Felkötöm a gatyámat, a 2 éves a babérjaimra pályázik. Kever, gyúr, nyújt, szaggat. Aztán észre sem veszem és már Ő írja a blogot. 🙂
Süteményt sütöttünk. Először együtt az elejétől a végééig. Jutott belőle mindenhova. Pultra, földre, gyomorba. Mert ugyanis a kiskorú a csipegetést élvezte a leginkább. A süti jó lett (bár nem ez a legjobb shortbread recept), de a közös móka még jobb volt. Tovább tartott ugyan össze -és feltakarítani utána, mint összeállítani a tésztát, de kit érdekel.
Hozzávalók:
12 dkg puha vaj
6 dkg porcukor (nádcukorból, mert abból szoktam gyártani)
16 dkg búza finomliszt
5 dkg rizsliszt
csipet só
A sütőt előmelegítettük 180 fokra (gázsütő 4-es fokozat). Alsó – felső sütési módra állítottuk. Egy tepsit kibéleltünk szilikonos, méretre vágott sütőpapírral. Áldott legyen a neve annak, aki kitalálta a méretre vágott sütőpapírt. Minden alapanyagot kimértünk. A lisztkeverékhez csipet sót is adtunk.
A puha vajat és a porcukrot egy nagy keverőtálba tettük és elektromos kézi habverővel pár perc alatt simára, krémesre kevertük. Több részletben, apránként hozzászitáltuk a liszt/rizsliszt keverékét és fokozatosan összedolgoztuk a masszát, majd egy nagy gombócot formáztam belőle. Ezután jött csak a buli. Lisztezett felületre borítottam és tessék-lássék kört formáztam belőle. Rozi a saját kis kupacát kozmetikázta (és ette…). Nagyjából 1 centi vékonyra kinyújtottuk, aztán Rozi kiszúróival és egy kisebb pogácsaszaggatóval (kb. 3 centi átmérőjű) szaggatni kezdtük: kör, kacsa, szív, korona, tükör, nyúl, stb. Amíg a kiszaggatott nyers kekszeket a sütőpapírra raktam és villával megszurkáltam, Rozi tisztára nyalta a pultot. Takarítás fele elintézve. 🙂
Eredetileg 35-40 percig kell sütni ezt a teasütit, de én 30 perc után késznek láttam.