Megkérdeztem a gyerekem apját, mit enne vacsorára. Spenótot. Jó. Nem az lett. Nem azért, mert nem szeretem a spenótot, meg a férjet, hanem azért, mert aljasul szakadt az eső, nem tudtam friss spenótot venni, mirelitet meg nem akartam, ha egyszer friss póréhagymát is kaptam. A lakásban meg csak keringtem, kezemben a tányérral, kétségbeesve keresve egy aprócska felületet, ahol használható fény van. Nem volt, én meg jól berágtam, és lámpafénynél, a tűzhelyen fényképeztem le a kaját. Sekélyes, de édes a bosszú…
Alma cider, tejszín, póréhagyma, ebben párolt csirkecomb meg kakukkfű. Eh, az elégedett hümmögés minimum járt érte vacsora közben. De most komolyan, imádom a spenótot, de ebben a takony csudálatos novemberi májusi időben jobban esett a szaftos, krémes, kicsit savanykás kaja. Meg a tudat, hogy cider is van benne.
Nincs vele sok munka, a lényeget elvégzi a serpenyő és a fedő, meg a gőz.
Előkészítés: 10 perc
Főzési idő: 30 – 35 perc
Hozzávalók (3 – 4 főre):
5 felső csirkecomb
2 ek. olívaolaj
1 púpos tk. vaj
1 szál póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 nagy csokor petrezselyemzöld
3 kisebb ágnyi friss kakukkfű
20 dkg kis gomba (most barna csiperke)
1 üveg alma cider (0,33 dl)
1 dl víz
jó nagy csipet só (ez nagyjából 1 csapott tk.)
frissen tekert bors (3 – 4 csipetnyi)
1 ek. kukoricaliszt (ha nem elég sűrű a szaft)
fél citrom leve (kisebb citrom kell)
2,5 – 3 dl tejszín (habtejszín, nem főzőtejszín!)
1 – 2 ek. méz
köretnek: fél csomag penne (durum) vagy valamilyen hosszú szemű rizs (25 dkg)
A gombát megpucoltam, félbevágtam, majd kicsit vastagabban (3 – 4 mm) felszeleteltem. A petrezselyemzöldet megmostam, hagytam száradni. A póréhagyma mindkét végét levágtam, a külső, vastagabb réteget lehúztam. Először hosszában kettévágtam, majd a feleket is feleztem és az így kapott negyedeket vékonyan felszeleteltem. Alaposan megmostam. A fokhagymát is megpucoltam és késsel finomra aprítottam.
A csirkét megmostam, kozmetikáztam, konyhai papírtörlővel szárazra töröltem. Nagyon picit sóztam mindkét oldalukat. Egy magasabb falú, nagyobb serpenyőt felhevítettem a közepesnél kicsit erősebb lángon, beletettem a vajat és az olívaolajat. Amikor a vaj kissé buborékozni kezdett, a bőrös felükkel lefelé beletettem a csirkecombokat és oldalanként 3 – 4 perc alatt kissé megpirítottam őket. Egy tányérra szedtem, letakartam alufóliával és hagytam pihenni.
A serpenyőbe tettem a póréhagymát, a fokhagymát, ráöntöttem az alma cidert, sóztam, borsoztam és hagytam, hogy buborékozva elfőjön belőle az alkohol. Letakartam és kb. 5 percre magára hagytam. Ezalatt felaprítottam a petrezselyemzöldet, lehúztam a kakukkfű leveleit az ágakról és azt is felaprítottam. 5 perc után levettem a fedőt a serpenyőről, beletettem az előzőleg elősütött csirkecombokat, a petrezselyemzöld és a kakukkfű felét és a tejszínt. Elkevertem és hagytam újra felforrni. Közepesre mérsékeltem a lángot és lefedve hagytam párolódni. 15 perc után hozzáadtam a kicsit vastagabb szeletekre vágott gombát is, majd fedő alatt még 10 percig pároltam. Közben egy fazékban vizet forraltam a tésztának, amibe 1 csapott ek. sót is tettem. Nagyjából 10 – 12 perc kell neki, hogy fog keményre főjön.
Amikor a csirke mellett a gomba is megpuhult, de még nem főtt szét, hozzáöntöttem a citromlevet, belecsurgattam a mézet, még egy kicsit borsoztam (ha kell, sózhatjátok is), megszórtam a maradék petrezselyemmel és kakukkfűvel. Leszűrtem a tésztát, aminek a főzőlevéből fél merőkanálnyit félretettem. Ezzel és egy kevés forró szafttal kikevertem a kukoricalisztet, majd besűrítettem vele a tejszínes, cideres mártást.
Pennével ettük, de az az érzésem, hogy sült/grillezett zöldségekkel még jobb lesz legközelebb. Ha csirkemellel készítitek, kb. 20 perc alatt elkészül. A csirkemellet csíkozzátok fel és úgy tegyétek a mártásba párolódni.
A facebook-on is megtaláltok, már ha keresnétek. Itt vagyok.
forrás (némi módosítással): Jamie’s Ministry of Food