Mindenkinek üdv 2014-ben. Újra a fedélzeten. Ez a bejegyzés valahogy eltűnt a süllyesztőben, a nagy év végi konyházásban a vázlatok között maradt elmentve. No sebaj, azért így is megosztom Veletek, mert lencsét mi is ettünk, hátha kő gazdagok leszünk idén. 😉
Ahhoz már túl öreg vagyok, hogy éjszakázzak, a másnaposság már régen többnaposság lenne, úgyhogy inkább kihagyom. Ahhoz viszont túl fiatal vagyok, hogy álmatlanul fetrengjek az ágyban. Na éjjel pont ez történt. A lánygyerek megébredt éjfélkor. Fel is voltam háborodva, rendesen el vagyunk kényeztetve, ezért rosszul érintett a dolog. 😉 Persze Rozi seperc alatt visszaaludt, én meg csak fetrengtem kipöckölt szemekkel. Naná, hogy az sem segített, hogy többször megnéztem, mennyi az idő… 3 órával és 823 birkával később sikerült elaludnom. Reggel azon gondolkoztam, ma be sem teszem a lábamat a konyhába, inkább rendelünk valamit. 😉 De pofára estem, mert egy erdő közepén vagyunk, közel s távol semmi, nemhogy rendelhető kaja. Aztán bevillant, hogy a Foodpanda oldalán láttam valamelyik nap egy lencsefőzelék fotóját. Tátátátáááám, hiszen az még maradt, kaja megoldva. 😉
Ha most Pesten lettünk volna, befigyelt volna mondjuk egy rendelt pizza. Vagy valami más. Mert néha igenis bocsánatos bűn az ételrendelés (is). 😉 Könnyű eligazodni az oldalon, nem vakulok meg a másodpercenként felvillanó flash-ektől, és nem csak az éttermeket, hanem a legjobb ajánlatokat is listázzák. Szimpatikus oldal.
Hozzávalók:
50 dkg lencse
1 kg füstölt oldalas
1 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
4 – 5 db babérlevél az áztatáshoz + 3 levél a lencse főzéséhez
3 babérlevél + 5 szem bors + 2 gerezd fokhagyma + fél fej vöröshagyma az oldalas főzéséhez
só, bors
2 ek. nádcukor
2 – 3 ek. tejföl
1 – 2 ek. mustár
A lencsét átmostam, majd a feldarabolt oldalassal, a félbevágott vöröshagymával, a fokhagymával és a babérlevéllel éjszakára beáztattam.
Másnap a lencsét leszűrtem. Az oldalast feltettem főni a vöröshagyma egyik felével, a fokhagymával, egész borssal, babérlevéllel. Bő 1 óra alatt puhára főtt.
A vöröshagyma másik felét vékonyan felkarikáztam. A fokhagymákat egészben hagytam. Egy fazékban karamellizálni kezdtem a cukrot, majd amikor már felolvadt és világos aranybarna színe lett, rádobtam a hagymát és megfonnyasztottam rajta. Kicsit sóztam. Amikor a hagyma aranybarna lett, rátettem a lencsét, sóztam, borsoztam, hozzáadtam a fokhagymát és a friss babérleveleket is. Felöntöttem annyi vízzel, hogy 1 ujjnyira ellepje. Fedő alatt főzni kezdtem. Mivel egész éjszaka ázott a lencse, hamar megpuhult. A tejfölt elkevertem a mustárral, majd a lencse levéből is adtam hozzá 1 merőkanálnyit. Ezután a lencséhez kevertem a tejfölös mustáros “habarást”. Hagytam egyet rottyanni, majd kóstolás után még kicsit sóztam és borsoztam. Elég sűrű lett, ezért nem habartam be liszttel.
Amikor az oldalas is megfőtt, kivettem a főzőlevélből és átraktam a lencsefőzelékbe. A főzőlevet megtartottam a korhelyleveshez. Isteni füstölt íze lett tőle.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: