Rizsázzunk!

Feles zöldborsó-krémleves

Tegnap jéggé fagytak a lábaim és az ujjaim. Van az a fura szokása az embereknek, hogy ugyan csukott ajtót nyitnak ki, amikor belépnek valahova (most történetesen a csarnokba) vagy kilépnek valahonnan (most történetesen a csarnokból), de valahogy a folyamat nem ér a végére, csak a hiányérzet marad, és az ajtó nyitva. Langyos tavaszon lágy, illatos szellővel vagy fülledt nyári napokon ez több, mint üdvözítő. – 2 fokban, enyhe hideg szél mellett viszont kicsit kellemetlen(ebb). Tegnap és ma – durva számításaim szerint – 1,3 km ajtót csuktam be… Ettől (és a daknyosodó orrobtól) eltekintve megint varázslat volt, és köszönöm mindenkinek, aki jött, beszélgetett, és még vásárolt is. Mindig élmény. 😉

Ez a leves már majdnem főzelék. Kókusztejjel pedig még laktózmentes is. És isteni.

Előkészítés: 10 perc

Főzési idő: kb. 15 perc

IMG_9749

 

Hozzávalók:

20 dkg feles zöldborsó

fél szál póréhagyma

2 duci gerezd fokhagyma

3 ek. olívaolaj

3 babérlevél

3-4 zöld kardamom

8-10 dl zöldségerőleves

1 kicsi citrom/zöld citrom

1 dl tejszín/krémes, zsíros kókusztej

só, frissen tekert bors

A feles borsót 3x átmostam, hagytam lecsöpögni.

Felkarikáztam a pórét, megpucoltam és megroppantottam a fokhagymagerezdeket. Egy nagyobb lábast felhevítettem, beleöntöttem az olajat, majd a póréhagymát. Egy csipet sóval párolni kezdtem, közepes lángon. 4-5 perc múlva rádobtam a megroppantott fokhagymát, 1 percig pároltam, amíg elindult az illata. Ekkor hozzáadtam a megmosott, lecsepegtetett feles zöldborsót, a babérleveleket és a kardamom magjait. Óvatosans sóztam és borsoztam, mert a zöldségerőlevesben már volt só. Kevergetés mellett 3-4 percig pirítottam, végül felöntöttem a zöldségerőlevessel. Fedő alatt közepes lángon puhára főztem.

Amikor a feles borsó megpuhult, a lábast lehúztam a tűzről. Kivettem a babérleveleket és egy botmixerrel krémesre mixeltem az egészet. Ha túl sűrű lenne, kevés vízzel hígítható. Kóstolás után még sóztam, borsoztam, belecsavartam a zöld citrom levét (először csak az egyik felét, ha így is elég savanyú, nem kell bele a másik fele), elkevertem a tejszínnel/kókusztejjel (így laktózmentes), és tálaltam.

Pirított fekete szezámmaggal vagy érett, kemény juhsajttal gazdagíthatjuk.

Facebook: Rizsázzunk!

IMG_9738

IMG_9758

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!