Rizsázzunk!

Májusi zöldségtál

Évente nagyjából 3,7x használom az Ügyfélkapumat, így évente pontosan 3,7x vakarom a fejemet, amikor a bejelentkezési oldalon vagyok. Vagy a jelszó nem jut eszembe, ami a kisebbik dilemma, mert kérhetek újat emailben. Kicsit már el is kopott az Elfelejtett jelszó “gomb”. Vagy ami inkább jellemző, hogy a bejelentkezési nevemet sem tudom. És ez fájdalmas, mert ezt csak személyesen lehet elintézni.

Kaptam egy értesítőt, hogy  az apeh elkészítette az adóbevallásom tervezetét, és kíváncsi emberként érdekelt, milyen az, amikor az adóhatóság segít nekem, állampolgárnak. Igen ám, de jelszó és bejelentkezési név hiányában ezt soha nem tudom meg. Szóval a rendszer kivágott az ajtón, én meg mászhattam be a kormányablakon, hogy kikérjem a felhasználó nevet. Amikor megérkeztem, az első gondolatom az volt, hogy már megyek is. Csurig tele volt a váró. Aztán vettem egy levegőt és odamentem a sorszámos automatához. Ott állt Károly, a sorszámok őrzője, aki 8 óra 45 perc 21 mp-kor megnyomta nekem a megfelelő gombot, és kíméletlenül tájékoztatott, hogy minimum másfél órás várakozási idővel számoljak. Itt újra megfordult a fejemben az, hogy akkor én mégis csak megyek. Inkább. Adóbevallás ide vagy oda, én ezt nem várom meg. A reggeli kávémat sem ittam meg, tikkelés lesz a vége.

Végül 22,8 perc alatt végeztem, amit szerintem csak annak köszönhetek, hogy nagyon gyorsan végezni akartam, na meg az egyetemes jóakarat  iránti mély elköteleződésemnek és a szorgos mormolásnak. Azért ennyi idő alatt is láthattam a mártix működését, és csodáit… Jobb rajta kívül lenni, mint benne.

Előkészítés: 10 perc

Sütési idő: kb. 15 perc

 

Hozzávalók (nekem):

2 vékony szál újhagyma

1 nagy marék nagyon apró parázskrumpli (mogyorónyik)

6-8 szál vékony zöld spárga

3-4 db bébi cukkini (5-6 centisek)

1 (esetleg 2) púpozott ek. mascarpone

1 ek. magos mustár

3-4 db kisebb ecetes uborka + 1 kis löttyintésnyi a levéből

só, bors

1 tk. citromlé

1 nagy csokor friss kapor

olívaolaj

A parázskrumplikat, a zöld sprágákat és a bébi cukkiniket megmostam, hagytam száradni őket. Megmostam, megszárítottam és finomra aprítottam a kaprot.

A mascarponét kikevertem a mustárral, sóval borssal, 1 tk. kaporral és az apróra kockázott ecetes uborkával.

Egy serpenyőt hevíteni kezdtem. Felkarikáztam az újhagymát, nagyobb darabokra vágtam a cukkinit, a spárga végeket lepattintottam, majd kb. 1 – 1,5 centis darabokra törtem. A fejüket félretettem. Olívaolajat öntöttem a serpenyőbe. Az újhagymát a forró serpenyőbe tettem, sóztam és 1 percig közepes lángon pároltam. Hozzáadtam a megmosott és megszárított nagyon apró parázskrumplikat, sóztam és fedő alatt főzni/sütni kezdtem. Időnként megrázogattam a serpenyőt. Nagyjából 8-10 perc után ez az apró krumpli fogkeményre puhult, így hozzáadtam a cukkinit és a spárgát is. Megszórtam egy jó nagy csipet aprított kaporral. Sóztam, borsoztam, meglocsoltam a citromlével. További 4-5 percig sütöttem az egészet, fedő alatt. Amikor elzártam a tüzet, megszórtam a maradék kaporral. A mustáros mascarponéval tálaltam és ettem.

Nekem most nem hiányzott hozzá semmi, de főzhetünk hozzá mondjuk kölest. Vagy rizst. Vagy ehetjük buggyantott tojással is.

Facebook: Rizsázzunk!

Instagram: rizsazzunk_blog

Tormakrémleves

Gyalázatosan szeszélyesnek éreztem a húsvéti időjárást. Minden évben így vagyok vele, mert szeszélyes, de ezt most visszavonom. Dupla zoknit vettem fel, sapkát, és téli kabátot. Rozira meg ráadtam a sígatyáját és a csizmáját is.

Húsvétkor végül nem csináltam meg ezt a levest, mert a.) harmatos halovány zsenge volt a torma, semennyire nem csípett; b.) Anyukám főzött csirkehúslevest, amit semmi sem köröz le; c.) volt mit tenni, nem hiányzott a tormakrémleves…

Előkészítés: 15 perc
Főzési idő: 15-20 perc

 

Hozzávalók (kb. 4 kis csészényi):

1,5 liter zöldségleves (vagy 1,3 liter leves + 2 dl sonkalé)
1 nagy krumpli
2 kisebb fehérrépa
3 szál újhagyma
6-7 centis friss torma lereszelve
2-3 ek. ecetes torma + kevés citromlé
1 dl tejszín vagy ugyanennyi sűrű kókusztej
só, fehér bors
1 jó nagy csokor kapor (tényleg nagy legyen, keveset félretettem a tálaláshoz)

A meghámozott krumplit és fehérrépát kisebb darabokra vágtam, az újhagymát felkarikáztam.

Egy kisebb fazekat felforrósítottam, olívaolajat öntöttem bele, majd 5 perc alatt kissé átpirítottam rajta a zöldségeket és a hagymát. Felöntöttem a zöldséglevessel. A finomra vágott kapor felét hozzáadtam. Puhára főztem a zöldségeket. Belereszeltem a friss tormát és botmixerrel összeturmixoltam. Hozzáadtam az ecetes tormát és egy kevés citromlevet.

Kótolás után még sóztam, borsoztam. Hozzáöntöttem a sűrű, kérmes kókusztejet és beleszórtam a maradék kaprot is.

Tálalhatjuk krutonnal, pirított sonkakockákkal, vagy füstölt sajttallérokkal.

Facebook: Rizsázzunk!

Instagram: rizsazzunk_blog

Gyors kukoricakrémleves

Tegnap farsang volt az oviban. Hétfőn délután már úsztam a csillámporban, Rozi ugyanis 3 az 1-ben angyal-tündér-hercegnőnek akart öltözni, aki álomszütyőjéből álomporral varázsolja el a rohanó világot. Pontosan így szólt az indoklása, amikor azt kérdeztem, nem lesz-e túl nagy a felelősség és/vagy nyomás ennyi kulcsfontosságú szerepben. Szóval, csillogó koronát, tündér varázspálcát meg farsangi maszkokat gyártottam.

A leves ötlete is Rozié. Hétfőn oviból hazafelé épp a hattyú halálát alakítottam, csillámporral a nyomomban, ugyanis fogalmam sem volt, mit vacsorázzunk. És akkor a gyereklány előállt a kukoricakrémlevessel.

Karbontallér helyett Ti azért inkább világos aranybarnára sült sajttallérokat süssetek. Én addig matattam valamivel, amíg well-done lett az összes korong…

Előkészítés: 5-10 perc

Főzési idő: nagyjából 25 perc

 

Hozzávalók (2-3 főre):

1 kis fej lilahagyma

25 dkg konzerv csemegekukorica (böndüellt vettem, mert szerintem jó és nem adnak hozzá cukrot)

só, bors

1 csapott kk. koriandermag

2 ek. olívaolaj

kb. 8 dl víz vagy zöldségalaplé (attól függően, milyen sűrű levest szeretnénk, lehet kicsit több vagy kevesebb)

kb. negyed (zöld) citrom leve

0,5 dl tejszín (habtejszín, nem főzőtejszín)

a sajttallérokhoz:

10 dkg ementáli jellegű sajt

A sütőt előmelegítettem 210 fokra. Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral. A sajtot lereszeltem és kis halmokban a sütőpapírra tettem. Mielőtt a levest leturmixoltam, betoltam a tepsit a forró sütőbe és pár perc alatt világos aranybarnára sütöttem a sajtot.

A koriandermagokat száraz serpenyőben pár perc alatt illatosra pirítottam. Vigyázzunk vele, könnyen megéghetnek. Mozsárban összetörtem, félretettem.

Egy közepes, magasabb falú lábast hevíteni kezdtem. Amikor elég forró volt, beleöntöttem az olívaolajat és rádobtam a lilahagymát. Kissé sóztam. Amikor a hagyma félig megpárolódott (kb. 5 perc), a lábasba tettem a koriandermagokat is. Lefedtem és közepes lángon további 5 percig pároltam. Időnként megkevertem. Hozzáadtam a kukoricát a levével együtt, sóztam és borsoztam, fedő alatt még 5 percig percig pároltam. Ezután felöntöttem a zöldségalaplével/vízzel, fedő alatt felforraltam. Botmixerrel krémesre turmixoltam. Egy nagy szűrőn átpasszíroztam. Kóstolás után ízesítettem még egy kis sóval, a zöld citrom levével, végül hozzáadtam a tejszínt. Friss korianderrel szórtam meg.

A sült sajttallérokkal ettük és csináltam még hozzá sajtos pirítóst is. Felnőtteknek ott volt még a chilipaszta is.

Facebook: Rizsázzunk!

Vöröslencse leves baharattal és görög joghurttal

Levest főztem. Magamnak. 3 napra valót. 😉

Előkészítés: 5 perc

Főzési idő: 15-20 perc

 

Hozzávalók:

20 dkg vöröslencse

1 kisebb fej lilahagyma

1 nagyobb gerezd fokhagyma

1 közepes sárgarépa

2 kicsi paszternák

1 tk. vaj

1 ek. olívaolaj

2 ek. paradicsompüré

1 csipet egész római kömény

1 nagy babérlevél

kb. 1 csapott tk. Baharat fűszerkeverék

frissen facsart citromlé (kb. 1 ek., de ez ízléstől függ)

kb. 1 l zöldségalaplé vagy víz

a tetejére:

görög joghurt

A vöröslencsét alaposan átmostam, hagytam lecsöpögni. Megpucoltam a zöldségeket és a hagymákat.

Finomra vágtam a lilahagymát és a fokhagymát. Felforrósítottam egy közepes magasabb falú lábast, majd a vaj-olaj keveréken közepes tűzön megpároltam a lilahagymát. Amíg a lilahagyma puhult, apróra kockáztam a sárgarépát és a paszternákot. A lábasba tettem a fokhagymát és egy csipetnyi egész római köményt. Kevergetve, 1 percig pirítottam, amíg elindult az illata. Ekkor hozzáadtam a paszternákot, amit kevergetés mellett 2-3 percig hagytam pirulni. Ezután belekerült a 2 ek. passzírozott paradicsom, a sárgarépa és a vöröslencse. Alaposan elkevertem, majd felöntöttem a zöldségalaplével. Fűszereztem sóval, borssal, a citromlével és a babérlevéllel. Megszórtam a baharat arab fűszerkeverékkel. Fedő alatt kb. 10-13 perc alatt megfő a lencse. Ne főzzük szét! A végén fűszerezzük, ha szükséges. Én kicsit sóztam még, és adtam hozzá egy csipet őrölt zöld kardamomot is, mert 1. imádom, 2. semlegesíti a tejtermékek nyálkásító hatását.

Tálaláskor sűrű görög joghurtot adtam hozzá és megszórtam egy csipet chili pehellyel.

Facebook: Rizsázzunk!

Fetás-görög joghurtos sült zöldségek

Van az úgy, hogy előny a feledékenységem. Most éppen egy kiadós, isteni ebédet köszönhetek neki. A múlt héten vásárolt, de elfelejtett cékla, krumpli és édeskrumpli ma nagyon jól jött.

Most pedig megyek és lefojtom néhány kanál nutellával, amit még múlt héten vett nekem Zoli, egy olyan nap végén, ami ment volna a levesbe, ha nem kapok tőle egy nagy üveg nutellát…

Előkészítés: 5 perc

Sütési idő: 30-40 perc sütőtől függően

(20-25 perc után érdemes ellenőrizni a krumplikat)

fetas_gorogjoghurtos_sultzoldsegek1

 

Hozzávalók (1, esetleg 2 főre, de akkor már kell mellé mondjuk egy grillsajt is):

2 nagyobb édeskrumpli

2 közepes krumpli (Agata vagy sárga héjú krumpli)

3-4 db kisebb cékla

olívaolaj

frissen tekert bors

szárított rozmaring

szárított majoránna

1 kis fej lilahagyma

a tetejére:

4 ek. sűrű görög joghurt

pár csepp (vagy ízlés szerint) citromlé ízlés szerint

csipet só és néhány tekerésnyi bors

feta morzsolva

pirított tökmag

Előmelegítettem a sütőt 200 fokra, légkeverésen.

A zöldségeket alaposan megmostam, papírtörlővel szárazra töröltem. A krumplikat és az édeskrumplikat tűzálló kerámiatálba tettem. Meglocsoltam olívaolajjal, mindenhol sóztam, borsoztam és megszórtam őket a szárított zöldfűszerekkel. A céklákat félbevágtam, alufóliára tettem őket, a krumplikhoz hasonlóan fűszereztem, mellé tettem a négy darabra vágott lilahagymát. Becsomagoltam és a kerámiatálba tettem a krumplik mellé.

Sütőben kb. 40 perc alatt megsütöttem a zöldségeket. Az utolsó 5 percbe grill fokozaton kicsit pirítottam  őket. 20-25 perc elteltével beleszúrtam a krumpliba és az édeskrumpliba, ha már puha, vegyük ki,  csak a végén tegyük vissza a cékla mellé grillezni. A céklához képest hamarabb puhulnak, érdemes figyelni rájuk. A cékláról lehúztam a héját, de a krumplikról nem.

Amíg a zöldségek sültek, kiveretem a görög joghurtot a citromlével, olívaolajjal, sóval és borssal. A fetát nagyonn darabokra morzsoltam. A tökmagot száraz serpenyőben megpirítottam.

Tálaláskor a zöldségek tetejére kanalaztam a joghurtból, a morzsolt fetából és a pirított tökmagból és végül meglocsoltam azzal a fűszeres olajjal, ami a zöldségek alatt megmaradt a kerámiatálban.

Facebook: Rizsázzunk!

fetas_gorogjoghurtos_sultzoldsegek3

fetas_gorogjoghurtos_sultzoldsegek2

Uborkás tészta

Nyári tészta szeptember derekán. Szeretem. Augusztus végén még nagyon sajnáltam magam, amiért vége a nyárnak, most viszont kaptam egy kis hosszabbítást. A 31 fokot ugyan költői túlzásnak érzem, de nem bánom, hogy nincs még eső és szél, mert kilyukadt a gumicsizmám, esőkabátom meg igazából nincs. De mivel a gyereklánynak is kell egy új kabát, magamnak is veszek majd egyet, főleg, hogy a kutyát akkor is le kell vinni sétálni, ha esik és fúj. Aki mellesleg úgy lépked a vizes járdán, mint egy úri ficsúr, akinek épp szabadnapos a komornyikja, aki szárítaná előtte a járdát..
Ez a tészta nekem a napfény. Az aranyló olívaolaj mélységet, a zöld citrom leve üdeséget ad neki.
Előkészítés: 5 perc
Elkészítés: 10-12 perc
lime_uborka_teszta_merge1
Hozzávalók (nekem):
1 marék spagetti vagy linguine
1 kisebb uborka (kovászolni való, kb. 8-10 centis)
1 marék durvára aprított dió
1 tk. fehér szezámmag
1 zöld citrom héja (csak, ha kezeletlen)
1/2 zöld citrom leve
1 kis csokor friss kapor
3 ek. extra szűz olívaolaj
frissen tekert bor
A tésztát logobó forró, jó sós vízben fogkeményre főztem, a csomagoláson szereplő idő alatt.
A diót és a szezámmagot száraz serpenyőben világos aranybarnára pirítottam. A kaprot megmostam és felaprítottam.
A zöld citromot megmostam a héját lereszeltem. kettévágtam.
A fogkeményre főtt tésztát (első hozzávaló) leszűrtem, tányérba tettem. Az uborkát megmostam, zöldséghámozóval vékony csíkokat vágtam belőle és a többi hozzávalóval együtt a tésztára tettem. AAlaposan összekevertem.
Facebook: Rizsázzunk!
lime_uborka_teszta1
lime_uborka_teszta2

Kecskesajtos puliszka sült paradicsommal és rukkolával

Fenséges íze van a paradicsomnak. Most a legfinomabb. Főleg a kicsiknek, a sárgáknak. És a zöldeknek, meg a pirosaknak is. De főleg a sárgáknak. Mézédes, szaftos, roppanós. Szeretem én azért az őszt is. Nagyon.

Előkészítés: 10 perc

Elkészítés: 25-30 perc

sult_paradicsomos_kecskesajtos_puliszka_merge3

 

Hozzávalók (4 főre):

a sült paradicsomhoz:

3 bögre (2,5 dl-es) színes koktélparadicsom

2 nagy gerezd fokhagyma

1 fej lilahagyma

kevés olívaolaj

só, bors

a rukkolához:

1 tk. vaj

2 ek. olívaolaj

5 nagy maréknyi rukkola

2-3 nagy csipet őrölt szerecsendió

1 tk. friss citromlé

a puliszkához:

3-4 bögre (2,5 dl-es) víz vagy zöldségalaplé

1 bögre kukoricadara

1 nagy csipet őrölt fehérbors

2-3 nagy csipet őrölt szerecsendió

1 tk. friss citromlé

15 dkg érett kecskesajt

1 marék pisztácia (elhagyható)

A sütőt előmelegítettem légkeverésen 210 fokra. A sütő tepsijét kibéleltem sütőpapírral. A paradicsomokat megmostam, szárazra töröltem és kevés olívaolajjal meglocsoltam, kissé sóztam. A sütőpapírra tettem őket. Megpucoltam és felnegyedeltem egy lilahagymát, a paradicsomok mellé tettem. Héjastól a tepsire raktam 2 duci gerezd fokhagymát is. A forró sütőben, kb. 20-22 perc alatt az egészet aranybarnára sütöttem. Félidőben óvatosan megfordítottam a paradicsomokat.

Megpucoltam és finomra aprítottam a 2 nagy gerezd fokhagymát. Egy magasabb falú serpenyőt hevíteni kezdtem, beletettem az olívaolajat és a vajat, majd közepes tűzön, 1-2 perc alatt megpároltam a fokhagymát. Nem szabad, hogy megbarnuljon, attól keserű lesz. Amikor a fokhagyma illatosra párolódott, lehúztam a serpenyőt a tűzről, beletettem a rukkolát, sóztam, borsoztam, őrölt szerecsendióval és kevés citromlével fűszereztem. Kevergettem, amíg kissé megpárolódott. Adtam hozzá 2 ek. reszelt kecskesajtot is. Egy tálban félretettem.

A serpenyőbe öntöttem a zöldségalaplevet/vizet, felforraltam és hozzákevertem a kukoricadarát. Alaposan elkevertem, amíg teljesen csomómentes lett. Sóztam, borsoztam és kb. 10 perc alatt megfőztem. Rendszeresen átkevertem. 1 nagy csipet őrölt szerecsenedióval és még egy kevés sóval ízesítettem. Belekevertem a kecskesajtot.

Tálaláskor a puliszkát tálkába tettem, a tetejére raktam a sült paradicsomokat és a szerecsendiós, fokhagymás rukkolát. Megszórtam még egy kevés kecskesajttal és kevés durvára vágott pisztáciával. Extra szűz olívaolajat csurgattam rá.

Facebook: Rizsázzunk!

Ötlet: innen

sult_paradicsomos_kecskesajtos_puliszka_3A

sult_paradicsomos_kecskesajtos_puliszka_6A

Írós cukkinifőzelék kígyóbabbal és petrezselyemmel

A Mátra szélén, a parádi kópban találtam írót a tejtermékes pultban. Fura. Azonnal a kosárba tettem. Fogalmam sem volt, mibe teszem, csak megvettem. Egy része ebbe a főzelékbe került, a többihez keresek a hétvégén valami süti receptet. Rachel Allen-nél biztosan lesz… 😉

A főzelékemet most is Viki 5elemes konyhája inspirálta. Épp befejeztük a nyári tanfolyamot, tananyag volt a cukkini is.

Előkészítés: 10 perc

Főzési idő: kb. 15 perc

iros_kigyobabos_cukkinifozelek_jav_2

 

Hozzávalók (2 főre):

5 db salátacukkini

1 szűk maréknyi kígyóbab

2 kisebb krumpli

3 szál újhagyma

annyi víz, amennyi fél ujjnyira ellepi

6 ek. író

1 nagy csipet fehérbors

1 késhegynyi őrölt kurkuma

1 jó nagy csipet finomítatlan nádcukor

fél citrom leve (kicsi citromé)

1 kis csokor petrezselyemzöld

A cukkiniket megmostam, egy kivételével mindet megpucoltam. A babot megmostam, és kb. 1 centis darabokra vágtam. A krumplikat meghámoztam és apró kockákra vágtam. Megmostam a petrezselymet, félretettem.

Egy magasabb falú lábast hevíteni kezdtem, olívaolajat öntöttem bele és amikor forró lett, beletettem az újhagymát és közepes tűzőn üvegesre pároltam. A hagymához adtam a krumplit, a babot és a cukkinit is. Sóztam, borsoztam, cukroztam és felöntöttem annyi vízzel, amennyi fél ujjnyira ellepi. Fedő alatt, kis lángon megpároltam. Ezután az 1/3-át a botmixer edényébe tettem, hozzáadtam az írót és az egészet krémesre turmixoltam. Visszaöntöttem a lábasba. Még egy kicsit sóztam, megszórtam a kurkumával, a citromlevet is belecsurgattam. Végül belekevertem a friss aprított petrezselymet is.

Tálaláskor még egy kevés friss petrezselymet szórtam a tetejére.

Facebook: Rizsázzunk!

merge_2

iros_kigyobabos_cukkinifozelek_jav_3

 

Héjában sült újkrumpli szezámmagrémmel és zsályával

Elsuhan mellettem a nyár. Tegnap ez az érzés hasított belém. Mikor érett be a cseresznye és a meggy? Hová tűnt a szamóca? Már van friss zöldborsó és csöves kukorica? Rohanok, szaladok, gyártok, eladok, aztán csak azt veszem észre, hogy már megint este van és már megint eltelt egy újabb hónap. Hiányzik a rendszeres főzés és a matatás a fényképekkel. Nagyon hiányzik. Lopott pillanatok vannak, egy-egy üres félóra/óra. Olyankor születnek az ilyen egyszerű ebédek, de az az igazság, hogy mostanában Zoli nagyobb teret kap a konyhában… <3

Nagyon hiányzik a jó sok főzés.

Előkészítés: 10 perc

Sütési idő: kb. 20 perc

 

hejaban_sult_krumpli_szezamkremmel

 

 

Hozzávalók (2 főre):

fejenként 3-4 db közepes újkrumpli

só, bors

olívaolaj

1 citrom reszelt héja

fél citrom leve

a szezámmagkrémes tejfölhöz:

5 ek. fehér szezámmag

3 ek. tejföl

só, bors

1-2 tk. citromlé

zsálya

A sütőt előmelegítettem 210 fokra légkeverésen. A krumplikat megmostam, szárazra töröltem, kettévágtam. Sütőpapírral kibéleltem a sütő tepsijét, a krumplikat vágott felükkel felfelé rátettem. Sóztam, borsoztam, meglocsoltam olívaolajjal és a citromlével. Betoltam a sütőbe és kb. 20 perc alatt megsütöttem.

A szezámmagkrémhez száraz, forró serpenyőben enyhén megpirítottam a szezámmagot. Hagytam kicsit kihűlni, és kevés olívaolajjal egy nagy mozsárban krémesre kevertem. Sóztam, borsoztam, és elkevertem kevés citromlével, végül hozzáadtam kevés tejfölt is.

A zsálya leveleket 1 perc alatt megfuttattam kevés forró olívaolajon. A zsályalevél nagyon könnyen megég, tényleg elég nekik 1 perc a forró olajban.

Az aranybarnára pirult újkrumplikat tálaláskor meglocsoltam a szezámmagkrémes tejföllel és a pirított zsályalevelekkel díszítettem. Megszórtam még egy csipet sóval és borssal is.

Facebook: Rizsázzunk!

Alapötlet: Kicsi Vú/5elem konyha

Feketeerdő spárga tojásos pirított rizzsel

Tegnap este 10-kor lefeküdtem aludni és ma reggel 8-ig fel sem ébredtem. Az utóbbi hetek fajsúlyosabban teltek a szokásosnál is. Még lucernát is pakoltam, a vasvilla nyelétől vízhólyagos lett a kezem. Kesztyűn keresztül is. Ilyen az, amikor a parasztlány elszokik a szántástól.

Tegnapra sikerült annyira lemerülnöm, hogy este csak eldőltem és már a jó éjszakát mondat elhangzására sem emlékszem, valahol a jé és az ó között elaludtam…

feketeerdo_zold_sparga_1

 

Hozzávalók (1-2 főre):

12 vékony szál zöld spárga

8 szelet feketeerdő sonka

4 vékony szelet lágyabb gouda sajt

3 ek. olívaolaj

fél zöld citrom leve (ha kell, lehet több is)

só, bors

2-3 ág friss kakukkfű (vagy 1 tk. szárított)

adagonként 1-2 koktélparadicsom felezve

a rizshez:

1 zacskó előgőzölt barnarizs

3 ek. olívaolaj

só, bors

1 nagy csipet szárított kakukkfű

2 nagy tojás

A barnarizst sós vízben feltettem főni. 45-50 perc kellett hozzá, a barnarizs lassabban fő meg.

Amikor a rizs megfőtt, leöntöttem róla a főzővizet, amiből megtartottam 1 dl-t. Elkészítettem a sonkába tekert spárgát. A spárgát megmostam, papírtörlővel szárazra töröltem. Két szelet sonkát egymás mellé tettem úgy, hogy kicsit fedjék egymást. Egy vékony szelet goudát fektettem rájuk, arra három szál spárgát, végül az egészet szorosan feltekertem. A maradék spárgákkal is ugyanezt tettem. Egy serpenyőt hevíteni kezdtem, amikor felforrósodott, beleöntöttem az olívaolajat. A serpenyőbe tettem a sonkával, sajttal göngyölt spárgacsomagokat, meglocsoltam kevés zöld citromlével, kevés sóval, borssal és friss kakukkfűvel fűszereztem. Oldalanként 2-3 perc alatt megsütöttem. A paradicsomokat is melléjük tettem. 8-10 perc alatt a sonka kissé megpirult, a sajt megolvadt, a spárga pedig épp annyira sült át, hogy még roppanós maradt. A paradicsom is kellemesen karamellizálódott. Mindent egy tányérra szedtem és a még forró serpenyőbe tettem a főtt barnarizst, megszórtam egy kevés kakukkfűvel, kicsit borsoztam. Ha kell, még sózhatjuk. Pár percig erős lángon pirítottam, végül ráöntöttem a félretett főzőlevet, ráütöttem a két nagy tojást és összeforgattam. Azonnal elzártam a tüzet.

Tálaláskor megszórhatjuk még egy kevés kakukkfűvel és pirított magokkal (fehér és fekete szezámmag, lenmag, sbt.)

Facebook: Rizsázzunk!

feketeerdo_zold_sparga_2

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!