Hébe-hóba gyúr (4.) – tárkonyos raguleves

A ragulevesek sajátja, hogy mindenféle zöldséget elviselnek, finomak, könnyűek és egészségesek.  Én most a következőképpen készítettem.

 

Hozzávalók:

70 dkg csirkemell

3 db közepes sárgarépa

1 db hosszabb fehérrépa

1 közepes fej vöröshagyma

20 dkg zöldbab

20 dkg zöldborsó

2-3 nagyibb fej gomba

friss petrezselyem, tárkony

só, bors

édesítő, xilit, vagy nádcukor

fél citrom leve

1 liter húsalaplé, vagy zöldségalaplé (vagy 2 kocka erőleves kocka)

1 doboz janga kefir (4,5 dl)

rizsliszt

olívaolaj

Jó nagy fazékban olajat hevítettem, a vékony csíkokra szelt csirkemellet megfuttattam rajta (nem kell jól átsütni, csak annyira, hogy fehér legyen mindenhol a hús). Hozzádobtam a kis hasábokra vágott sárgarépát, fehérrépát, összeforgattam, majd vizet öntöttem hozzá (kb. másfél litert). A hagymát megpucolva, de egészben beleraktam. Ebben a fázisban egy kevés apróra vágott petrezselyemmel, tárkonnyal, borssal és sóval ízesítettem, nomeg egy negyed citrom levével (miután a cikkből kifacsartam a levet, beledobtam a levesbe, hadd járja jobban át a citromaroma). Amikor elkezdett forrni a lé, alacsonyabb fokozatra vettem a főzőlapot, hogy ne főjenek szét a hozzávalók (ne forrjon folyamatosan, csak gyöngyözzön inkább).

Mikor a répa félig megfőtt, hozzádobtam a felszeletelt gombát, a zöldborsót, a zöldbabot és a két leveskockát. Itt még lehet hozzá vizet tenni, ha szükséges, de ne felejtsük el, hogy még közel fél liter kefir jön a leveshez.

 Egy edénybe kiöntöttem a janga kefirt, rizsliszttel jócskán megszórtam, simára elkevertem (a sok liszt mellett is önthető-folyós maradt, nem lett csirizes). Friss, vágott petrezselymet, tárkonyt és borsot raktam a habaráshoz, nomeg egy kis édesítőt. Beleöntöttem a levesbe, és jól átkevertem az egészet. A maradék negyed citrom levét a végén még hozzáfacsartam.

Petrezselyemmel megszórva tálaltam.

 

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »