Ecetes stangli

Soha ne essetek abba a hibába, mint én, hogy ebből a stangliból csak egy adagnyit csináltok. Gondoltam, ennyi elég lesz… A dupla mennyiség a minimum, és azért is közelharc folyik majd. Reggel összeállítottam a tésztát, délután sütöttem. Semmi fakszni, semmi görcs, semmi variálás. Csak a színtiszta siker. Mi kell még? Annyira jó, hogy ha nem figyelsz, lemaradsz róla…

Előkészítés: 10 perc

Nyújtás, szaggatás: 5 perc

Sütés: kb. 20 perc

 

Hozzávalók:

35 dkg liszt átszitálva

12,5 dkg vaj

10 dkg zsír (libazsírral a legjobb)

1 tojás

1,5 púpozott tk. só

fél ek. ecet (10%-os)

3 ek. langyos víz

1 tojás a lekenéshez

opcionális: a tetejére lenmag, mák, sajt, stb.

Mindent kimértem, előkészítettem. A vajat felkockáztam. A lisztet keverőtálba szitáltam, hozzáadtam a sót. A zsírral és a vajjal elmorzsoltam, majd a közepébe ütöttem a tojást, beleöntöttem az ecetet és a vizet is és gyorsan összegyúrtam. A tésztát egy jól záródó dobozba tettem és a hűtőben hagytam pihenni. Legalább 3 órát békén kell hagyni.

A pihentetés után a sütőt előmelegítettem 200 fokra. Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral. A tésztát lisztezett felületen kb. fél centi vékonyan téglalap alakúra nyújtottam, hosszában félbevágtam, majd az így kapott két téglalapot keresztben fél centi széles csíkokra vágtam. A csíkokat a sütőpapírra sorakoztattam, lekentem a felvert tojással. Volt, amelyikre semmit sem szórtam, volt, amire sajtot tettem, és olyan is, amire lenmagot.

Kb. 20 perc alatt megsült. Oh, my, nem lehet abbahagyni, annyira finom.

Forrás: Limara péksége

Címkék: , , , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »