Tegnapi könyörgésem meghallgattatott, miszerint kérem vissza az étvágyamat, meg a főzőkedvemet. Az előbbi még karcsúbban, az utóbbi viszont vastagon visszajött. Vírus – én 1:0… Egyelőre. Nem tudom, honnan, kitől és miért kaptam, de a jövőben nem nagyon szeretnék újra ilyet. Rossz volt, na.
Old school krumplis gombóc sárgabarackkal, ez főtt ma. Sikerült elegánsan egész adagnyi tésztát begyúrnom hármónkra, naná, hogy sok volt. De annyira, hogy vacsorára is jutott belőle, krémsajtos kakukkfüves nudlikat csináltam kevés szerecsendióval. Az már csak a kifőzéskor ugrott be, hogy eredetileg fahéjat is tettem a tésztába, amikor a sárgabarackos gombócokat csináltam. Sebaj, szeretünk veszélyesen élni. Főleg, hogy ó krumpli már nem volt, csak új, így dupla volt a kockázat, hogy szétfolyik a gombóctészta vagy sem.
Hozzávalók (kb. 20 db közepes gombóchoz):
a tésztához:
1 kg ó krumpli (ha nincs, akkor több liszt kell majd)
25 – 35 dkg liszt (a krumpli lisztességétől függően)
1 ek. búzadara
2 ek. zsír (olaj is jó)
1 nagy tojás
nagy csipet só
1 tk. őrölt fahéj
a töltelékhez:
20 db kisebb sárgabarack
20 mokkáskanálnyi nádcukor
őrölt fahéj
A krumplikat megmostam, majd egy fazékban, hideg vízben feltettem főni. Héjában. Amíg a krumpli főtt, megmostam, kettévágtam és kimagoztam a sárgabarackokat. Kimértem a lisztből 25 dekát.
Amikor a krumpli megfőtt, hagytam kihűlni. Megpucoltam és krumplinyomóval áttörtem. Hozzáadtam 25 dkg lisztet, a búzadarát, az olajat és a sót, összekevertem, majd beleütöttem az egész tojást és gyúrni kezdtem. Ragadt. De nagyon. Úgyhogy elkezdtem hozzáadni még lisztet. Itt már nem méricskéltem, csak apránként, 1-1 maréknyi lisztet szórtam a keverékhez. Idővel szépen összeállt a tészta. Már nem ragadt a kezemhez. Lisztezett pulton gyúrtam még, majd fél centi vékonyan kinyújtottam és nagyjából 8×8 centis kockákra vágtam. Közben ez nagy fazékban vizet kezdtem forralni, egy nagy serpenyőben pedig 2 ek. zsírral pirítani kezdtem a morzsát. Sok morzsát.
Amíg a víz felforrt, megcsináltam a gombócokat. Fél sárgabarackot a tésztakockára tettem, közepébe 1 mokkás kanál cukrot, aztán megszórtam fahéjjal, rátettem a másik fél sárgabarackot is. Az összes tésztakockát kiraktam a fahéjas, cukros barackkal. Gombócot csináltam belőlük: a tésztakockák sarkait kézzel összefogtam, jól lezártam és gombócot formáztam belőlük. Forrásban lévő vízbe tettem. Megvártam, hogy a gombócok feljöjjenek a víz tetejére, még 2-3 percig hagytam őket a zubogó vízben, aztán szűrőlapáttal átszedtem mindet a pirított morzsára és alaposan megforgattam őket. Kevés fahéjas porcukorral megszórtam.
A blogom nem szakács -és/vagy receptkönyv, sokkal inkább gasztronapló. Egyszerűen csak leírom a gasztronómiában szerzett élményeimet. És mellé fecsegek, locsogok, mert az is én vagyok.
Egy kis jogi rizsa
A blogon megjelenő receptek, képek a Rizsázzunk! tulajdona (szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény). Nem vagyok irigy, sőt, de sokat bíbelődtem, körmöltem, főztem, sütöttem és fényképeztem. Néha csúfosan oda is égtem. Szóval, mielőtt használnád a blogom tartalmát, írj egy emailt és megbeszéljük. Vagy legalább linkelj be. Én is pontosan ezt teszem máséval. Ez így korrekt. Ennyi. Köszi! :-)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: