Rizsázzunk!

Tárkonyos zöldborsókrémleves sült céklacsíkokkal

Már megint a zöldborsó. Szeretem. Bárhogyan. Meg azt is, ahogyan Rozi megpróbálja kifejteni a héjából. Ami kegyetlenség, de akkor is annyira vicces, ahogyan rápróbál a kinyitásra, aztán ha az sikerül, akkor a kifejtésre. Aztán a szemek mindig elgurulnak…

A borsó krémlevesnek is kiváló. Tárkonnyal meg végképp, mert édes ízű és illatú, mint a borsó. Hát hajrá.

Előkészítés: 10 perc borsó fejtéssel együtt
Főzési idő: 20 – 25 perc

tarkonyos_zoldborsokremleves_sult_ceklacsikokkal (3)

 

Hozzávalók (2 főre):

1 csésze friss zsenge zöldborsó (18 – 20 dkg kifejtve)
1 kis fej lilahagyma
2 kis gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolaj2 tk. vaj
3 ek. tárkonyos borecet
1 ek. szárított tárkony
1 kis csokor friss petrezselyemöld
6 – 7 dl zöldségalaplé vagy víz
só, frissen tekert bors
1 dl tejszín
1 ek balzsamecet

1 kis fej zsenge bébi cékla

Előkészítettem a hozzávalókat. A lilahagymát és a fokhagymát megpucoltam, nagyobb darabokra vágtam. Megmostam a petrezselyemzöldet, félretettem száradni. A céklát megpucoltam, vékonyan felszeleteltem, majd csíkokra vágtam. Kevés olívaolajon, forró serpenyőben pár per alatt megsütöttem. Sütőben is süthetjük, 200 – 210 fokra előmelegített sütőben, olívaolajjal átforgatva.

Egy magasabb falú lábast hevíteni kezdtem a közepesnél kissé erősebb lángon. Beleöntöttem az olívaolajat és hozzáadtam a vajat. Amikor a vaj kissé buborékozni kezdett, rádobtam a lilahagymát. Egy nagy csipet sót adtam hozzá és nagyjából 4 – 5 perc alatt megpároltam. Ezután rádobtam a fokhagymát is, 1 percig pároltam. Hozzáadtam a zsenge zöldborsót, felöntöttem a borecettel, borsoztam és 5 percig főztem/kicsit pirítottam, amíg a borecet is elfőtt. Megszórtam a tárkony 3/4-vel, felöntöttem a zöldségalaplével/vízzel és hagytam, hogy felforrjon. Kicsit mérsékeltem a lábas alatt a lángot és kb. 15 perc alatt megfőztem a borsót. Amíg a borsó puhult, felvágtam a petrezselymet.

Amikor a borsószemek megpuhultak, de még nem estek szét, levettem a lábast a tűzről, és botmixerrel krémesre turmixoltam. Egy szűrőn átpasszíroztam, hogy a borsó héja ne maradjon a krémlevesben. Hozzáadtam a friss petrezselymet, még egyszer átturmixoltam, majd vékony sugárban belecsorgattam a tejszínt. Megkóstoltam, és kissé még sóztam, borsoztam. Hozzáadtam a balzsamecetet és a maradék tárkonyt is. A sült céklacsíkokkal díszítve jól megettük.

A facebook-on is ott vagyok, mégpedig itt ni.

tarkonyos_zoldborsokremleves_sult_ceklacsikokkal

tarkonyos_zoldborsokremleves_sult_ceklacsikokkal (13)

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!