Állítólag kánikulában nem jó tejterméket fogyasztani, mert az átlagosnál gyorsabban romlik, túl nehéz a szervezetnek és ilyenkor amúgy is legjobb csak (forró) levegőt enni. Az van, hogy ilyenkor még a víz is pillanatok alatt megposhad, ha nem figyelünk oda, úgyhogy ennyi erővel mindegy is. Csak gyorsan kell dolgozni és minél előbb hűtőbe kell tenni a levest.
Drága Aga barátnőm, asszonypajtásom, köszi az ötletet. Hideg, savanyú, gyümölcsös 3:1 ital. Lehet belőle leves gyümölcsdarabokkal a főfogás előtt, és lehet belőle desszert vanília fagyival és pirított mandulával a főfogás után. Reggelire is tökéletes, ha gyümölcsöt, kevés zabpelyhet és magokat keverünk bele. Mindegy, csak jó előre hűtsük be, akár egy egész éjszakára is. És ne sajnáljuk a citromot.
A tehéntej helyett nyugodtan használhatunk mondjuk natúr joghurtot, vagy akár krémes kókusztejet, ebben az esetben viszont hagyjuk ki a tejszínt.
Elkészítés: 5 perc
Hűtés: min. 2 óra
Hozzávalók (3 – 4 főre):
5 dl joghurt
3 dl tej (vagy natúr joghurt*, vagy krémes kókusztej)
1 dl tejszín
3 zöld citrom leve (sima citrom is jó)
1 zöld citrom héja (ha kezeletlen)
1 vanília rúd magjai
méz ízlés szerint
1 csipet só
a tálaláshoz:
sárgadinnye kockák
vanília fagylalt
pirított mandula
Egy kézi habverővel összekeverem a joghurtot, a tejet és a tejszínt egy nagyobb keverőtálban a zöld citrom levével, a mézzel és a vaníliamagokkal. Belereszelem egy zöld citrom héját és adok hozzá egy csipet sót. Fogyasztásig, de legalább 2 órára hűtőbe teszem.
Tálaláskor sárgadinnye kockákkal és/vagy vanília fagyival dúsítom.
*ha natúr joghurtot használunk, kellhet egy kis víz is, hogy ne legyen túl sűrű.
Facebook: Rizsázzunk!