Nehezen vettem rá magam, hogy délután lelóduljunk Rozival a játszótérre, de annál jobban jártam. Mire hazaértünk, a férj elsírta minden bánatát. Ugyanis megpucolta és összevágta a hagymát a leveshez. Ellenkező esetben gázmaszk kell.
Hozzávalók (4 főre):
3 nagy fej vöröshagyma
2 nagyobb fej lilahagyma
1 szál póréhagyma
5-6 gerezd fokhagyma
2-3 ek. olívaolaj
1 ek. vaj
só, bors
1 nagy csipet szárított kakukkfű
4 cl kakukkfüves tokaji borecet (opcionális, de mi megvadultunk tőle)
1 – 1.5 l zöldség alaplé
1.5 dl tejszín (30%-os)
rozskenyér, reszelt sajt (ementáli, gouda…)
A megpucolt hagymákat félfőre vágta a férj, majd felszeletelte. A fokhagymákkal is ugyanígy járt el. Ezután egy közepes fazékban az olajat és a vajat felhevítettem. Először a vöröshagymát dobtam rá, pár percig hagytam párolódni, majd a lilahagyma, a póréhagyma és végül a fokhagyma ment bele. Sóztam, borsoztam, hozzáadtam a borecet felét és megszórtam egy nagy csipet szárított kakukkfűvel. Az egészet 3-4 percig pirítottam nagyobb lángon, majd közepesre mérsékeltem a tüzet és fedő alatt 30 percig hagytam párolódni. Időnként megkevertem.
Fél óra elteltével levettem a fedőt és erős lángon, sűrűn megkeverve kicsit pirítottam, amíg elpárolgott a hagymás keverék leve. Kóstolás után sóztam, borsoztam és hozzáadtam a maradék kakukkfüves borecetet is.
Ekkor felöntöttem a zöldség alaplével, hagytam felforrni, majd mérsékelt tűzön, fedő alatt 15 percig hagytam főni. Közben a sütőt előmelegítettem 200 fokra, légkeverésen. Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral, a kenyérszeletekből háromszögeket vágtam, reszelt sajtot halmoztam a tetejükre. 6-7 perc alatt aranybarnára sütöttem rajtuk a sajtot és a kenyér is ropogós lett.
Egy utolsó kóstolás után egyet, cseppet sóztam, majd lassan hozzákevertem a tejszínt. Hagytam egyet forrni, lefedtem és lehúztam a tűzről. A sajtos pirítóssal ettük.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: