Zellerkrémleves tojásmetélttel céklacsipsszel és pirított dióval

Jó az, amikor 7 ember rákészül egy beígért levesre (a címbe szereplőre), aztán az előző napi rakott káposzta maradékát kapják az asztalnál. Bekrepált a botmixerünk, a krumplinyomónak sok volt a zeller, a húsdaráló meg csak nem dolgozik olyan finoman, így minden lett a leves, csak krémes nem. Röpke 24 óra leforgása alatt (másnap vettünk új botmixert) elkészült a zellerkrémleves. Illett valami díszesebb feltéttel enyhíteni a gebaszt. 🙂

 

Hozzávalók:

40 dkg zellergumó megpucolva

1 fej lila -és 1 fej vöröshagyma

2 duci gerezd fokhagyma

1 alma

4 ek. olívaolaj

1 – 1.5 liter víz (vagy zöldségleves)

só, bors

frissen reszelt szerecsendió

1 – 1,5 dl tejszín vagy kókusztej

fél citrom leve (elhagyható, ha az alma elég savanyú)

1 nagy marék dió

2 – 3 közepes cékla + bő olaj a sütéshez

2 tojás + só, bors+ 1 löttyintésnyi tejszín+ 4 nagy csipet frissen reszelt szerecsendió

A zöldségeket megmostam, meghámoztam, majd a zellert és a krumplit felkockáztam. A megpucolt hagymákat vékony csíkokra vágtam. Egy közepes lábasban felhevítettem az olajat, rádobtam a hagymát, kicsit sóztam és megfonnyasztottam. Ezután a fokhagymát is megfuttattam rajta, kb. 1 perc alatt éppen csak, hogy illata legyen. Hozzáadtam a zellert, 3-4 percig pirítottam, felöntöttem az alaplével/vízzel, végül beledobtam a meghámozott, feldarabolt almát is. Kevés sóval és frissen őrölt borssal fedő alatt közepes lángon puhára főztem (kb. 15).

Közben a céklákat meghámoztam és a zöldséghámozóval vékony szeleteket vágtam belőle. Forró olajban ropogósra sütöttem (sütőben is süthetjük, ha ellenezzük a bő olajba való sütést), konyhai papírtörlővel bélelt tányérra szedtem. A diót száraz serpenyőben pár perc alatt illatosra pirítottam, durvára vágtam és félretettem.

A tojásmetélthez a tojásokat egyesével sütöttem meg. A felütött tojáshoz sót, borsot, szerecsendiót és kevés tejszínt adtam. Alaposan felvertem, olajjal kikent forró serpenyőbe öntöttem, mint a palacsintatésztát és mindkét oldalát világos aranybarnára sütöttem. Tányérra szedtem, hagytam hűlni, végül feltekertem a tojáslepényeket és kb. 1 centi vastagon felvágtam.

A levest a végén botmixerrel összeturmixoltam, vékony sugárban hozzáöntöttem a tejszínt, elkevertem és fűszereztem még kevés sóval, borssal, bőségesebb mennyiségű frissen reszelt szerecsendióval.

Tálaláskor a levesbe szedtem a pirított diót, majd a tetejére tettem a tojásmetéltet és a céklacsipszet. Pirított rozskenyeret adtam hozzá.

Facebook: Rizsázzunk!

Tojásmetélt ötlete innen.

Címkék: , , , , , , ,
Tovább a blogra »