettem. 25 – 35 perc alatt megpároltam, kinyitottam a zacskó száját és grill fokozaton 5 percig pirítottam a zöldségeket.

Ezalatt elkészítettem a diós pistou-t. Minden hozzávalót a mozsárba tettem és simára kevertem az egészet. Botmixerrel vagy késes aprítóban is elkészíthető. Amikor a zöldségek megsültek, betoltam a helyükre a kockára vágott, olívaolajjal meglocsolt kenyérkockákat és grill fokozaton kb. 5-8 perc alatt kicsit megpirítottam.

Egy nagyobb lábasba tettem a sült zöldségeket, felöntöttem a zöldségerőlevessel és egyszer felforraltam. Botmixerrel pürésítettem. Ha nagyon sűrű lenne, még egy kevés vízzel hígítható. Végül beállítottam az ízeket még egy kevés sóval, borssal, citromlével, mézzel és a tejszínnel.

Tálaláskor diós pistou-val, krutonnal és pirított zabpehellyel dúsítottam. Igen, tényleg ott van a pistou.

*pistou: egy provance-i hideg szósz fokhagymából, bazsalikomból és olívaolajból. A pesto-hoz hasonlít, de ebben nincs fenyőmag. Én viszont most tettem bele diót és a bazsalikomot zsályára és kakukkfűre cseréltem.

Facebook: Rizsázzunk!

sultkarfiol_kremleves_dios_pistouval (4)

sultkarfiol_kremleves_dios_pistouval (5)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!