Lassan kezdem úgy érezni magam, mint aki csak édeset eszik és etet a családjával is. Pedig nem, csak kicsit. De tényleg, főzök én rendes ételt is, nem csak sütit sütök. De azért kezdett beszűkülni a blogtudat. Ez a fene nagy karácsonyi nyomás, meg a mézeskalácsok. Ja, azt én nem is sütök, mert igazából nem szeretem. Most lebuktam.
Anyukám kicsit a kezem alá dolgozott (épp náluk csövezünk a két és fél évessel), mert pl. a csirkemellet már tegnap kiklopfolta, a krumplit meg jól megpucolta, mire feleszméltem. Na ja, így könnyű arcoskodni és hozni a 15 perces előkészítést. 😉
És nem, ez itt NEM hawaii csirkemell (brrrr…) , az ott a tetején nem ananász, hanem sajtszeletek.;)
Előkészítés: kb. 15 perc
Sütési idő: kb. 30 perc
Hozzávalók:
5 szelet csirkemell vékonyra klopfolva
1 kis fej vöröshagyma
1 kisebb gerezd fokhagyma
2 + 2 ek. olívaolaj
só, bors
3 dl tejszín
5 – 8 dkg reszelt füstölt sajt
6 – 8 vékony szelet gouda a tetejére
1 közepes ág friss rozmaring 4 ágacskára vágva
4 – 5 vékony szelet friss gyömbér
6 – 8 szem krumpli+ olívaolaj a lekenéshez
A megpucolt és keresztben félbevágott krumplikat sós vízben majdnem készre főzzük. Egy tűzálló tálat, tepsit kikenünk olajjal, majd a krumplikat is megkenjük az olívaolajjal, és vágott felükkel lefelé a tepsibe állítjuk mindet. 200 fokon sütni kezdjük. Nagyjából fél óra kell a krumplinak. Közben összeállítjuk a húst.
Amíg a krumpli sülni kezd a sütőben, nekifuthatunk a húsos résznek. Egy serpenyőt felhevítettem, beleöntöttem az olajat, majd a kiklopfolt csirkemelleket magas hőmérsékleten átpirítottam rajta. Oldalanként kb. 5 perc. Ezalatt megpucoltam és felaprítottam a vörös -és fokhagymát, felcsíkoztam a gyömbért, 4 kis ágacskára vágtam a rozmaringot.
A húsokat a tűzálló tálba tettem, letakartam alufóliával. A vöröshagymát abba a serpenyőbe dobtam, amiben a csirke sült. Kevés olajat még öntöttem hozzá, majd megdinszteltem. Cseppet sóztam. Közben a tejszínhez kevertem a reszelt füstölt sajtot, enyhén sóztam. Tényleg csak módjával, mert a sajt kellően sós volt. Amikor a vöröshagyma már kapott egy kis színt, hozzáadtam az aprított fokhagymát és kb. 1 percig sütöttem, de figyeltem, nehogy megégjen, mert akkor keserű lesz.
A sajtos tejszínt a hagymához öntöttem, picit borsoztam és hagytam egyet rottyanni, amíg a sajt elolvadt. A húsokat a tűzálló tálba fektettem, majd rájuk raktam a rozmaringot, melléjük pedig egyenletesen eloszlatva a gyömbérszeleteket is. Leöntöttem a sajtos tejszínes lével és az egészet a gouda szeletekkel zártam. Betoltam a sütőbe a krumpli mellé, ami ekkorra már teljesen puha volt, csak pirulnia kellett. A hőmérsékletet megemeltem 220 fokra fokra és kb. 15 perc alatt aranybarnára sütöttem.
Még édes dárga jó apámnak is ízlett, pedig nem kifejezetten szereti a rozmaringot. 🙂