Majdnem összepisiltem elsírtam magam attól, ahogyan Rozi az apró ujjaival próbálta kibontani a borsót, aztán meg azzal küzdött, hogy a kis genyó borsószemek elgurulnak. “Jajj, Anya, elgurult. Na, nem baj, veszek elő másikat a tokjából.” 😉
Isteni tavaszi zöldséglevest dobtunk össze mi ketten. Harsány is, meg krémes is, meg savanykás is. Más már nem is kellett nekünk. És legalább csappant valamennyit a felhalmozott zöldborsó és spárga készlet is.
Előkészítés: kb. 15 perc (ha gyerekkel csináljuk, bruttó fél óra 😉 )
Főzési idő: kb. 20 perc
Hozzávalók (3 – 4 főre):
2 ek. olívaolaj + 1 ek. vaj
30 – 35 dkg újkrumpli
2 szál zsenge, új sárgarépa
20 dkg friss zöldborsó
8 szál vékony zöld spárga
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
0,5 dl fehérborecet
kb. 1 liter víz
só, bors
1 csokor petrezselyemzöld
1 szál zsálya
1 ek. citromlé
1 ek. méz
1,5 dl tejszín
friss rozskenyér
Megmostam a zöld spárgát, a petrezselyemzöldet és a zsályát. Félretettem száradni. Megpucoltam a zöldségeket. Az újkrumplit egy durvább szivaccsal átdörzsöltem és félbevágtam. A sárgarépát meghámoztam és kb. 1 centis darabokra vágtam. A hagymát és a fokhagymát is megpucoltam. Finomra vágtam a zsályaleveleket. A zöld spárgát is feldaraboltam, kb. 1 centis darabokra. Rozival kifejtettük a zöldborsót. Ezen a ponton lett a 15 perces előkészítésből közel fél óra. De jó móka volt. 🙂
A hagymát apró kockákra vágtam, a fokhagymát is finomra aprítottam. Egy kisebb fazekat hevíteni kezdtem, beleöntöttem az olívaolajat és a beletettem a vajat. Amikor a vaj elolvadt, rádobtam a vöröshagymát, sóztam és közepes lángon pár perc alatt üvegesre pároltam. Rátettem a fokhagymát és kb. 1 percig pároltam. Hozzáadtam a sárgarépát, pár percig kevergetve kicsit sütöttem, majd beletettem az újkrumplit is. Így is pirítottam még pár percig. Rászórtam a zsálya 3/4-ét. Ráöntöttem a fehérborecetet és hagytam elfőni. Felöntöttem a vízzel, sóztam, borsoztam. Közepes lángon felforraltam. Amíg a leves főtt, felaprítottam a petrezselyemzöldet. Miután felforrt, beletettem a zöldborsót és hozzáadtam a petrezselyem 3/4-ét. Félig lefedve addig főztem, amíg a zöldségek megpuhultak, de kicsit még roppanósak maradtak.
A tejszínhez adtam részletekben 1 merőkanálnyi levest, hogy ne csapódjon ki, majd a langyos tejszínt a leveshez csurgattam. 1 ek. citromlével és 1 ek. mézzel ízesítettem, hozzáadtam a maradék zsályát és kóstolás után még egy csipet sót.
Friss árpás rozsos kenyérrel ettük.
A facebook-on is ott vagyok, mégpedig itt.
ötlet: májusi Nők Lapja Konyha Együnk háztájit rovat
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: