A 2 évesnek van már uzsis tasija is. Igaz nem hengeres, de legalább nem veszik el tőle, így nem lesz szomorú. Az van, hogy ez az uzsonnás doboz valójában tízórais, mert az uzsonnáját mindig itthon eszi meg, ellenben a tízórait szinte mindig mozgásban (játszótér és egyéb kalandok).
Egy valamirevaló tízórais/uzsonnás tasiba kell muníció. Így teljesült be a sorsa a zabpelyhes keksznek. A v1.0 után kipróbáltam egy újabbat, Rozival reggeli után megsütöttük. Ez is jó, bátran vállalom.
Hozzávalók (10-15 darabhoz):
15 dkg zabpehely
5.5 dkg cukor (finomítatlan sötétbarna nádcukrot tettem bele, de lehet méz és persze mezei kristálycukor is)
2 tojás
15 dkg dió finomra aprítva
3 dkg aszalt szilva
3 dkg aszalt sárgabarack
2 tk. őrölt fahéj
fél tk. őrölt szegfűszeg
csipet só
Mivel csak nagy szemű zabpelyhet kaptam, a késes betétű aprítóban kicsit finomítottam rajta. Nem őröltem porrá, de apróbbra dolgoztattam a géppel.Az aszalványokat és a diót késsel felaprítottam.
A tojásokat egyesével egy keverőtálba ütöttem és felvertem. Hozzáadtam a cukrot, a csipet sót, a fahéjat és a szegfűszeget. Alaposan összekevertem. Vagyis Rozi keverte. Amint meghallotta a robotgép hangját, faképnél hagyta Rumcájszt (éppen aktuális, reggeli utáni 5-10 perces tv előtti butulás) és tolta mellém a fellépőjét.
A tojásos keverékhez adtuk a gyümölcsöket és a zabpelyhet, jól összeforgattam, hogy minden mindennel érintkezzen, aztán hagytam úgy 20-25 percig pihenni. Ennyi idő alatt a zabpehely bőven megszívta magát a tojás nedvességével. A pihentetés azért lényeges, mert így lehet jól formázni anélkül, hogy szétesne.
Közben előmelegítettem a sütőt 180 fokra alsó-felső fokozaton. Aztán rájöttem, hogy elfogyott a sütőpapír. Kivajaztam, kiliszteztem a tepsit. 25 perc elteltével tepsire tettem a sütit: vizes kézzel előbb golyókat formáztam, majd a tenyereim között lapos korongokat csináltam a golyókból. 15 perc alatt készre sütöttem. Nem baj, ha kicsit még puha, amikor kivesszük a sütőből. Hűlés közben szilárdulni fognak a kekszek. Ha túlsütjük, ebből a verzióból is fűrészpor korongok lehetnek.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: