Kapros túrós lepény

Anyósomékhoz mentünk vendégségbe, jó menyhez illően süteményt sütöttem, hogy biztosítsam a helyemet a pixisben. De legalább is ne rontsak rajta. Puszi Nagyi, jól éreztük magunkat. 😉

Van egy jól bevált lepénytészta alapreceptem, amit még a nagymamámtól tanultam, hibátlan. Mert zsírral készül. És ami zsírral készül, csak jó lehet. Kapros túrós lepény került az asztalra. Elfogyott.

Előkészítés: kb. 15 perc

Sütési idő: 35 – 40 perc

 

Hozzávalók (kb. 12 cm x 22 cm-es tepsihez):

a tésztához:

20 dkg liszt átszitálva

12,5 dkg zsír (5 dkg kiváltható vajjal)

6 dkg finomítatlan nádcukor (oké, nagymamám finomított fehér kristálycukrot használt)

10 gr vaníliás cukor (házi készítésű, vagy bolti)

fél csomag sütőpor

csipet só

1 tojássárgája

1 citrom reszelt héja + fél citrom leve

1 ek. tejföl

a töltelékhez:

40 – 45 dkg túró

3 – 4 ek. porcukor, ki mennyire szereti édesen (én nádcukrot szoktam porcukrosítani)

2 – 3 tk. kapor (szárított vagy friss)

kevés citromlé

2 tojásfehérje kemény habbá verve

csipet só

Összeállítottam a tésztát. A lisztet egy nagyobb keverőtálba szitáltam, majd elmorzsoltam a zsírral. A többi hozzávalóval együtt gyors mozdulatokkal lágyabb tésztává gyúrtam. A zsír és a tejföl miatt tényleg lágyabb tésztát kapunk, de nem kell megijedni. Ha a nyújtáskor túl puhának, ragadósnak találjuk, gyors mozdulatokkal át kell gyúrni néhány szórásnyi liszttel.
A tésztát a hűtőbe tettem pihenni kb. 30 percre. Ezalatt előkészítettem a kapros túrós tölteléket. A túrót egy keverőtálba tettem, villával áttörtem, majd hozzáadtam a porcukrot, a csipet sót és kaprot is. Kevés citromlével ízesítettem még. Félretettem kicsit, hogy a túró magába szívja a kapor ízét és illatát. Közben előmelegítettem a sütőt 200 fokra, alsó – felső üzemmódban. Ez gázsütőn általában a 4-es vagy 5-ös fokozat. Kizsíroztam és kiliszteztem egy jénait (kb. 12 cmx22 cm).
A 2 tojásfehérjét néhány perc alatt kemény habbá vertem. Fontos, hogy a fehérje hideg, a keverőtál és az elektromos kézi habverő habverő része pedig teljesen tiszta legyen. A habot a kapros túrós krémhez forgattam. Először csak a felét, gyorsabb, erőteljesebb mozdulatokkal, hogy fellazítsam. Ezután a második felét is belekevertem, de már óvatos, nagy mozdulatokkal, alulról felfelé kevertem, hogy ne törjön össze a hab a túrós masszában.
Kivettem a tésztát a hűtőből. Egy kicsit kisebb és egy nagyobb részre osztottam, a nagyobb gombócot nyújtottam alulra, a kisebbet pedig a tetejére. Szerintem úgy finom, ha a felső tészta vékonyabb. Lisztezett felületen kb. 4-5 mm vékonyra nyújtottam a nagyobbik gombócot. A kilisztezett tepsibe fektettem, kézzel elegyengettem, a felesleget pedig levágtam. Ezután egyenletesen ráterítettem kapros túrós tölteléket. A másik tésztagombócot is kinyújtottam, 3-4 mm vékonyra, a túrós rétegre fektettem, majd villával sűrűn megszurkáltam, hogy a sütés közben ne púposodjon fel a tészta. A tetejét megkentem felvert tojássárgával és betettem a sütőbe. Kb. 35 perc alatt gyönyörű halványabb aranybarnára sütöttem.
Aki szereti, porcukrozhatja a végén. Én nem szoktam.
Címkék: , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »