Gyerekkoromban totál értetlenül álltam a tény előtt, hogy vannak, akik humuszt esznek. Nem értettem, mi a frászért eszik valaki olyat, ami a talajon van. Oké, vidéken nőttem fel. Ez sok mindent megmagyaráz. 😉
Van élet a humuszon túl is, ami lássuk be, a nevével sokakat borzongásra késztet. Én mondjuk eléggé szeretem, de ez egy dolog. Ez a csicseriborsókrémes tészta egy alternatíva a csicseriborsó felhasználására, ami elég jó az értékes ásványi anyagok felhozatalában. Vasat, magnéziumot és cinket tartalmaz, tele van B1, B6 vitaminnal és folsavval. Kb. 20%-a fehérje, 40%-a szénhidrát. Jótékonyan hat az érrendszerre. Szóval, csicseriborsóra fel. Kísérletezzetek vele bátran.
Előkészítés: 10 perc
Főzési idő: bő 15 perc
Hozzávalók:
3 ek. olívaolaj
4 gerezd fokhagyma, pucolva, 2 összezúzva, 2 reszelve
só
frissen őrölt bors
15 – 20 dkg csicseriborsó
1 csapott mk. füstölt, őrölt pirospaprika (sima édes nemes is tökéletes)
0.5 l zöldségalaplé (vagy maradék húsleves, vagy víz, de akkor kicsit intenzívebben fűszerezzük)
1 – 1.5 dl kókusztej
12 – 15 dkg szárított paradicsom
1 csokor aprított petrezselyemzöld vagy friss koriander
1 – 2 ek. citromlé/zöld citromlé
opcionálisan: reszelt parmezán (nélküle is finom)
szórásnyi csilipehely (elhagyható)
kb. 40 – 50 dkg tészta (tagliatelle vagy nagy kagyló)
A csicseriborsó még előző nap beáztattam és előző este megfőztem, így azzal már nem volt sok dolgom. De vehetünk konzerv csicseriborsót is.
Megpucoltam a fokhagyma gerezdeket, kettőt összezúztam, kettőt lereszeltem. Nagyobb darabokra vágtam a szárított paradicsomot, felaprítottam a petrezselyemzöldet. Az olajat felhevítettem egy serpenyőben. Beletettem a zúzott fokhagymát és közepes lángon szűk 1 percig sütöttem. Figyeljünk, mert könnyen megéghet, amitől keserű lesz. Ezután hozzáadtam a csicseriborsót, majd óvatosan sóztam, borsoztam. Felöntöttem a húslevessel és forrásig hevítettem. Lefedtem, mérsékeltem a lángot alatta és nagyjából 15 percig pároltam.
Amíg a csicseriborsó párolódott, sós vízben 9 – 10 perc alatt fog keményre főztem a tésztát. A tészta főzővizéből félre tettem egy keveset.
A csicseriborsót konyhai robotgépbe tettem a petrezselyemzöld 3/4-vel, a zúzott fokhagymával, a kókusztejjel, egy csipet borssal és füstölt piros paprikával. Simára, krémesre dolgoztam. Kóstoljuk meg, és ha kell, fűszerezzük még. Ha túl sűrűnek találjuk a krémet, hígíthatjuk még kevés vízzel, vagy a félretett főzővízzel. A csicseriborsókrémet visszaöntöttem a serpenyőbe, beleforgattam a tésztát. Meglocsoltam a citromlével és a tészta főzővizéből is öntöttem hozzá keveset. Alaposan összeforgattam. Megszórtam a reszelt parmezánnal, kevés csilipehellyel és csorgattam rá némi olívaolajat is. Forrón tálaltam.
Ne ijedjetek meg, ha hűléskor bemerevedik a csicseriborsókrém. Huncut egy cucc. Egyrészt ezért kell forrón tálalni, de ha marad későbbre is a tésztából, melegítés után hígul.
Kommentek