A mai nap mantrája a sütőtök volt. Sütőtök. Sütőtök. Sütőtök. És egy gyönyörű sütőtökös mandalát is bevizionáltam magamnak, annyira beragadt a sütőtök a fejembe még reggel 6-kor, amikor ébresztett a telefonom.
Zacskós* leves. A javából. Krémes. Édes. Sütőtökből.
Előkészítés: 10 perc
Elkészítés: kb. 40 perc
Hozzávalók:
1 sütőzacskó (25×45 cm)
1 kisebb sütőtök
fél szál póréhagyma
3 nagy gerezd fokhagyma
1 vékony szár halványító zeller
1 nagy ág friss rozmaing
1 ujjnyi vastag darab friss gyömbér
4 zsályalevél
3 ek. olívaolaj
3 ek. szójaszósz
2 ek. almaecet vagy fehárborecet
frissen tekert bors
2 ek. finomítatlan nádcukor (lehet több és kevesebb is)
kis darab póréhagyma (kb. 5 centis)
1 vékony szelet friss gyömbér
1 tk. vaj
víz
só
0,5 dl tejszín
a tetejére:
pirított tökmag
pirított zabpehely
tökmagolaj
A sütőt előmelegítettem 200 fokra. A tepsijét kibéleltem sütőpapírral. Levágtam egy kb. 5 centi széles csíkot a sütőzacskó szájából, ezzel kötöttem össze később a sütőzacskót. Száraz serpenyőben illatosra pirítottam a tökmagot és a zabpelyhet.
A sütőtököt megmostam, kisebb darabokra vágtam. A póréhagymát nagyobb darabokra vágtam, a gyömbért megpucoltam és félbe vágtam. Sütőzacskóba tettem a tököt, a póréhagymát, a gyömbért, a rozmaringot, a zsályát, a zellerszárat és a fokhagymagerezdeket héjastól. Meglocsoltam az olívaolajjal, a szójaszósszal és az almaecettel, megszórtam frissen tekert borssal és a cukorral. 30 perc alatt készre, puhára pároltam/sütöttem.
Egy nagyobb lábast felmelegítettem, beletettem a vajat. Miután felolvadt, rádobtam a póréhagymát és egy vékony szelet gyömbért. Kicsit sóztam és közepes tűzön megpároltam a hagymát. A sütőzacskóból a zöld fűszerek kivételével mindent a lábasba öntöttem. A fokhagymákat kinyomtam a héjukból. Az egészet felöntöttem annyi vízzel, amennyi éppen ellepte, sóztam, borsoztam és hagytam, hogy felforrjon. Botmixerrel krémesítettem, belecsurgattam a tejszínt és végül kicsit még fűszereztem sóval, borssal, még egy ek. almaecettel és kevés friss rozmaringgal.
Tálaláskor megszórtam pirított tökmaggal és zabpehellyel. A tetejét megcsurgattam kevés tökmagolajat.
*sütőzacskós sütési eljárás: megóvja az ízeket és (állítólag) a vitaminokat. Az előbbit igazolom, az utóbbira nézve még nem végeztem kutatásokat, azt Heston Blumental megteszi/megtette. Szag -és ízsemleges, amiből ez utóbbit nem teljesen tudom értelmezni, viszont egészségesebb és energiatakarékosabb sütőzacskóban elkészíteni a vacsit. Tök jó.
Facebook: Rizsázzunk!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: