Eltelt újabb 1 hónap, és melegebb sem lett. Kezdünk belecsúszni a télbe, de azért ne adjuk fel, ma is milyen szépen süt a nap. A piacokon is érdemes bóklászni, sok finomságra ráakadhatunk decemberben is. Decemberi piaci mustra, hogy legyen miből meríteni. Mert szerencsére ilyenkor is van miből.
Zöldségek: cikória, endívia, fejes saláta, karalábé, pasztinák, petrezselyemgyökér, póréhagyma, vöröshagyma, szárzeller, zellergumó, krumpli, cékla, csicsóka, édeskáposzta, feketeretek, főzőtök, sütőtök, fokhagyma, lilakáposzta, kelkáposzta, lilahagyma, sárgarépa, vöröshagyma, kelbimbó, madársaláta
Gyümölcsök: aszalványok, alma, körte, birsalma + ne feledkezzünk meg a kökényről sem
Fűszerek: petrezselyemzöld, szárított fűszerek,
Hajtások: petrezselyem, hagyma és ami fontos, a csíráztatott magvak
Érdemes észben tartanunk a tápláló téli olajos magvakat (dió, mandula, mogyoró, napraforgómag, tökmag, stb.), a gabonaféléket (köles, árpa, hajdina, rizs, stb.), a hüvelyeseket (lencse, babfélék), vagy akár a gyógynövényeket (citromfű, hársfa, csipkebogyóhús, cickafarkfű, kamilla, stb.) és a mézet.
Az olajos magvak értékes vitaminokat, antioxidánsokat, ásványi anyagokat tartalmaznak, melyek segíthetnek az “áttelelésben”. Jótékony hatással bírnak az idegrendszerre, ami lássuk be, a sötét téli hónapokban nem utolsó szempont. 🙂 A dió erősítő hatású, és a koleszterint is segíthet kordában tartani (hátrányos helyzetű, kissé magas koleszterinszintes gasztrobloggerként kifejezetten kedves nekem ;)). A mandula nyomelemekben gazdag, a mogyoró pedig segíti az idegműködést.
Ha bővebben szeretnétek olvasni az olajos magvak jótékony hatásairól, csapjátok fel a Nők Lapja 48. számát (70-71. oldal), én is onnan vagyok ennyire okos. 😉
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: