Rizsázzunk!

Birsalmasajt

A Wikipedia, a szabad enciklopédia, szerint a birsalma sajt édes, sűrű, birsalmából készült desszert. Előkészítése nagyon egyszerű és mélyhűtés nélkül is több hónapig tartható, ezért hagyományosan az egyik legrégebbi édesség Magyarország területén. Méliusz Juhász Péter már 1578-ban leírta a birsalma sajtot és annak gyógyító tulajdonságait. Különösen magas a misztikus P-vitamin-tartalma, ami gátolja az öregedési folyamatokat, és elősegíti a C-vitamin hatásának kifejtését. És ami nagyon jó, hogy a C-vitamin kivételével, az összes benne található vitamin, ásványi anyag és rost túléli a főzéssel járó erőteljes hőkezelést.

Egyéb források arról is szólnak, hogy a spanyol gasztronómiában is stabil helyet foglal el. Az egyik fő specialitás. Karakteres, hangsúlyos sajtok mellé adják. A birsalma egyébként Magyarországra valószínűleg a Balkánon keresztül érkezett a Földközi-tenger keleti partvidékéről.

Előkészítés: a hámozás, kicsumázás/kimagozás

Főzési idő: kb. 30 perc + min. 1 óra

birsalmasajt (5)

 

Hozzávalók:

4 nagy birsalma

30 – 35 dkg finomítatlan nádcukor

5 egész szegfűszeg

3 egész szegfűbors

1 fahéjrúd

2 centis friss gyömbérdarab hámozva

fél zöld citrom héja

csipet só

víz

A birsalmákat megpucoltam, kicsumáztam és nagyobb darabokra vágtam. Egy nagyobb lábasa tettem, felöntöttem annyi vízzel, ami kb. 1 ujjnyira ellepte. Hozzáadtam az egész fűszereket és a friss gyömbért. Fedő alatt puhára főztem, leszűrtem. Hagytam kicsit hűlni, botmixerrel pürésítettem és hozzáadtam a cukrot. Közepes tűzön, rendszeresen kevergetve, bő 1 óra alatt jó sűrűre főztem. Olyanra, ami nem folyt már le a fakanálról. Átlátszó fóliával kibéleltem egy formát és beleöntöttem a birsmasszát. Legalább legalább 1 hétre békén hagytam. 3-4 nap után átfordítottam, hogy az alsó fele is száradni tudjon. Ekkor már kivettem a formából, hogy minden oldala száradni tudjon. Fontos, hogy száraz helyen tároljuk.

Fóliába csomagolva nagyon sokáig eláll. Ha nincs szem előtt…

Keverhetünk bele diót, mandulát, készíthetjük zöld kardamommal és gyömbérrel, de fűszerek nélkül is isteni.

Facebook: Rizsázzunk!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!