Aszalt gyümölcsös joghurt mézes pirított magokkal

Ez volt az a reggeli, amitől még én is pörögtem egész délelőtt, mint egy zománcos lavór a hátán… Tuti egyveleg: aszalt gyümölcs, zabpehely, pirított magok, méz, joghurt. Általában a reggelik okozzák a legnagyobb fejtörést, de ezzel kicsit könnyítettem a saját életemen. Ez az aszalt gyümölcsös joghurt a mézes pirított magokkal tökéletes reggeli, és még variálható is, attól függően, éppen mi van a hűtőben, kamrában, vagy éppen milyen lábbal kelek fel reggel.

Előkészítés: 5 perc

Főzési/pirítási idő: 10 perc

 

Hozzávalók (2 főre):

8 szem aszalt sárgabarack

6 szem aszalt szilva

1 ek. aszalt vörös áfonya (hozzáadott cukor nélküli, ha lehet)

2 dl szűretlen gyümölcslé (narancs, alma, körte, ki milyet szeret)

1 vanília rúd (magok nem voltak már benne, csak a rudat használtam)

1 csapott ek. szezámmag

1 csapott ek. lenmag

1 ek. hántolt, natúr tökmag

1 kis marék durvára tört dió

3 – 4 ek. zabpehely

1 ek. méz

4 – 5 ek. natúr joghurt

csipet só

A sárgabarackot és a szilvát megfeleztem, majd a vörös áfonyával együtt egy kis lábasba tettem. Ráöntöttem a gyümölcslevet, én most frissen facsart narancslevet használtam. Beletettem a magtalan vanília rudat. Csipet sót is adtam hozzá. Felforraltam, majd alacsonyra mérsékeltem a lángot és lefedve állni hagytam, amíg a gyümölcsök jól magukba szívták a narancslevet. Kb. 6 – 8 perc után leszűrtem, egy lapos tányéron egyenletesen elterítettem, és hagytam kihűlni a gyümölcskeveréket. A visszamaradt narancslevet jól megittam.

Amíg a gyümölcsök párolódtak, egy nagyobb száraz serpenyőben egyenletesen elterítettem zabpelyhet és magas lángon 2 – 3 perc alatt világos aranybarnára pirítottam. Kiszedtem egy lapos tányérra és hagytam hűlni, amíg a magokat is megpirítottam. Gyakran átforgattam az egészet, hogy mindenhol egyenletesen piruljanak. Vigyázat! A tökmag, a lenmag és a szezámmag nagyon pattog, amikor pirulni kezd. Érdemes lefedni. Amikor a magok megpirultak, elzártam a serpenyő alatt a lángot és rácsorgattam a mézet. A méz a forró serpenyőben sistergett és buborékozott, de szorgalmasan kevergettem, amíg az minden magot bevont. Pár percig hagytam hűlni, amitől az egész kellemesen ropogós lett.

Összeállítottam a poharainkat: egy réteg gyümölcs, egy réteg pirított, ropogós zabpehely, egy réteg mézes, ropogós magkeverék, majd 2 evőkanál natúr joghurt. Ezt addig ismételtem, amíg elfogytak a hozzávalók. A tetejét megszórtam még egy kevés mézes maggal és már ettük is.

A facebook-on is megtaláltok, ha ide kattintotok.

Címkék: , , , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »