Döbbenetes. Eljutottam odáig, hogy megírjak egy bejegyzést. Két oldali akkut gépkerülésen estem át (magyarul lustaság), de kezd visszatérni a grafomániám.
Tengerhez mentünk és megint rájöttem, hogy a hal és egyéb tengeri cucc ott is drága, ahol eredendően egy kicsivel több van belőle, mint itthon. Igaz, ami igaz, az Adria kissé szegényebb ebben, mint a többi jó nagy sós víz. Ez van. De az meg már milyen, hogy ha tintahalat toltunk, akkor rákfélét nem. Viszont az éttermekben, még a tengerparti “kifőzdékben” is, heroin árban mérik. Inkább vettünk, előkészítettet, pucoltat. Így kicsivel olcsóbb volt.
A hab a tortán, hogy vérbeli sunshine barbie lévén, az első nap úgy megsült a hátam (50 faktor ellenére), hogy 2-3 napig csak hason tudtam háton aludni. Utálok strandra járni, erős vagyok a kifogások keresésében, de most nem sikerült elbliccelnem, így a nyár végére rám került a bikinim. És ha már erősen a komfortzónámból kilépve éltem 1 hétig, legalább menőztem egyet az új teszkós strandrucimban. Mást nem is igen tudtam volna tenni rommá égett habtesttel. De Rozi nagyon rákattant a sós vízre, nagy flash volt nézni, ahogy a mentőmellény jellegű úszómellényében kutyaúszik “Nézd anya, már tudok úszni” üvöltésekkel. 😉
Szűkös fűszerkészletből gazdálkodva csináltam egy Adria rizottót. Oké, a garnéla része kicsit megdobta a per fő árat, de a többi kompenzálta. A kellék ezúttal az egyik báty volt, ha már annyira berregett, hogy rákot szeretne enni. 😉
Elkészítési idő: 35 – 40 perc
Hozzávalók (4 főre):
a rizottóhoz:
kb. 20 dkg rizottó rizs (arborio)
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1,5 dl száraz fehér bor
3 ek. olívaolaj
1 ek. vaj
só, bors
1 tk. szárított kakukkfű
6 dl alaplé vagy víz
1 citrom reszelt héja és fél citrom leve (lehet több is)
3 ek. reszelt parmezán jellegű kemény sajt
a fokhagymás garnélához:
50 dkg garnéla (fagyasztott is tökéletesen megfelel)
4 gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolaj
friss citromlé
só, bors
1 ek. vaj
Elkészítettem a rizottót. Megpucoltam a vöröshagymát és a fokhagymát, apróra vágtam őket. Egy magasabb falú serpenyőt felhevítettem, beleöntöttem az olajat, és a közepesnél kicsivel erősebb lángon 5 – 6 perc alatt megpároltam rajta a hagymát. Kissé sóztam. Időnként megkevertem.
Ezután a vöröshagymához adtam az aprított fokhagymát és még 1 percig pároltam. A serpenyőbe öntöttem a rizst, 3 – 4 percig kevergetve “elősütöttem”, amíg minden szemet alaposan bevont az olaj és üveges lett. Felöntöttem a fehérborral és hagytam elsisteregni, amíg azt is beszívták a rizsszemek. Hozzáadtam a reszelt citromhéjat (kezeletlen citromét!). Ezután fokozatosan adagolni kezdtem a folyadékot, közepes erősségű tűzön. Mindig csak 1 merőkanállal. Hagytam, hogy a rizs tisztességesen magába szívja a folyadékot. Közben kevergettem. Csak akkor adtam hozzá a következő adagot, amikor a rizs felszívta az előzőt. Az utolsó adag folyadékkal együtt a citromlevet is beleöntöttem, kakukkfűvel fűszereztem. Mire a rizs beszívta ezt is, selymes, krémes lett az állaga. Ekkor belekevertem a sajtot és a vajat, alaposan összeforgattam. Kóstoltam, sóztam és borsoztam, még egy kevés citromlevet facsartam bele, elkevertem és lefedve félretettem.
Egy serpenyőt hevíteni kezdtem, olívaolajat öntöttem bele, beletettem a 2 felaprított fokhagymát és 1 percig pároltam. Beledobtam a garnélákat, kissé sóztam, borsoztam, meglocsoltam fél citrom levével. Pár perc alatt készre főztem. Akkor jó, ha szép, élénk rózsaszínt kap. Jelentős folyadék fő ki belőlük, amiből mártást csináltam. A garnélákat tálra szedtem, a serpenyőbe dobtam a másik 2 felaprított fokhagymát és pár percig forraltam. 1 ek. vajjal besűrítettem a mártást. Kóstolás után még egy kicsit sóztam, adtam hozzám egy kevés citromlevet és borsot is.
Tálaláskor a rizottóra halmoztam a fokhagymás garnélát, majd az egészet meglocsoltam a mártással.
A facebook-on itt találtok meg.