Rizsázzunk!

Gyors kukoricakrémleves

Tegnap farsang volt az oviban. Hétfőn délután már úsztam a csillámporban, Rozi ugyanis 3 az 1-ben angyal-tündér-hercegnőnek akart öltözni, aki álomszütyőjéből álomporral varázsolja el a rohanó világot. Pontosan így szólt az indoklása, amikor azt kérdeztem, nem lesz-e túl nagy a felelősség és/vagy nyomás ennyi kulcsfontosságú szerepben. Szóval, csillogó koronát, tündér varázspálcát meg farsangi maszkokat gyártottam.

A leves ötlete is Rozié. Hétfőn oviból hazafelé épp a hattyú halálát alakítottam, csillámporral a nyomomban, ugyanis fogalmam sem volt, mit vacsorázzunk. És akkor a gyereklány előállt a kukoricakrémlevessel.

Karbontallér helyett Ti azért inkább világos aranybarnára sült sajttallérokat süssetek. Én addig matattam valamivel, amíg well-done lett az összes korong…

Előkészítés: 5-10 perc

Főzési idő: nagyjából 25 perc

 

Hozzávalók (2-3 főre):

1 kis fej lilahagyma

25 dkg konzerv csemegekukorica (böndüellt vettem, mert szerintem jó és nem adnak hozzá cukrot)

só, bors

1 csapott kk. koriandermag

2 ek. olívaolaj

kb. 8 dl víz vagy zöldségalaplé (attól függően, milyen sűrű levest szeretnénk, lehet kicsit több vagy kevesebb)

kb. negyed (zöld) citrom leve

0,5 dl tejszín (habtejszín, nem főzőtejszín)

a sajttallérokhoz:

10 dkg ementáli jellegű sajt

A sütőt előmelegítettem 210 fokra. Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral. A sajtot lereszeltem és kis halmokban a sütőpapírra tettem. Mielőtt a levest leturmixoltam, betoltam a tepsit a forró sütőbe és pár perc alatt világos aranybarnára sütöttem a sajtot.

A koriandermagokat száraz serpenyőben pár perc alatt illatosra pirítottam. Vigyázzunk vele, könnyen megéghetnek. Mozsárban összetörtem, félretettem.

Egy közepes, magasabb falú lábast hevíteni kezdtem. Amikor elég forró volt, beleöntöttem az olívaolajat és rádobtam a lilahagymát. Kissé sóztam. Amikor a hagyma félig megpárolódott (kb. 5 perc), a lábasba tettem a koriandermagokat is. Lefedtem és közepes lángon további 5 percig pároltam. Időnként megkevertem. Hozzáadtam a kukoricát a levével együtt, sóztam és borsoztam, fedő alatt még 5 percig percig pároltam. Ezután felöntöttem a zöldségalaplével/vízzel, fedő alatt felforraltam. Botmixerrel krémesre turmixoltam. Egy nagy szűrőn átpasszíroztam. Kóstolás után ízesítettem még egy kis sóval, a zöld citrom levével, végül hozzáadtam a tejszínt. Friss korianderrel szórtam meg.

A sült sajttallérokkal ettük és csináltam még hozzá sajtos pirítóst is. Felnőtteknek ott volt még a chilipaszta is.

Facebook: Rizsázzunk!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!