Rizsázzunk!

Fahéjas diós-kakaós keksz aszalt meggyel

Amikor az ember öntelten magabiztos, az élet mindig gondoskodik róla, hogy az ego kapjon egyet péklapáttal, amitől az ember a taknyán csúszik tudja, hol a helye. A hála és az alázat eléggé fontos… A március karcos volt, rendesen meggyötört, meggyűrt, megrágott és kiköpött. Nagy meló volt önerőből állva maradnom, a saját talpamon. De az április már jóval simább és lágyabb.

Ez a keksz volt a Nyuszi ül a fűben… receptfüzetem záróakkordja. A Húsvét előtti egy hónapban 4x sütöttem meg, mindig máshogyan. Szaftos, ragacsos, belül puha kakaós keksz. Nagyon finom.

Előkészítés: kb. 5-10 perc

Sütési idő: 12-25 perc

 

Hozzávalók (25-30 darabhoz):

30 dkg darált dió

3 dkg holland kakaópor

2 jó nagy marék aszalt meggy kicsit felaprítva

2 tojás

1 kisebb kezeletlen citrom reszelt héja (elhagyható, de jót tesz)

5 dkg finomítatlan nádcukor

1 csomag vaníliás cukor

1 tk. őrölt fahéj

csipet só

A sütőt előmelegítettem 160 fokra (légkeverésen).

Minden hozzávalót egy keverőtálba tettem és egy fakanállal jól összekevertem. Ragacsos tésztát kell kapnunk. Nedves kézzel kisebb diónyi golyókat formáztam, amiket a sütőpapírral bélelt tepsire tettem. Nedves kézzel kissé ellapítottam őket, kb. fél centi vastagra. 12-15 perc alatt készre sütöttem.

Hagytam kihűlni, mielőtt dobozba tettem.

Facebook: Rizsázzunk!

Instagram: rizsazzunk_blog

Háztartás(bel)i keksz

A vártnál jóval korábban kiütött az ilyenkor menetrendszerinti őszi takonykór nátha. Zsinórban 2 nyomorult napot töltöttem el fekvéssel. Ebből a másodikra Rozi is csatlakozott hozzám. Így, a kiskutyával együtt, hárman sűrítettük itthon a levegőt. A harmadik kényszerpihenős nap ügyeletben üzemelt, a gyereket és a kiskutyát elláttam, megetettem, megitattam, ahogy az előző két napban is, csak már kicsit gyorsabban. Csendesen pangtunk, de a nap végére becsúszott egy kis tikkelés. Jöttek, mentek a mantrák, meg az oóóóómmmmmmok. Mára egészen emberi lettem. Nem vagyok még kint belőle teljesen, de érzem az ízeket és az illatokat. Persze a gyereknek ma reggelre kutyabaja sem volt. 2, még egyszer lassan K – É – T, nap alatt újra 100% fordulatszámom pörgött. Előtte csak 84-en. Én meg…

Járt valami édes. 3 nap minimál és htb üzemmód után kellett valami, ami kimozdít minket a pangásból. Sütöttünk. Kekszet. És megkentünk erkölcstelenül sok csokikrémmel.

Pillanatok (drámai felnagyítás) alatt összeraktuk Rozival az egészet, de tényleg. Komolyan nem volt több, mindennel együtt, 1 óránál. Beleértve Rozi waldorfosan szabad alkotási vágyát a csokikrémmel. Ehhez képest lassan 3. órája remegek a képek kiválasztásán. Rosszabb vagyok, mint amikor nyáron egy bizsu boltban Rozi huszonhét és fél perce képtelen volt kiválasztani egy nyamvadt cuki apróságot magának, amit kivételesen, lényem zordabb és nem túl megengedő részét torkon rúgva elcsendesítve, megengedtem neki. Egészen elképesztő, néha mennyire nehezen hozok meg döntéseket. Ennek fényében az a huszonhét és fél perc édes kis semmiség, úgyhogy nem voltam túl fair, amikor kivonszoltam a gyereklányt az üzletből felróttam ezt a gyermekemnek.

…alig 40 perccel később. Most, most, most, most összeszedtem magam. Íme. És egészségetekre!

Étcsokoládé ganache: kb. 10 perc + hűtés (akár egy éjszakán át)

Tészta előkészítése: 10 perc + kb. 15 perc hűtés

Sütési idő: 2 x 10 perc

etcsokolades_haztartasi_keksz

 

Hozzávalók (szaggatótól függően kb. 30 db):

a tésztához:

20 dkg rizsliszt

7,5 dkg porcukor (finomítatlan nádcukrot daráltam le)

fél csomag sütőpor

1 csipet só

10 dkg jéghideg vaj lereszelve

1 tojás

1 kezeletlen citrom reszelt héja

1-2 ek. citromlé

1 vanília rúd kikapart magjai

az étcsokoládé krémhez (ganache):

10 dkg jó minőségű étcsokoládé (min. 55-60%)

1,5 dkg vaj

0,75 dl tejszín

1 ek. cukrozatlan kakaópor (elhagyható)

néhány jó nagy csipet őrölt fahéj

A krémet még előző este elkészítettem. Az étcsokoládét a vajjal vízgőz felett összeolvasztottam. Ezután levettem a gőzről, hozzáadtam a fahéjat, a csipet sót, és felöntöttem a tejszínnel. Alaposan elkevertem, amíg sima, fényes és egynemű lett. Hűtőbe tettem másnapig.

A kekszhez a hozzávalókat késes robotgépben tettem, Rozi meg jól “összemorzsolta”. A tésztát egy keverőtálba öntöttem és kézzel, gyors mozdulatokkal összegyúrtam. Folpackba csomagolva a hűtőbe tettem kb. 15 percre. Közben 180 fokon (alsó-felső üzemmód) bekapcsoltam és előmelegítettem a sütőt.

A sütő két nagy tepsijét kibéleltem sütőpapírral. A krémet kivettem a hűtőből, hogy kicsit lágyabb és kenhetőbb legyen.

Bő 15 perc elteltével a tésztát két folpack réteg között 3-4 mm vékonyan kinyújtottam. Dolgozzunk tempósan. Használhatunk sütőpapírt is, mindkét esetben rizsliszttel szórjuk meg a felületeket. A tésztát gyors mozdulatokkal kiszaggattam és a sütőpapírral bélelt tepsire tettem. Több féle méretű és formájú szaggatót használtam. A sütőbe tettem és 10 perc alatt megsütöttem. Hagytam teljesen kihűlni.

A kihűlt kekszeket megkentük az étcsokoládés krémmel és összeragasztottuk.

Facebook: Rizsázzunk!

Ötlet innen: házi háztartási keksz

Háttér: fotohatterek.hu

etcsokolades_haztartasi_keksz1

etcsokolades_haztartasi_keksz2

Mogyoróvajas keksz

Peanut butter cookie. Ezt sokkal, sokkal hamarabb meg kellett volna már sütnöm, csak valahogy a kekszek sütése nem vált szerves részemmé. Ha bolti a mogyoróvaj, pontosan 5 perc összeállítani a masszát, ha kézműves* (a.k.a. házi), akkor 20-25 perc, de megéri.

És nincs benne liszt. Meg tejtermék sem. Mondjuk cserébe jó édes. <3 És Rozi mégsem cuppant rá, amitől gyanakodni kezdtem, hogy vajon megvan-e még a sütis gyomra. De az is lehet, hogy egyszerűen csak nem jött be neki. Mert nem csokis…

Előkészítés: 5 perc

Sütési idő: 8-10 perc

mogyorovajas_keksz_2

 

Hozzávalók (18-20 db):

1 csésze darabos mogyoróvaj

1/2 csésze világos cukor (lehet kevesebb is, ha bolti, eleve édes mogyoróvajat használunk vagy kevésbé édesen szeretjük)

1/2 csésze barna cukor (lehet kevesebb is, ha bolti, eleve édes mogyoróvajat használunk vagy kevésbé édesen szeretjük)

1 citrom reszelt héja

1 tk. őrölt gyömbér (lehet több is, kevesebb is, ki hogyan szereti)

1 tojás

1 csipet só

1 tk. szódabikarbóna

A sütőt előmelegítettem 175 fokra, sütőpapírral kibéleltem egy nagy tepsit.

A hozzávalókat egy nagyobb keverőtálba mértem és simára kevertem. Kb. 2,5 centis golyókat formáztam a masszából, a sütőpapírral bélelt tepsibe tettem őket, egymástól bő 4 centire. Sülés közben kissé szétterülnek, kell neki a hely. Egy villa segítségével kissé lelapítottam mindet.

8-10 perc alatt megsütöttem őket, majd a tepsin hagytam kihűlni a kekszeket.

*házi mogyoróvaj készítése: kell hozzá egy erős, nagy teljesítményű késes aprító és 1 csomag (25 dkg) pörkölt, sótlan földimogyoró, 2 ek. olaj (napraforgó vagy repceolaj, a lényeg, hogy semleges ízű legyen), és egy nagy csipet só. A mogyorót az aprítóba teszem és pulzálva darálni kezdem. Amikor krémesedni kezd, hozzáadom az olajat, amitől lágyabb lesz, nem lesz száraz, tapadós. A végén sózom egy jó nagy csipet sóval. Én darabosan (crunchy) szeretem, de teljesen simára is készíthetjük.

Facebook: Rizsázzunk!

Forrás: I am baker

mogyorovajas_keksz_3

Praktikusan és csinosan: zöld citromos - kókuszos keksz

Nagy pofával bevállaltam, hogy én állom a tortát és 2 féle kekszeket is a barátaink 3 éves kislányának a szülinapi zsúrjára, hiszen ebben penge vagyok, mit nekem 3 fajta süti/keksz. Aznap ennek megfelelően alakult a délelőtt, meg a konyha állapota is. És én is… Mire minden megsült, a pizsama is lekerült rólam, valamikor délután 1 óra körül… De így is csinos és vonzó voltam, hiszen a romantikus virágos kötényemet kötöttem a pizsire. A hajmosást (ennyi sütés után muszáj volt) elintéztem, amíg az embertelenül finom csokitorta sült. Csak mert praktikus nő vagyok. És mert más választásom nem volt. 😉

Mivel az időt még (!!!) nem tudom meghajlítani, indulás előtt csak egy hányaveti fényképezésre jutott idő, automata fókusszal, kapkodós “dizájnnal”. Rozi viszont készségesen pakolt a cuccait az asztalára, hogy még ezt is, meg ezt is. A piros kockás kupak meg adott volt, mivel egyébként is Rozi kis asztalán kallódott.

Az egyik keksz tehát ez a kókuszos-zöld citromos keksz volt. Jó savanyú. A másik a jól bevált tönkölykeksz, most aszalt meggyel és fahéjjal, belekevert szezámmaggal.

A cuki pöttyös papírzsacsi az eztettem: a bolt-ból van.

kokuszos_zold_citromos_keksz (14)

 

Hozzávalók (kb. 20 db):

3,5 dl tönkölybúza fehér liszt (20 dkg)
1 csapott teáskanál szódabikarbóna
½ teáskanál sütőpor
½ teáskanál só
1 bögre olvasztott kókuszolaj
1 bögre finomítatlan nádcukor (kicsit megőröltem a fűszerőrlőben)
1 vanília rúd kikapart magjai
1 zöld citrom lereszelt héja, de csak ha kaptok KEZELETLEN héjút!
fél zöld citrom leve
½ bögre kókuszreszelék
½ bögre nádcukor porítva a kekszek forgatásához – finomítatlan nádcukrot kicsit átdaráltam a fűszerőrlőben

A sütőt alsó – felső üzemmódban előmelegítettem 180 fokra. A sütő 2 tepsijét kibéleltem sütőpapírral. A kókuszreszeléket forró száraz serpenyőben pár perc alatt világos aranybarnára pirítottam. Félretettem.

Egy közepes keverőtálba szitáltam a tönkölylisztet, hozzáadtam a sót, a sütőport és a szódabikarbónát. Elkevertem a már megpirított kókuszreszelékkel és félretettem.

Megolvasztottam a kókuszolajat. Ne legyen forró. A cukorral együtt kikevertem, amíg fehér és habos lett. Hozzáadtam zöld citrom héját és levét, valamint a vanília magokat. Elkevertem. Ezt a zöld citromos, kókuszolajos keveréket több részletben a lisztes keverékhez adtam és homogén masszát kevertem belőle. Kisebb diónyi golyókat formáztam, beleforgattam a kissé porított nádcukorba és a sütőpapírral tettem őket, egymástól 4 – 5 centire.

10 perc alatt megsütöttem őket, amíg világos aranybarna lett a szélük. A sütőből kivéve hagytam kihűlni a kekszeket.

Facebook: Rizsázzunk!

Eredeti recept: KókuszVilág

kokuszos_zold_citromos_keksz (4)

kokuszos_zold_citromos_keksz (7)

Szezámos mézes gyömbéres tönkölykeksz

Kedden délelőtt simán elfelejtettem elmenni valahová, ahová egy hete alig vártam, hogy mehessek. Hiányoltak. És én is őket, onnantól, hogy délután jött a telefon, hogy vártak rám… Pontosabban hívtak a kezdés előtt, de nem tudtam felvenni, aztán visszahívtam az egyik főszervezőt (főkolompost 😉 ), akkor viszont ő nem vette fel a telefonját. És amikor visszahívott, már csak annyit tudott mondani, hogy vártak, vártak, de csak nem érkeztem meg, letudták a dolgot nélkülem is. Mindig gáz azzal szembesülni, hogy nélkülem is lezajlanak az események, bármilyen elvetemült is ez. Oké, szerencsére lesz a közeli jövőben valamikor pótlás, amire remélhetőleg oda is érek. Cserébe viszek majd valami finomat. Mondjuk ilyen kekszet (is), amit még Édesemnél találtam egyszer, régen, és először januárban az ovis farsangra sütöttem, hogy ha már teletömik a kölkök magukat, legalább tudjuk, mit esznek meg. És hogy ezek a gyerekek milyen kis gazok tudnak lenni. Megették azt a kekszet is, ami teljes kiőrlésű lisztből készült, nem volt túl édes és aszalt gyümölcsöt is tettem bele nekik. Még a zöldség csipszet is betúrták, amit bevittem nekik és egyik sem reklamált, hogy hol van a gumicukor, meg a bóti csoki. Döbbenet…. Valamelyik nap is sütöttem ilyen kekszet Rozi egyik óvónénijének, névnapra. Igen, igen, ez az: pedáloztam egy kis sk. keksszel, nem mintha kellene, Rozi már az elején mindent elintézett. 😉

Én most így variáltam át.

Előkészítés: 10 – 15 perc

Sütési idő: 10 perc

szezamos_csokis_tonkolykeksz (1)

 

Hozzávalók (kb. 20 db-hoz):

12 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

50 gr darált mandula

1/2 tk. szódabikarbóna

1/4 tk. só

80 ml szőlőmagolaj (lehet napraforgó, vagy repce is, a lényeg, hogy semleges ízű legyen)

80 ml méz

50 gr étcsokoládé

1/2 mk. őrölt gyömbér

szezámmag a forgatáshoz

A sütőt előmelegítettem 175 fokra alsó – felső üzemmódban. A sütőtepsit kibéleltem sütőpapírral. Az étcsokoládét kb. fél centis kockákra vágtam.

A lisztet egy nagy keverőtálba szitáltam, hozzáadtam a darált mandulát, a szódabikarbónát és a sót. A mézet simára kevertem az olajjal, majd a lisztes keverékhez öntöttem és simára kevertem a masszát. Belekevertem a felaprított étcsokoládét és elkevertem. Mielőtt formázzuk, kóstoljuk meg és ha szükséges, adhatunk hozzá még egy kis gyömbért. Diónyi gombócokat formáztam a masszából, szezámmagba forgattam mindet, majd a sütőpapírra sorakoztattam őket. Kicsit lenyomkodtam őket, kb. fél centis korongokká.

10 perc alatt készre sütöttem és hagytam kihűlni. Amikor kivesszük a sütőből, még puha, de ha kihűl, ropogós lesz a keksz.

Tehetünk bele aszalt meggyet (vagy más kedvünkre való aszalványt), kókuszreszeléket vagy kicsit összezúzott kókuszchipset, készíthetjük darált dióval vagy török mogyoróval, étcsoki nélkül, vagy instant kávéval. Fűszerezhetjük reszelt narancs – vagy citromhéjjal (fontos, hogy kezeletlen héjú gyümölcsöt használjunk!), frissen őrölt szerecsendióval, cayenne-i borssal, vagy őrölt szegfűszeggel. Simán elszállhat a fantáziánk, nagyon hálás keksz.

Facebook: Rizsázzunk!

szezamos_csokis_tonkolykeksz (2)

Malacunk van

Feszes hét van mögöttem, kicsit lóg a nyelvem, de erről majd később. Meglehet, hogy kicsit előre szaladtam, ez a keksz talán inkább a Szilveszterhez húz, de azért Karácsonykor is jó lehet. A gyerekek biztosan díjazni fogják (nálunk nagyon bejött), mindegy mikor készítjük.

A kekszek a  Bonbonmánia által kiírt VKF! 60. fordulójára készültek. Óvatosan használtam csokoládét, mert bár imádom, kicsit túladagoltam az utóbbi hetekben, így most csak díszítettem vele.

Előkészítés: 5 – 10 perc
Szaggattás, összeállítás: kb. 10 perc
Sütési idő: kb. 15 perc (vagy amíg aranysárga lesz a tetejük)

malackeksz (2)

 

Hozzávalók (10 – 12 darabhoz):

25 dkg liszt
12,5 dkg hideg vaj, felkockázva
7,5 dkg marcipánmassza (bejegyzés alján található az elkészítés módja, de kész masszát is használhatunk)
7,5 dkg nádcukor
2 tojássárgája
2 ek. tej
1 előkészített narancs reszelt héja
frissen reszelt szerecsendió (úgy kb. fél diónyi)
csipet só

a tetejére:

kb. 4 kocka ét – vagy tejcsokoládé megolvasztva (nagyon kevés kell, és még így is kipucolható a maradék a tálból 😉 )
kevés tej a kekszek lekenéshez

A lisztet egy nagy keverőtálba szitáltam, hozzáadtam a cukrot és a csipet sót is. Belemorzsoltam a marcipánmasszát, majd felkockáztam a hideg vajat és azt is elmorzsoltam. Ezután a marcipános keverékhez adtam 2 tojássárgáját, 2 ek. tejet és 1 narancs reszelt héját is. Belereszeltem a szerecsendió. Gyors mozdulatokkal jól formázható tésztává gyúrtam.

A sütőt előmelegítettem 180 fokra alsó – felső üzemmódban, egy tepsibe sütőpapírt fektettem.

A tésztát lisztezett felületen kiszaggattam. Egy nagy és egy kicsi pogácsaszaggatót használtam. A nagy korongokból 2x annyit szaggattam, mint a kicsikből, mert azokból készültek a fülek is. Összeraktam a malacfejeket: a kicsi korongokból az orrok készültek, a nagyobbakat pedig félbevágtam, azokból lettek a fülek készültek. A szemük helyét, ahová majd az olvasztott csokit cseppentettem, egy evőpálcika vastagabb végével csináltam, a vékonyabb végével pedig szúrtam orrlyukakat is. Eh,de bizarr így leírva. 😉

A tetejüket megkentem tejjel, majd a sütőbe tettem és aranysárgára sütöttem. Az én sütőmben kicsivel több, mint 15 perc kellett hozzá. A megsült kekszeket kivettem a sütőből és hagytam kihűlni. Közben megolvasztottam a csokit vízgőz felett. A csoki 3/4-ét egy kisebb keverőtálba tettem, majd, amikor felolvadt, lehúztam a tűzről, hozzákevertem a maradék csokit is és addig kevertem, amíg az is teljesen elolvadt. Egy kicsi hústűvel kiszúrtam a malacok szemét a csokival. 😉

malackeksz

A receptet a Sütemények c. könyvben találtam. Kicsit módosítottam rajta.

Házi marcipánmasszát az alábbiak szerint készíthetünk: 20 dkg darált mandulát összekeverünk 20 dkg porcukorral és 2 – 3 cl vízzel, majd összegyúrjuk. Becsomagolva hűtőbe tesszük.

Ujjlenyomat keksz

Tuti lebukás, a zsaruk kedvence, de mert a gyereklány tiszta, az ő ujjbegyével dolgoztunk. 😉

Na ez aztán praktikus kis süti/keksz. Akár 2 hétre előre is dolgozhatunk, mert remekül eláll. Megsüthetjük és töltetlenül egy légmentesen záródó dobozba tehetjük, de szorosan befóliázva le is fagyaszthatjuk. Sütés előtt csak ki kell olvasztani, formázni. Azért ez az ünnepi tervezésben, készülődésben sok idegszálat megkímélhet. Lehet diós, mint most nálunk, de mandulával vagy mogyoróval is isteni. De a legviccesebb az ujjlenyomat rész volt, amikor a 2 és fél évessel a kis lyukakat csináltuk a sütikbe. 😉

Előkészítés: kb. 15 perc (+ 20 – 25 perc hűtés)
Sütési idő: 13 – 15 perc

ujjbegy keksz (2)

 

Hozzávalók:

másfél csésze liszt (14 dkg)
másfél csésze pirított dió (12 dkg)
1 tk. sütőpor
fél tk. só
1 csésze sótlan, szobahőmérsékletű vaj (22,7 dkg)
1 narancs vagy citrom reszelt héja
1 nagy tojás
1 tk. vanília kivonat, vagy 1 vanília rúd kikapart magjai, vagy 1 csomag vaníliás cukor
fél csésze nádcukor a hempergetéshez (kristálycukor is jó)

a töltéshez:

dzsem, méz, sűrű, házi vaníliapuding, citromkrém

Sütőpapírral kibéleltem a sütő 2 nagy tepsijét.

A diót száraz serpenyőben enyhén megpirítottam, majd hagytam kihűlni. Amíg a dió pirult, majd hűlt, minden hozzávalót kimértem. A puha vajat és a cukrot egy keverőtálba tettem. A kihűlt diót a liszttel együtt aprítóba tettem, majd addig forgattam őket együtt a legmagasabb fokozaton, amíg a dió finomra őrlődött. Ezután hozzáadtam a sütőport és a sót, majd és fél percig azzal is forgattam alacsony fokozaton. Valójában a gombot Rozi nyomta az aprítón. Így könnyű volt. 😉

Egy elektromos kézi habverővel, nagyjából 3 – 4 perc alatt habosra kevertük a vajat. Hozzáadtam a vanília rúd kikapart magjait és a tojást, majd újabb 3 – 4 percig kevertük magas fokozaton, amíg halvány színe és könnyű, habos állaga lett. Ezután – már egyedül – apránként hozzáadtam a lisztes-diós keveréket, addig keverve, amíg egynemű masszát kaptam. 20-25 percre a hűtőbe tettem a tésztát.

5 perccel azelőtt, hogy a tésztát kivettem a hűtőből, előmelegítettem a sütőt 190 fokra. A tésztából kanállal kisebb adagokat szaggattam, a tenyereim között gyors mozdulatokkal golyókat formáztam, majd a sütőpapírra sorakoztattam őket. Hagyjunk helyet a golyók között, legalább 2 centit, mert sütés közben a sütőportól megnőnek. És itt jött a legjobb móka: minden golyó közepébe belenyomtuk az ujjbegyünket, így csináltunk kicsi, mély lyukakat a kekszekbe. Csak rajtunk múlik, mekkora kekszeket szeretnénk. Formázhatunk diónyi golyókat, de kisebbeket és nagyobbakat is.

ujjbegy keksz

Az egyik tepsit a sütő alsó egyharmadába, a másikat a felső egyharmadába tettem. 13 – 15 perc alatt megsütöttem, de félidőben megcseréltem a két tepsit: az alsó tepsit felülre, a felsőt pedig alulra raktam. Amikor a kekszek megsültek, a tepsit egy alátétre raktam és hagytam kihűlni a kis sütiket.

Házi sárgabarack -és málnalekvárral töltöttem meg. Érdemes közvetlenül csak a felszolgálás előtt tölteni, mert a lekvár egy idő után eláztathatja a kekszet. Az is megoldás lehet, ha különböző lekvárokat, krémeket kis tálkákban az asztalra teszünk, így mindenki maga dönthet a töltelékről.

ujjbegy keksz (1)

Forrás: Bon Appétite

Rozmaringos skót vajas keksz (shortbread)

Szusszanok egyet, kezd megtelni az orrom a karácsonyi fűszerek illatával, nem szeretnék idő előtt megcsömörleni. Valami frisset kerestem, ami kicsit helyére billenti a szaglószervemet. Egyébként (szerintem) simán megállja a helyét ez a rozmaringos citromos keksz Karácsonykor is. És ha szépen csomagoljuk, ajándékként is tuti lehet. A 2 és fél évest alig tudtam lecsavarni a tepsiről, annyira bejött neki. Oké, Rozi alapvetően mindenevő, a rozmaringot meg 1 éves kora óta eszi a bokorról. 😉

Előkészítés: 10 perc (amíg a sütőt előmelegítjük, összeállítható a tészta)
Sütési idő: 8 – 9 perc

rozmaringos shortbread

 

Hozzávalók (kb. 18 db csillaghoz):

8,75 dkg hideg vaj
3,75 dkg porcukor
8,75 dkg búza finomliszt
3,75 dkg kukoricaliszt
csipet só
2,5 tk citromlé
2 tk apróra vágott friss rozmaring

A rozmaringot leöblítettem, hagytam száradni. A sütőt előmelegítettem 180 fokra, alsó-felső üzemmódban. Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral.

A finomlisztet, a kukoricalisztet és a porcukrot egy keverőtálba szitáltam, csipet sót adtam hozzá. Kicsavartam fél citrom levét. A már száraz rozmaringágról lehúztam a leveleket és felaprítottam. A lisztes cukros keverékhez adtam a kis kockákra felvágott vajat, a rozmaringot és a citromlevet. A maradék citromlé ment a szódámba. Gyors mozdulatokkal, kézzel összegyúrtam a hozzávalókat. A tésztát enyhén lisztezett felületen (tényleg éppen csak egy szórásnyi liszttel) 5-6 mm vékonyra nyújtottam, majd a kissé lisztezett csillagformával kiszaggattam. A sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam mindet és az előmelegített sütőben 8 – 9 perc alatt készre sütöttem. Ügyeljünk rá, hogy a sütési időt tartsuk, a kekszek alja pedig nem szabad, hogy barna legyen, mert akkor lőttek az omlósságnak, kemény lesz, mint a csizmatalp. Amikor kivesszük a sütőből őket, még puhák lesznek, de ahogy kihűlnek, pont a tökéletes állagig szilárdulnak. Ezért fontos, hogy ne süssük tovább a megadott időtartamnál, bármennyire is elbizonytalanít minket a kekszek puhasága.

A tepsit rácsra tettem és hagytam kihűlni a kis csillagokat. Aztán nekiestünk. 😉

Forrás: Kicsi Vú citromos rozmaringos szívecskéi – meglehetősen örülök, hogy rátaláltam, és annak is, hogy ezúttal semmit sem variáltam, változtattam. Jó döntés volt. Ez a keksz úgy tökéletes, ahogy van. A grundon a gyerekek (vagy inkább a szülők ;)) kimarták a kezemből a sütis dobozt, annyira ízlett nekik. Köszönöm a receptet! 😉 Én most csak fele mennyiséggel dolgoztam, hiba volt. Pont, mint az ecetes stanglinál

rozmaringos shortbread (6)

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!