Október Feszt – almás szilvás túrós szelet

Szintén Nők Lapja Konyha október. Egyszerű, mint az 1×1. Szabadon variálható, én is ezt tettem, kicsit személyre szabtam az eredeti receptet.

 

Hozzávalók:

35 dkg liszt

1 csomag sütőpor

15 dkg túró

19 dkg nádcukor

10 g vaníliás cukor

1 ek őrölt fahéj

1 citrom héja + a leve

1.5 dl olaj

csipet só

3 db alma

10-12 db szilva félbevágva, magozva

a vanília sodóhoz:

0.5 dl tej

2 tojássárgája

1 vanília rúd vagy 10 g vaníliás cukor

5 dkg nádcukor (vaníliás cukor esetén csak 4 dkg cukor)

1 ek. liszt

1 ek vaj

A sütőt előmelegítettem 180 fokra. Egy tepsit kibéleltem szilikonos sütőpapírral.

Egy nagy tálba mértem a száraz alapanyagokat. Jól elkevertem, majd a nedves hozzávalókat is beletettem (kivéve az almát) és egynemű masszává kevertem. Ezután a 3 almát meghámoztam, kb. 1×1 centis darabokra kockáztam és a tésztához kevertem. A nyers tésztát egyenletesen eloszlattam a tepsiben. A kimagozott szilvákat először félbevágtam, aztán a feleket is feleztem, így negyedeket kaptam. Kiraktam vele a tészta tetejét. Megszórtam fahéjjal és kevés nádcukorral. Az előmelegített sütőben kb. 35-45 perc alatt megsütöttem. 30 perc elteltével tűpróbával ellenőriztem.

Amíg a süti sült, elkészítettem a vanília sodót.

A tojássárgákat simára kevertem 1 dl tejjel, a cukorral és a liszttel. A maradék tejet felforraltam és hozzáadtam a lisztes, cukros tojássárgáját. Folyamatosan keverve felfőztem, de nagyon figyeltem rá, hogy ne forrjon, különben a tojássárgája csomós rántottává változott volna. Amikor kész lett, lehúztam a tűzről és belekevertem a vajat. Ettől szép fényes lett. Onnan lehet tudni, hogy a krém készen van és megfelelő sűrűségű, hogy bevonja a kanalat, ha pedig egy csíkot húzunk rajta, a mártás nem folyik össze rajta.

Címkék: , , , , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »