Na jó, legutóbb azt mondtam, hogy az egyetlen étel, amiért 40 fokban is bekapcsolom a sütőt, az a nyári káposzta. És most mégis, megint használtam a sütőt. De megmagyarázom, jó okom volt rá, tényleg. Először is, a Mátrában vagyunk, a háznak közel 90 centi vastag fala van, a legelvetemültebb hőségben sem melegszik fel a ház 23 – 24 foknál többre. Még nyitott ajtónál, ablaknál sem. Aztán, a másik érv, hogy rengeteg cseresznye van itthon, szépek, ízesek, roppanósak, de nem győzzük enni. A harmadik nyomós érvem pedig az, hogy vasárnap van, zárva vannak a plázák, nem tudok shoppingolni. Így hát sütök, hogy jó feleség és anya legyek, összetartsam a családot, és egy finom süti mellett beszélgethessünk arról, amiről csak vasárnap lehet…
Engem is meglepetésként ért, de a süti bizony erősen hajaz egy jó sűrű csokipuding állagára. Megmondom őszintén, meglepett, mert inkább ilyenre számítottam, hiszen ez volt a kiindulási alap. De a zsíros görög joghurt szépen dolgozott és a végén nem is bántam meg, hogy így alakult. Ehhez meg kellett várni, hogy teljesen kihűljön, mert melegen, langyosan nem volt biztató. Rozi ugyanis a kakaó és a csoki ellenére visszadobta, hogy nem kell. Hidegen viszont két nagy kockát is megevett belőle. Nagyon ritkán improvizálok a sütikkel, kínosan kimérek mindent és tartom magam az előírásokhoz, maximum a fűszerezéssel variálok, de az alapanyagokkal szinte soha. Nem véletlenül, nehezen viselem a nem várt meglepetéseket…
Előkészítés: a cseresznye kimagozása + 15 perc az összeállítás
Sütési idő: 20 – 25 perc (tűpróbáig!)
Hozzávalók (kb. 15 cm x 22 cm-es tepsihez vagy egy kb. 23 centis piteformához):
25 dkg cseresznye (magozott mennyiség)
25 dkg tönkölybúza fehérliszt (vagy sima búzaliszt)
12 dkg finomítatlan nádcukor
1 csomag sütőpor
1 vanília rúd kikapart magjai
3 púpozott ek. cukrozatlan kakaópor
2 tk. őrölt fahéj
1 tojás
5 dl görög joghurt
1 dl extra szűz olívaolaj
csipet só
2 ek. reszelt citromhéj (zacskós szárított volt)
10 dkg étcsokoládé
a tetejére:
2 – 3 ek. finomítatlan nádcukor
1 nagy marék mandulapálcika vagy szeletelt mandula
magozott felezett cseresznye
A sütőt előmelegítettem 175 fokra. Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral.
Az összes száraz hozzávalót egy nagy keverőtálba tettem és elkevertem. Egy másik nagyobb keverőtálban elkevertem a nedves hozzávalókat. Néhány részletben a tojásos, cukros masszához adtam a lisztes keveréket, majd a magozott felezett cseresznyéket és a felaprított étcsokoládét. Elkevertem. A masszát a tepsibe simítottam, a szélei felé kicsit magasabban, hogy a közepe is könnyebben megsüljön. A tetejét kiraktam a kimagozott, felezett cseresznyékkel, megszórtam mandulapálcikával és a végén nádcukorral. A tepsit betettem a sütőbe és kb. 35 perc alatt megsütöttem a sütit. Tűpróbával ellenőriztem. Sütőtől függően 25 – 35 perc lehet a teljes sütési idő, itt fapados sütőnk van, ebben mindent tovább kell sütni.
Tálaláskor megszórhatjuk kevés porcukorral. Mézzel és citrommal kikevert tejfölt vagy sűrű görög joghurtot adhatunk hozzá. Friss ribizlit is tehetünk mellé.
Facebook: Rizsázzunk!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: