Krémes, sült sütőtökös lasagne rozmaringgal

A sütőtöktől édes, a krémsajttól selymes, a rozmaringtól friss és üde. És alig egy óra alatt elkészült. A sütőtököt reggel megsütöttem, este csak össze kellett állítani a vacsorát. A balkonkertészetünk gyakorlatilag utolsó, de vihogó gerilla túlélője egy rozmaringbokor. Vagyis bokrocska, hiszen alig 15 centi magas. Na, kicsit megnyesegettem, ha már olyan virgonc.

 

Hozzávalók (4 – max. 6 személyre):

25 dkg lasange tészta (durum)

25 dkg sült sütőtök pürésítve

25 dkg túró

15 dkg tejszínes krémsajt (enyhén sós)

1-1,5 dl tejszín

fél szál póréhagyma (a zöld fele)

2 kis gerezd fokhagyma

1 közepes ág friss rozmaring (szárított is megfelel)

frissen reszelt szerecsendió

1 nagy marék kockázott bacon (ennyi volt itthon ;))

15-20 dkg tejszínes krémsajt  + 5-10 dkg reszelt sajt (pl. gouda)

só, bors

1 ek. olívaolaj

Egy nagy fazékban vizet forraltam a tésztának. Bőkezűen sóztam. Amíg a víz felforrt, elkészítettem a krémet. Egy serpenyőbe tettem a kockázott bacont 1 ek. olívaolajjal és közepes lángon sütni kezdtem. Amikor a bacon már ereszteni kezdte a zsírját, rádobtam a felkarikázott póréhagymát. Kb. 5 perc alatt megfonnyadt. Ekkor rádobtam az 1 gerezd felaprított fokhagymát is és még 1 percig sütöttem az egészet. Elzártam alatta a lángot. Hagytam kihűlni.

Közben a sütőtököt botmixerrel összeturmixoltam, hozzáadtam a krémsajtot és ezzel is turmixoltam kb. fél percig. Egy selymes, homogén krémet kaptam. Ezután fűszereztem: sóztam, borsoztam, belereszeltem a szerecsendiót és a másik gerezd fokhagymát, majd hozzáadtam az apróra vágott friss rozmaringot. Belekevertem a túrót is és alaposan összeforgattam. Kóstoltam és még kevés sóval helyükre igazítottam az ízeket. Egy keverőtálba reszeltem a sajtot és elkevertem a krémsajttal, ez került a végén az egész tetejére.

A sütőt előmelegítettem 210 fokra, légkeverésen.

Amikor a tészta vize felforrt, beletettem a lasagne lapokat és 4-5 perc alatt előfőztem. Közben egy tepsit, amiben a lapok kényelmesen elfértek keresztben is, vékonyan kikentem olívaolajjal. Rétegezni kezdtem: 1 sor lasagne lap, majd 4 ek. sütőtökös krém, újabb tésztaréteg, megint 4 ek. sütőtökös krém, egészen addig, amíg el nem fogytak a hozzávalók. Összesen 4 sor tésztát raktam le, a legfelső sorra pedig rásimítottam a reszelt sajtos, krémsajtos masszát.

Aranybarnára sütöttem, nagyjából 25 perc alatt. Érdemes 20 perc környékén rápillantani, nehogy megégjen a krémsajt a tetején.

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »