Zserbógolyók (3:1 édesség)

Zippelt zserbó. Mint a gömbösített Mikulás, tudjátok, akit hóeséssel együtt üveggömbbe szuszakoltak. 😉 Na a zserbógolyó egy nagyon jó kis tömörítése minden íznek, ami a zserbóban van, viszont összehasonlíthatatlanul egyszerűbb elkészíteni. Ez is egy blogkóstolás eredménye, szintén Flórától. Képtelen voltam abbahagyni, remek receptjei vannak. 🙂 Nem mellesleg kellemes gasztroajándék is lehet, szép kis dobozban, szalaggal átkötve. De akár szaloncukrot is készíthetünk belőle, csak akkor hengeres testűre kell formázni.

3 az 1-ben finomság: egyszerűsített zserbó, vagy potenciális gasztroajándék, vagy szaloncukor.

Előkészítés: ráérősen szűk 15 perc + hűtés

Elkészítés: kb. 15 perc + amíg a csokis máz tisztességesen megszárad

 

Hozzávalók (kb. 20 db-hoz)

15 dkg darált háztartási keksz

10 dkg darált dió + kevés a díszítéshez

10 – 12 dkg sárgabaracklekvár (a lekvár sűrűségétől függően)

15 – 20 dkg étcsokoládé apróra törve, megolvasztva (max. 60%-os, ha magasabb kakaótartalmút használunk, túlságosan keserű lehet, ami elnyomja az ízeket)

A diót és a kekszet ledaráltam és összekevertem. Hozzáadtam annyi lekvárt, amennyitől jól kezelhető, formázható masszát kaptam. Kisebb diónyi golyókat formáztam, majd a hűtőbe tettem kb. 15 percre dermedni.

Ezután vízgőz felett megolvasztottam a csoki 3/4-ét, majd belekevertem a maradékot is. Haha, temperáltam, mint a nagyok. 😉 Amikor teljesen elolvadt a csoki, belemártottam a golyókat (két fogpiszkálót használtam a mártogatáshoz), lecsepegtettem, sütőpapírra raktam és mindegyik tetejét megszórtam kevés darált dióval.

Címkék: , , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »