Gyúrunk vaze? címmel lövi ki új sorozatát az egyik vendégművészem. Hébe-hóba tápláló, egészséges és – kapaszkodjatok – ízletes kajákkal fog meglepni mindenkit, aki felénk téved. Hajrá! Fejjel a gyúrópadnak! Íme a recept. Meg a közléskényszeres szerző gondolatai. 🙂
Az olyan kifinomult gasztrobloggerek farvizén, mint az én kedves Mankám*, már-már szégyellem elindítani ezt a receptsorozatot. Viszont, ha nem tenném, hónapokig nem posztolhatnék semmit. Ugyanis nekiálltam a „kondis diétának”.
Vannak alapvetések: sok csirkemell, hal, marhahús, barnarizs, sovány túró, reggelinél jöhet a zabpehely, gyümölcsök közül csak ananász, alma és eper, zöldségek nagymennyiségben. És persze sok tojásfehérje. Cukor kizárva (még a méz is), só is csak minimálisan használható. Fűszerezni lehet. Természetesen nem elég, hogy kötöttek az alapanyagok, mindezek egyhangú módon ismétlődnek nap, mint nap. Ráadásul azt is figyelembe kell venni, hogy az embernek kevés ideje van főzni. Ez aztán valódi kihívás, de nézzük, mit lehet kihozni egy kis kreativitással.
Hozzávalók:
500 gramm darált pulykahús
250 gramm barna rizs (elnézést mindenkitől, de én időhiány miatt főzőtasakosat vettem, abból két zacskó kell)
1 fej hagyma
1 paradicsom, ½ kápia paprika, 1 fej gomba, egy darab cukkíni (én egy közepes cukkíni felét használtam, mert ennyi volt itthon)
pirospaprika, csili
vitaprix**, só, bors az ízesítéshez
olívaolaj
1 kis sütőtök
Egy kevés olívaolajat a felaprózott csilivel együtt felhevítek, az apróra vágott hagymát beleteszem. Mikor megpirult, akkor hozzá öntöm a szintén apróra vágott paprikát, gombát. Borsozom, majd hozzáteszem a darált húst. Amikor a hús nagyjából felforrósodott (ha kezdene lekozmálni, legyünk bátrak egy kis vízzel megloccsintani), megszórom pirospaprikával, és melléöntöm a felkockázott paradicsomot. Sóval, illetve vitaprixxel ízesítem (lesózott darált pritamin paprika). Mikor a misung összefőtt, a felkockázott cukkinit is belerakom, még kb. 5 percig rotyogtatom: a cukkinit nem kell igazán megfőzni, maradhat hars, ha úgy nézzük salátákba is szokták használni nyersen.
Amíg a hús készül, megfőzhetjük a rizst (ez esetben közel fél órát sós vízben bugyogtattam a tasakokat). Amikor a hús és a rizs is kész, összekeverjük.
Mindeközben egy jénait párcsepp olívaolajjal kikenek, a felkarikázott sütőtököket belerakom, amelyekre szintén rakok egy kis olívaolajat és borsot. Először alufóliával, aztán fólia nélkül sütöm, úgy, hogy egy kicsit megpörkölődjön a széle – mintha szabadban sütöttük volna.
* Mankám = Rizsázzunk!
** vitaprix -> hamarosan érkezik a receptje is
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: