Citromos zöldborsó leves friss petrezselyemzölddel

Ahogy ígértem… Szezonális alapanyagokból készült ételeket hozok, receptekkel.

Az egyik legegyszerűbb és legjobb leves. Puritán, mint ez a kép is. Semmi fakszni, semmi bonyolítás, a végeredmény viszont zseniális.

 

Hozzávalók: (8-an ettük)

50 dkg zöldborsó (a fagyasztott is megfelel)

3 szál közepes sárgarépa

2 szál fehérrépa

1 kisebb fej zsenge karalábé

1 fej közepes vöröshagyma

1 csokor petrezselyemzöld

2 szem közepes krumpli

3 l víz (ha van, zöldség alaplé is mehet bele 0.5 l – 1 l)

1 kisebb fehér paprika1 szem kisebb paradicsomolaj

só, bors

fél citrom leve (ha valaki savanykásabban szereti, akkor 1 citrom leve)

1 csapott ek. cukor

tejföl a tálaláshoz

a nokedlihez:

25 dkg búza finomliszt

1 tojás

2-3 dl víz

1 nagy csipet só

1 ek. olaj

A zöldségeket megpucoltam, előkészítettem: a répákat ujjnyi vastagon felkarikáztam, a krumplit és a karalábét nagyjából 2×2 centis darabokra kockáztam. A vöröshagymát megpucoltam, egyben hagytam. Megmostam és felaprítottam a petrezselyemzöldet. A paprikát kicsumáztam, a magokat kiszedtem, a paradicsomot megmostam.

Egy 5 literes fazékban olajat hevítettem, amire rádobtam a sárga -és fehérrépát. Közepes lángon fedő alatt 5 percig pároltam, pirítottam. Ezután beletettem a vöröshagymát, majd felengedtem 3 liter vízzel. Sóztam, borsoztam, beledobtam a paprikát, paradicsomot. Továbbra is közepes lángon, fedő alatt hagytam főni nagyjából 15-20 percig. Amikor a répák félig megpuhultak, jött a karalábé és a krumpli. Ha friss borsót használunk, ezen a ponton az is mehet a többi zöldséghez. Ha mirelit a borsó, akkor elég pár perccel azelőtt beletenni a levesbe, ahogy a nokedlit szaggatjuk. Kicsit megint sóztam és fedő alatt újabb 10 percre magára hagytam a levest.

Közben kikevertem a nokedlit: a lisztet, az egész tojást, a nagy csipet sót, a vizet és az olajat összekevertem. A vizet fokozatosan adtam a lisztes keverékhez, így könnyebb vele dolgozni. Ha túl sűrűnek találjuk a tésztát, kevés vizet még adhatunk hozzá. Nem kell simára keverni, a nokedli tésztája akkor jó, ha kicsit csomós marad. Pihentetni sem kell, mint a palacsintatésztát, pár perccel a kifőzés előtt elég előkészíteni.

Ezalatt a karalábé és a krumpli is majdnem megpuhult, így hozzáadtam a borsót, majd nagyjából 5 perc elteltével beleszaggattam a nokedlit is. Amikor a kis nudlik feljöttek a leves tetejére, még egyszer kóstoltam és sóztam, borsoztam.

Tálaláskor kevés tejfölt raktam a tetejére. Ha valaki eredendően tejfölösen szereti, a végén egy kis lisztes, tejfölös habarással gazdagíthatja.

Címkék: , , , , , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »