Én már alig vártam, hogy eltűnjön a kánikula. Nem a hőség miatt, az már egészen hozzám nőtt. Sokkal inkább azért, mert már annyira untam, hogy szinte csak azzal tudtam indítani egy bejegyzést, hogy:
– tombol a hőség
– vagy, hogy még mindig elképesztően meleg van
– meg, hogy kánikula van, igyunk sokat
Bármennyire is akartam, csak ez jött ki. A cukros akadémiai székfoglalómtól eltekintve csak ilyeneket tudtam kiizzadni magamból. És még tart az utóhatása, hiszen most is a kánikuláról írok, amikor már újra élőlényeknek való hőmérséklet van.
Waitrose káposztasaláta következik, rizsásítva.
Előkészítés: 15 perc
Összeállítás: 2 – 5 perc 😉
Hozzávalók (4, de inkább 6 főre):
a salátához:
1 kicsi lilakáposzta (tényleg a lehető legkisebb fej, kb. 40 – 50 dkg)
1 fej lilahagyma
2 keményebb alma
1 citrom leve és ha kezeletlen, a héja is
1 édesköménygumó
kapor ízlés szerint
só, frissen őrölt bors
az öntethez:
az édeskömény levelei, ha van rajta
ha nincs, akkor 1 kis csokor friss kapor vagy 1 bőséges tk. szárított
2 – 3 ek. citromlé
1 bőséges ek. pirított sótlan mogyoró
2 gerezd fokhagyma
1 ek. extra szűz olívaolaj
10 dkg majonéz (lehetőleg házi)
só, frissen őrölt bors
Az öntethez, a majonézen kívül, késes aprítóba tettem a hozzávalókat és finomra aprítottam. Egy tálba öntöttem és belekevertem a majonézt. Kóstolás után kevés sóval és borssal fűszereztem. Mivel nagyon kevés levél volt az édesköményen, kaporral pótoltam azt.
A káposzta külső leveleit leszedtem. Kettévágtam a fejet, majd a feleket is feleztem és vékonyan felszeleteltem mindet. Egy nagy keverőtálba tettem. Hozzáadtam a megmosott, kimagozott és vékonyra szeletelt almákat, a citromlevét és héját, a vékonyan felszeletelt édesköményt és a finomra aprított lilahagymát. Óvatosan sóztam és borsoztam.
Az egészet alaposan összeforgattam az öntettel. Tálalásig hűtőbe tettem. Remekül passzol grillezett húsok, kolbászok mellé, de egy szelet friss vagy enyhén megpirított rozskenyérrel is isteni.
Facebook: Rizsázzunk!