Sváb császármorzsa

Tegnap estig soha életemben nem készítettem császármorzsát. Enni talán 2x ettem. Volt is nagy műsor, amikor sűrűsödni kezdett a massza és eluralkodni látszott rajtam a pánik… Drámakirálynő a színen… Persze attól, hogy én bénáztam, a császármorzsa még egy nagyszerű desszert marad, akármennyire is haragudtam rá. 🙂

Most egy sváb receptet követtem, ez lett belőle. Azért majd palacsintatésztával is megugrom hamarosan.

 

Hozzávalók (3-4 főre):

5 dl tej

4 ek. cukor + 1 ek. porcukor

10 gr vaníliás cukor (házi vagy bolti)

csipet só

15 dkg gríz

4 egész tojás kettéválasztva

2 ek. vaj

1 marék mazsola beáztatva

sárgabarack vagy szilvalekvár

A sütőt előmelegítettem 200 fokra. A mazsolát kevés vízben beáztattam.

Egy nagyobb, magasabb falú serpenyőben a tejet 3 ek. cukorral, a vaníliás cukorral és egy csipet sóval felforraltam. Ezután folyamatos kevergetés mellett apránként hozzáadtam a grízt és alacsony lángon főzni kezdtem egészen addig, amíg a massza összeáll és elválik a serpenyő falától. Hagytam kissé lehűlni.

Ezalatt a tojásokat kettéválasztottam. A sárgáját kikevertem 1 ek. cukorral, a fehérjéből 1 ek. porcukorral kemény habot vertem. A már kissé kihűlt masszához kevertem a mazsolát, a cukros tojássárgáját, majd több részletben, óvatos, nagy mozdulatokkal a fehérjehabot is. Eleinte reménytelennek tűnt a helyzet, de végül szépen lassan megadta magát a tészta és egynemű lett. Itt azért volt egy pont, amikor majdnem szétestem… 🙂

Elővettem egy olyan serpenyőt, amit a sütőbe is betolhattam később. Ebben 2 ek. vajat habzásig forrósítottam, majd beleöntöttem a masszát. A közepesnél kicsit erősebb lángon sütni kezdtem. Ez volt a másik pillanat, amikor elgurult a pöttyös labdám és koordinálatlanná kezdtem válni. 🙂 Érdemes óvatosnak lenni, a vaj fröcsköl. Amikor az alja aranybarna és ropogós volt, egy nagy szedőlapáttal megfordítottam és összetörtem. Betoltam a sütőbe és kb. negyed óra alatt készre sütöttem. Néha átkevertem és törtem rajta, hogy minél nagyobb felületen ropogós legyen.

Kevés porcukorral meghintettem, házi sárgabaracklekvárral tálaltam.

Címkék: , , , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »