Rizsázzunk!

Cukkini: főzelék

Régen nagyon be voltam sz.rva tartottam a változásoktól. Ez most is így van, de már MEREK beleállni a helyzetekbe. A szintidőn azért van még mit javítani, sok mindent még most is odáig tudok tili-tolizni, hogy az már fáj. Nekem a gyomrom az Achilles-em, ha valami nem a számomra éppen lehető legjobban megy, azonnal jelzi. Én meg lassan végre megtanulom már akkor felismerni a jeleket, amikor még nem kékülök bele a fájdalomba és nem telik hetekbe kisimítani a gyomromat. Lassú, de egyre kézzelfoghatóbb a fejlődés. 🙂

Nagyon szeretem a cukkinit, mert íztelen. Éppen ezért. 398.765,3 variációt lehet ráhúzni. Hétvégén meggrilleztük, és cukkinis csicseriborsósalátát is csináltam. Most meg itt van ez a jó kis kókusztejes, petrezselymes főzelék, kölesliszttel sűrítve. A gyerek is falta, pedig a ciklusában épp megint az “ezt nem szeretem, ezt sem szeretem, ezt nem eszem meg, nem kérek ilyet, anya ehetek fagyit?”-ban tart. 😉

Laktóz -és gluténmentes!

Előkészítés: 5 perc

Főzési idő: 10-15 perc

petrezselymes_kokusztejes_cukkinifozelek_01A

 

 

Hozzávalók (2 főre):

4 zsenge cukkini

3 szál újhagyma vagy 1 kicsi vöröshagyma fele

3 ek. olívaolaj vagy olvasztott kókuszolaj

só, fehérbors

3-4 ek. jó minőségű almaecet

3-4 nagy csipet szárított borsikafű

késhegynyi őrölt kurkuma

1,5 – 2 dl víz

kb. 2 dl sűrű kókusztej

1 ek. kölesliszt

1 nagy csokor petrezselyemzöld finomra vágva

A cukkinikat és a petrezselyemzöldet megmostam, az újhagymát vékonyan felkarikáztam.

Egy nagyobb, alacsonyabb falú lábast hevíteni kezdtem, majd amikor kellően forró volt, beletettem a kókuszolajat. Rádobtam az újhagymát, kissé sóztam és néhány perc alatt megdinszteltem. Közben kisebb darabokra vágtam a cukkinikat. Először hosszában félbe, majd a feleket is félbe, végül a negyedeket felszeleteltem. A megpárolt újhagymához adtam, kissé sóztam, megszórtam a borsikafűvel, meglocsoltam 2 ek. almaecettel, amit pár perc alatt elpárologtattam. Amikor az ecet savas, csípős illata eltűnt, felöntöttem kevés vízzel és a kókusztejjel. Fedő alatt ressre pároltam. Amikor a cukkini elkészült, fűszereztem még egy csipet borsikafűvel és kevés fehérborssal. Az 1/3-át kivettem, a maradékot botmixerrel összeturmixoltam. 1 ek. kölesliszttel sűrítettem. Ha szükséges, mehet még hozzá egy kevés almaecet, só és bors. Végül hozzákevertem a friss, felaprított petrezselymet. Aki lédúsabban szereti, önthet még hozzá vizet és/vagy kókusztejet.

Tálaláskor megszórtam kevés pirított lenmaggal és árpapehellyel, amiket el is hagyhatunk, de minek!

Facebook: Rizsázzunk!

Háttér: Fotóhátterek

petrezselymes_kokusztejes_cukkinifozelek_02

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Az nagyon jo, ha saját termés van. 🙂 Mi is kapunk időnként 1-1,5 kilós cukkiniket, főzeléket csinálok belőle én is, vagy grillezéskor azt is sütünk. Nagyon szeretjük. Legyen idén is jó termésetek!

  2. Törteli Éva says:

    Nekünk a kertben terem cukkini, de mi hagyjuk megnőni nagyra. Akkor szedjük le amikor kb 1,2-1,5 kilós. Meghámozzuk ha kemény a héj és lereszeljük tökgyalun. Pont úgy csináljuk, mint a tökfőzeléket, finoman tejfölösen, kaprosan és sima liszttel habarva. Sokkal finomabb, mint a tökfőzelék. egy kis fasírt, vagy sült kolbász csak javít rajta. De igaz az, hogy nyáron a legjobb főzelék. Tavaly sok termett, és le gyalulva lefagyasztottunk télire is pár kilót, így télen is többször ehettünk belőle.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!