Majdnem elfelejtettem bejelentkezni a szokásos havi piaci körképpel, pedig januárban is kerülhetnek finomságok a kosárba. Nézzétek csak! A teljesség igénye nélkül persze, íme néhány szezonális zöldség és gyümölcs, amivel bátran kísérletezhetünk. Hoztam pár receptet is, amit mi nagyon szeretünk. És akkor szépen sorban: a lista és az ételek.
Jó válogatást itt is, és a piacon is. Egészségetekre! 😉
Zöldségek – krumpli, cékla, cikória, csicsóka, édeskáposzta, feketeretek, fokhagyma, kelkáposzta, lilahagyma, lilakáposzta, pasztinák, petrezselyemgyökér, póréhagyma, sárgarépa, sütőtök, vöröshagyma, zellergumó
Gyümölcsök – alma, birsalma, körte, kökény, naspolya, aszalványok
Értékes tápanyagokhoz juthatunk az olajos magvakból, a csíráztatott magvakból, vagy a hajtásokból is (pl. petrezselyem, hagyma). Ilyenkor előkerülhetnek a kamrapolcról a savanyúságok, lekvárok, befőttek.
És akkor íme néhány kiváló fogás szezonális, januári alapanyagok felhasználásával:
A fokhagyma szuper krémlevesalap, egy kevés fűszerrel pedig pikánssá tehetjük. Mondjuk utána ne menjünk randira. 😉
Van egy isteni csicsókakrémleves recept is. Nem árt számon tartani ezt a gumósunkat, mert nagyon jótékony hatása van a szervezetre. No meg finom is.
A sütőtököt is érdemes beiktatni, akár leves, akár egy kacsamájas saláta formájában, de tésztával kiegészítve is mennyei fogásokat készíthetünk. Mint például egy sütőtökös – gombás rétes, vagy egy sütőtökös lasagne. A süteményeket is feldobja, ráadásul így kevesebb cukrot kell használnunk, ami csak jó. Ez a kis sütőtökös tortácska nagyon finom, és könnyen elkészíthető.
A zeller húsokhoz, salátába, chips-ként megsütve is isteni, de én leginkább krémlevesnek szeretem. Egy jó kis zellerkrémleves sokat dobhat a napunkon, főleg, ha olyan szürke, mint mostanság általában.
Gyümölcsös desszertekkel nagyot villanthatunk, mint egy gyorsan és könnyen elkészíthető serpenyős palacsintával, vagy a fűszeres ciderben főtt, fehércsokoládés körtével.
A cékla megosztó ízű gumós, de megkerülni nem lehet. Vagy nagyon szeretik, vagy ki nem állhatják. Mi az előbbi tábort erősítjük. diós céklasalátát viszonylag sűrűn készítek, mert nagyon egyszerű, és finom is. De Rizottóba is tehetjük, amitől a rizs gyönyörű bíborszínt kap.
És végül, de nem utolsó sorban itt van ez az isteni lilakáposzta saláta, egy igazi íz és vitaminbomba. Személy szerint az egyik kedvenc salátám, a frissessége, roppanós állaga miatt.
Az első, piacos képet a guglin találtam, nem saját kattintás. A többi viszont igen. 😉
Nézzetek be a Facebook oldalra is, ne felejtsetek el lájkolni is és megnyomni a Following gombot. 😉
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: