Käsespätzle – a hütte nudli

Amikor először síeltem, az első hüttézésemkor a második dolog a käsespätzle volt, amivel találkoztam. Az első meg a Stroh 54, amitől majdnem ott maradtam a széken, de később ennek hatására meg voltam győződve róla, hogy hamarosan én leszek a pálya ördöge.

Idén nem síeltünk. Csináltam helyette käsespätzle-t. Ez a nokedli kicsit más, mint amit a gulyáslevesbe szaggatunk. Lágyabb, könnyebb. Az érett ementálival pedig istenien egybe simulnak. A pirosra sült, kissé ropogós hagymáról már nem is beszélve, amit magában bármikor enni tudnék.

Holnap délig nem leszek éhes…

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt (fele búza, fele rétesliszt)

4 tojás

fél tk. frissen reszelt szerecsendió

fél tk. só

1,25 dl tej

10 ek. forró víz

2 fej vöröshagyma

5 dkg vaj

25 dkg érett, illatos ementáli sajt

só, bors

olaj bőségesen a hagyma sütéséhez

A kétféle lisztet egy nagyobb keverőtálba szitáltam. A közepébe mélyedést csináltam, beleütöttem az egész tojásokat, hozzáadtam a sót, a szerecsendiót és a borsot. Kézzel összedolgoztam a tojásokat a liszttel. Fokozatosan hozzáöntöttem a tejet, miközben egy nagyobb fakanállal kevertem. Ezután a forró vizet is beleöntöttem, 2 – 3 kanalanként. Alaposan kikevertem a tésztát egészen addig, amíg már buborékok keletkeztek keverés közben. A tálat szorosan lefedtem és a hűtőbe tettem fél órára.

Amíg a tészta pihent, megpucoltam és felszeleteltem a vöröshagymákat. Egy magas falú serpenyőben bőséges mennyiségű olajat hevítettem, majd két részletben világos aranybarnára sütöttem a hagymát. Alaposan lecsöpögtettem és félretettem. A sajtot lereszeltem és letakarva félretettem.

Egy nagy fazékban vizet forraltam 1 ek. sóval. Amikor a víz felforrt és lobogott, egy galuskaszaggatóval több részletben a forró vízbe szaggattam a tésztát. Egyszerre nem túl sokat, hogy ne ragadjanak össze. Amikor a nudlik feljöttek a víz tetejére, leszűrtem, hideg vízbe tettem, és megint leszűrtem.

Amíg a nudlik főttek, egy nagy serpenyőben közepes lángon felolvasztottam a vajat. Amikor a vaj kissé buborékozni kezdett, rádobtam a nudlikat, alaposan átforgattam őket, hogy a vaj mindegyiket bevonja. Rászórtam a már lereszelt ementálit és szépen lepirítottam. Egy kóstolás után még kicsit sóztam, borsoztam, még egy csipet szerecsendióval fűszereztem.

Tálaláskor megszórtam a sült hagymával. Piríthatunk még hozzá kockázott szalonnát és a kisült zsírral meglocsolhatjuk, hogy fokozzuk a kalóriákat. 😉

Facebookon pedig itt találtok, ha keresnétek.

Forrás: http://divany.hu/gasztro/huetteillat-a-konyhabol-kase-spatzle/

Címkék: , , , , , , , ,
Tovább a blogra »