Mire leültem a gép elé, hogy megírjam ezt a posztot, elszállt az ihletem. Most nem lesz (mellé)rizsázás, csak a kép és a recept pőrén. A mai ebédünk ez volt. Finom. Gyors. Egyszerű. És ami a legfontosabb: szezonális.
Hozzávalók (2 főre):
25 dkg zsenge zöldborsó (fagyasztott is jó, ha a nap végére bezár a piac)
2 dl tej
2 dl víz
1 gerezd fokhagyma
fél csokor petrezselyemzöld
2-3 ek. natúr joghurt
1 púpozott ek. barna rizsliszt
só, bors
1 ek. olívaolaj
Egy kis lábasba tettem a zsenge zöldborsót, hozzáreszeltem a megpucolt fokhagymát, 1 nagyobb csipet sót és frissen őrölt borsot adtam hozzá. Meglocsoltam 1 ek. olívaolajjal és közepes lángon, fedő alatt kb. 5 percig pároltam. Közben megmostam és felaprítottam a petrezselyemzöldet.
Ezután felöntöttem a tejjel és a vízzel, beleszórtam a friss petrezselyemzöld 1/4-ét és fedő alatt készre főztem. Egyet kóstoltam és még egy csipet sóval fűszereztem. A végén joghurtos habarással gazdagítottam: 2 ek. joghurthoz adtam a lisztet és a főzelék forró levéből 2-3 kanálnyit, hogy kiegyenlítsem a hőt. Csomómentesen elkevertem a habarást, a borsóra csurgattam és 1 perc forralással besűrítettem.
Friss petrezselyemzölddel szórtam meg tálaláskor.