Rizsázzunk!

Rozmaringos sült édesburgonya főzelék

Napok óta kerülgettem egy édeskrumplit, még múlt héten vettük Rozival a piacon. Valahogy nem állt össze, mit kezdjek vele. Aztán tegnap este a gyereklány megjelent a kezében vele és azt mondta, süssük meg. Kicsivel később szembe jött velem Szatmári Feri bejegyzése. Itt megálltam, nem kerestem tovább, zeller volt itthon, rozmaring is, meg balzsamecet is. A cékla most kimaradt, de így is isteni lett. Apróbb módosításokkal ma ez a sült édeskrumpli főzelék volt az ebédünk. A zöldségeket megsütöttem, aztán a fűszerekkel és kevés joghurttal együtt jól összeturmixoltam. Tökéletes.

Rendesen el tud szállni a fantáziám főzéskor, de a főzelékekkel annyira sablonos tudok lenni, hogy az már iskolába illő. Köszönet Ferinek, a főzelékesnek! 😉

Gluténmentes. A joghurt elhagyható, így laktózérzékenyek is elkészíthetik. Nagyszerű a végeredmény nélküle is.

Előkészítés: 5 perc
Sütési/főzési idő: 25 – 30 perc

sult_edeskrumpli_fozelek

 

Hozzávalók (2 főre):

1 nagy édeskrumpli
1 kisebb zellergumó
1 közepes fej krumpli
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma (1 pucolva, 1 a héjában hagyva)
1 csapott tk. szárított rozmaring (ha van, akkor friss aprítva)
fél kk. só
3 ek. olívaolaj
1 ek. olívaolaj + 1 tk. vaj
frissen őrölt bors
4 – 5 dl víz (ha van, akkor zöldségalaplé)
fél tk. balzsamecet
1 nagy ek. görög joghurt (vagy 2 ek. sima joghurt)

A sütőt előmelegítettem 220 fokra, alsó felső üzemmódban. Egy nagy tepsit kibéleltem sütőpapírral.

Amíg a sütő felforrósodott, megpucoltam a zöldségeket és a hagymákat. Az édeskrumplit, a zellert és a krumplit felkockáztam, nagyjából egyformára. Egy keverőtálba tettem őket a pucolatlan gerezd fokhagymával együtt, megszórtam a rozmaringgal, a sóval, meglocsoltam az olívaolajjal, és alaposan összeforgattam. Egyenletesen elterítettem a sütőpapíros tepsin, majd 25 percig sütöttem.

Közben a vöröshagymát apróra vágtam, a fokhagymát összezúztam. A közepesnél kicsivel erősebb lángon 1 ek. olívaolajat hevíteni kezdtem a vajjal, majd rátettem a vöröshagymát. Csipet sóval fűszereztem, és szépen megdinszteltem. Sűrűn átkevertem. Egy kicsit karamellizáltam is, ettől is édesebb, intenzívebb lett az íze. Amikor a hagyma kissé aranybarnára dinsztelődött, rádobtam a zúzott fokhagymát és még fél percig sütöttem.

25 perc után kivettem a zöldségeket a sütőből, 1 ek. sült zöldséget félretettem a tálaláshoz. Kivettem a héjában sült fokhagymát is. A többit a sütőpapírról a fazékba csúsztattam, majd egyet pirítottam rajtuk. Felöntöttem a vízzel és hagytam egyet felforrni. Ezután botmixerrel pépesítettem, adtam hozzá még egy kevés rozmaringot és frissen őrölt borsot. Kóstoltam és még 1 csipet sóval ízesítettem. Ha sűrűnek találjátok, öntsetek hozzá még egy kevés vizet. A görög joghurtot elkevertem a balzsamecettel, a főzelékhez forgattam, majd egyet még rottyantottam rajta.

A félretett sült zöldségekkel megszórtam tálaláskor. Rozi meg jól befalta. 🙂 Laktató és tápláló főzelék.

Ez meg itten a FB oldal, nézzetek be oda is.

sult_edeskrumpli_fozelek (1)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!