Az van, hogy ezt a főzeléket a férj agyalta ki. És bár, magát szürke eminenciásként aposztrofálva, a háttérben kívánt maradni, én meg nem tudom tartani a lepcses számat. Szóval, ő találta ki, hogy mi legyen benne. Én meg megfőztem. Persze menet közben partizánkodtam kicsit, mert muszáj volt. 🙂
Előkészítés: 10 perc
Főzési idő: kb. 20 perc
Hozzávalók:
kb. 80 dkg újkrumpli
2 – 3 db korai nyári alma
3 – 4 db babérlevél
4 db szegfűszeg (partizánkodás 1.)
2 gerezd fokhagyma egészben
2 szál újhagyma
1 kis doboz joghurt
1 ek. méz (ha kell, mehet bele még – partizánkodás 2.)
2 ek. mustár (partizánkodás 3.)
1 csapott tk. citrombors (fekete borssal is jó)
víz
2 – 3 tk. só (ez ízlés kérdése)
Megpucoltam a krumplikat, az újhagymát és a fokhagymát is. A krumplikat nagyobb, viszonylag egyforma darabokra vágtam. Nagyobb lábasba tettem a fokhagymákkal és az újhagymákkal. Felöntöttem annyi vízzel, ami éppen ellepte. Sóztam, citromborsoztam, fűszereztem a babérlevéllel és a szegfűszeggel. Feltettem főni. Amikor a krumpli majdnem puha volt, meghámoztam és nagyobb darabokra vágtam a nyári almát. A krumplihoz adtam.
A joghurtot elkevertem a mustárral és a mézzel. Egy nagy csipet citromborsot is tettem bele.
Amikor a krumpli megfőtt, az 1/4-ét kiszedtem, a fokhagymákkal, jó pár almadarabbal és az újhagymákkal együtt, a mustáros mézes joghurtba és kevés főzőlével együtt, botmixerrel simára turmixoltam. Ezzel sűrítettem be a főzeléket. Egyszer átforraltam, fűszereztem még kevés sóval. Házi jellegű sült grill kolbásszal ettük.