Körte ciderben (Apa főz)

Van egy francia hagyományos desszert a  Poire au vin. Recept itt: http://lacuisinedannie.20minutes.fr/recette-poires-au-vin-460.html. Ilyennek már csináltam, de a rizsázós csaj (a feleség) a minap ciderben pácolt hússal örvendeztetett meg. Ekkor fogant a gondolat, hogy én is alternatív módon hasznosítom a cider-t. Abból is a körtéset. BTW, a cider hazájában a körtés változat ismeretlen.

 

Ezekből és így csináld:

5 db Sándor körte meghámozva, de a szárát hagyd rajta

3 üveg (Somersby) körte cider

1/2 citrom

10 egész szegfűszeg

3 nagyobb egész fahéj

2 evőkanál cukor

1 tábla fehér (milka) csoki

1/2 deci tejszín

teáskanálnyi vaj

Darált, pörkölt dió

A körtét hámozd meg, az vágj  le az aljából 1 cm-nyit, hogy majd megálljon a saját lábán. A fűszeres cider-ben főzd 25 percig. Ha nem elég puha ráhúzhat  még 10 percet. A körtét vedd ki, a fennmaradó levet idd meg, ugyanis az tán mondanom se kell, forralt bor. Hagyd kihűlni és megszáradni a körtéket.

Olvaszd fel gőz felett a csokit , vajjal és a tejszínnel. Legyen folyós, de ne híg, hiszen rá fogod önteni a körtére és azt akarod, hogy rajta is maradjon. Szórd meg a darált és pörkölt dióval. Ha ez a  macera sok lenne, hagyd ki. Hagyd alaposan kihűlni.

Desszertként fogyasszátok, főételnek nem válik be. Én vertem hozzá tejszínhabot is. Ha lusta vagy vegyél hozzá konzervhabot. Bár inkább ne.

(u.i.: a fotózáshoz kölcsönbe kapott objektívért köszönet az apósnak. irigyek vagyunk, mint a dög.)

Címkék: , , , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »