Rizsázzunk!

Ezerarcú Sharlotka

Az úgy volt, hogy a férj dolgozott aktuális nemzeti ünnepünkkor. Ezért összecsomagoltam a kiskorút és átmentünk drimbölni Hébe-hóbanhoz. Ő főzte a levest, én sütöttem a sütit.

Amikor először hallottam ezt a nevet, azt hittem, valamilyen habos-babos lányregény elpiruló, olvadozó főhőséről van szó. Kicsit mellélőttem, no. 🙂 Egy újabb süti, amivel alig van munka, viszont annál nagyobb az élvezeti értéke. Lemértem: 13 perc kellett az összeállításához. Ez eléggé csábító, nem? A többit elvégzi a sütő. Én lájkolom.

Az eredeti recept csak almával és a tésztával dolgozik, de ha valakinek van pontosabb infója, bátran ossza meg velem/velünk. Ez a torta orosz, amit egy kicsit átgondoltam. De ezúton is innen köszönöm a nagy Oroszországnak. A körtétől kicsit szaftosabb lett, a tészta pedig nedvesebb, nehezebb.

1osszevont

 

Hozzávalók (26 centi tortaformában):

5-6 nagyobb vilmoskörte
1 bögre nádcukor
3 nagy tojás
1 bögre liszt
1 vanília rúd kikapart magjai
1 citrom reszelt héja és leve
csipet só
2 púpozott tk. őrölt gyömbér
1 marék fenyőmag (elhagyható, nekem volt még itthon)
2 ek. zsemlemorzsa

A sütőt előmelegítettem 180 fokra. Egy 26 centis tortaformát kibéleltem sütőpapírral egészen a pereméig. Ezután jött a gályameló. 🙂 A körtéket megmostam, meghámoztam, majd mindet félbe vágtam. A feleket is feleztem, majd az így kapott darabokat 1 centi vastagra szeleteltem. A szeleteket kb. 1×1 centis kockákra vágtam és egy keverőtálba tettem. Megszórtam 1 tk. őrölt gyömbérrel, majd fél citrom levévelés jól összeforgattam. A sütőpapírral bélelt tortaforma aljába szórtam a zsemlemorzsát, ez felvettem valamennyire a gyümölcs levét. Erre öntöttem a felkockázott körtét és egyenletesen elterítettem benne.

Összeállítottam a tésztát. A tojásokat 3-4 perc alatt elektromos kézi habverővel habosra kevertem. Ezután hozzáadtam a citromhéjat, 1 tk. gyömbért, a vanília kikapart magját és egy csipet sót. 3 részletben néhány mozdulattal hozzákevertem a lisztet is. A tésztát a körtére öntöttem, a tortaformát kicsit ide-oda mozgattam a pulton, hogy a massza egyenletesen elterüljön. 2x, 3x óvatos, de határozott mozdulattal a pulthoz ütögettem a forma alját, így lejjebb is jutott a tésztából. a tetejét megszórtam a maréknyi fenyőmaggal.

Betoltam a sütőbe és kb. 50-55 perc alatt készre sült. 40 perc elteltével érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogyan is áll a süti. Vanília sodóval, kevés enyhén cukrozott zsíros tejföllel vagy vanília fagyival isteni.

sharlotka1 (1024x678)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. köszönöm. mindenképpen megsütöm ezt is. nagyon tetszik. 🙂

  2. Jolanta Kölbl says: (előzmény @Rizsázzunk)

    30-35 dkg lisztet, 1 sütőport összemorzsolom 20 dkg
    margarinnal egy tálban (gyorsan kell dolgozni, hogy ne melegedjen meg a kezemben a margarin) utána dobom rá 1 egész tojást, 1 evőkanál tejfölt, 3-4 evőkanál cukrot, lehet még bele rakni 1 vaníliás cukrot, de nem muszáj. Az egészet gyors mozdulatokkal masszává összegyúrom és szétvágom 1/3 és 2/3 részekre. A kisebbet beteszem a hűtőbe arra az időre, amíg kinyújtom és beleteszem a tepsibe a nagyobbat.A tésztára szoktam darált diót szórni, de ha nincs, akkor a zsemlemorzsa is jó, arra megy a reszelt, ízesített alma (cukor – ha nem elég édes az alma, fahéj, szeretek bele reszelni egy kis citromhéját is) -nem dinsztelem, hanem nyersen teszem rá a tésztára, Akkor kapcsolom be a sütőt kb.180 fokra állítva és kiveszem a kisebb tésztát és bele dolgozom még 2 evőkanál cukrot, az egészet kézben morzsolom szét egyenesen az almára. Sütés után (kb.30-35 perc a sütési idő – barnák legyenek ezek a kis göröngyök a tetején) nagyon jól mutat és nagyon finom melegen tálalva is. Lehet még fokozni – hidegen tálalni kis tejszínhabbal.

  3. Kedves Jolanta,
    nagyon szívesen kipróbálnám azt a verziót is, amiről írtál. Izgalmas, hogy az alap egy jó kis pitetészta. Elküldenéd nekem a receptet, ahogyan Te/Ti sütitek? Köszönöm.

  4. Jolanta Kölbl says:

    Lengyelországban zsíros, pitetészta az alap, a tetejére viszont ebből a tésztából ( kb.1/3-ból ) csinálnak cukrozott durva morzsát és rászórják. Nagyon finom!

  5. Rizsázzunk says:

    Szia Katalin,

    sajnálom, hogy nem ízlett a süti, de köszönöm, hogy visszajeleztél. A receptet én is kaptam egy orosz ismerőstől, ehhez a sütihez ezt a tésztát használják. Valóban nem olyan, mint a megszokott lepények, piték, stb. tésztája.

    Esetleg próbáld ki ezt a sütimet, amit még a nagymamától tanultam:
    http://rizsazzunk.cafeblog.hu/2013/09/22/meggyes-lepeny/

  6. Katalin Surányi says: (előzmény @Jolanta Kölbl)

    Hát sajnoos nekem erről más véleményem van. Akinek ez jó, az még nem evett finom süteményt.Gyanús volt a recept láttán, hogy sem sütőpor, sem zsiradék nincs benne.Öntet nélkül ehetetlen lenne.Zsemlemorzsa helyett inkább darált keksz való hozzá.A tésztát meg kell változtatni amennyiben nincs kifelejtve valami belőle.
    Bocs, de megírtam, hogy mások ne járjanak így.

  7. Katalin Surányi says:

    Sajnos nekem más a véleményem erről a süteményről.Már gyanús volt a hozzávalók láttán, hogy sem zsiradékot, sem sütőport nem tartalmaz.Ezért aztán nem ért meglepetés, hogy bizony ez nem egy jó sütemény.Akinek ez jó, az még nem evett jót.Ezt merem állítani.Bocs, de muszáj volt leírnom, hogy más ne járjon így.Vannak a neten finom tészták! Lehet válogatni.

  8. Rizsázzunk says: (előzmény @Rizsázzunk)

    És egy lengyel barátom is úgy tudja, hogy ez egy lengyel süti. 🙂
    frissíteni kellene a guglit, ahol orosz almatortaként dobja ki a kereséskor. 🙂

  9. Köszönöm Jolanta. Az már egyszer biztos, hogy nagyon finom torta. Végtelenül egyszerű, éppen ezért remek. 🙂

  10. Jolanta Kölbl says:

    A sarlotka nem orosz, ha nem nagyon népszerű és nagyon kedvelt lengyel sütemény. Most van szezonja Lengyelországban, amely eltart kora tavaszig, mivel már akkor nem olyan finom az alma. Nagyon sok háznál ez a desszert a vasárnapi ebédhez. De van más – ami tiszteletre méltó – ha a ház asszonya fokozottan kedves akar lenni vendégeihez, akkor sarlotkát süt nekik.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!