Ezt ettük tegnap a fokhagymakrémleves után. A tészta joghurttal és gyömbérrel készült. A sütéstől az almák puhák lettek, de mégsem szotyósodtak meg. Jó kis kontraszt volt a kissé ropogós tésztával. Ahogy a nagyok mondják: a textúrák keveredése remek párost alkotott. 😉
Ennél a desszertnél 2 dolog miatt is slamasztikában voltam. Egyrészt nem tudtam mit kezdeni a fotózással. Bárhogy képzelegtem fejben, sehogy sem állt össze a kép. Feladtam és lefényképeztem, miközben sül. 😉 Másrészt nem méricskéltem a hozzávalókat, csak érzésre kevertem ki a tésztát. Próbálom azért megadni a mennyiségeket. A lényeg, hogy jó sűrű palacsintatésztát keverjünk ki.
Előkészítés: 5 perc
Sütési idő: 5 – 7 perc
Hozzávalók:
kb. 3 – 4 nagy maréknyi liszt
10 – 12 dkg natúr joghurt
1 dl tejszín
1 – 2 tk citromlé
2 – 3 ek. nádcukor
1 mk. őrölt gyömbér
1 tojás
csipet só
kókuszzsír a sütéshez (de a mezei napraforgó olaj is megfelel)
2 – 3 közepes alma, hámozva, ujjnyi szeletekre vágva
vaníliás porcukor a szóráshoz (elhagyható)
A lisztet elkevertem a csipet sóval, hozzáadtam az őrölt gyömbért, az egész tojást, a nádcukrot, majd kikevertem a joghurttal. Menet közben belecsurgattam a tejszínt, végül a citromlevet is. Túlságosan nem kevertem ki a tésztát, nehogy túl nehéz, vaskos legyen a sütés után. Persze azért nem hagytam benne öklömnyi csomókat, de nem kell olyan homogénnek lennie, mint a klasszikus palacsintatésztának.
Az almákat meghámoztam, majd kb. ujjnyi vastag szeletekre vágtam, meglocsoltam kevés citromlével. Egy serpenyőben felhevítettem 3 – 4 evőkanálnyi kókuszzsírt, kb. ujjnyi magasan állt, amikor már folyós állagú volt. A forró zsiradékban a bundázott almák mindkét felét aranybarnára sütöttem. Oldalanként kb. 4 perc. Papírtörlőre szedtem, hogy a felesleges zsiradékot leitassam.
Még forrón/melegen meghintettem kevés vaníliás porcukorral.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: