Közel 1 hónapja, azaz majdnem 4 hete, tehát hamarosan 30/31 napja, hogy túrógaluskát készítettem. Mostanra megérett bennem a mondandó is a bejegyzéshez. Isteni lett.
Előkészítés: 5 perc + a túrómassza hűtése (min. 1 óra)
Elkészítés: 15 perc (a karamell és a gombóc főzése)
Hozzávalók (4 főre):
25 dkg túró vagy orda
1 tojás szétválasztva
3 ek. kukoricadara
1 csomag vaníliás cukor
1 kezeletlen narancs reszelt héja (vagy 1 nagy ek. szárított)
csipet só
a karamell öntethez:
10 dkg vaj
3 púpozott ek. lágy nádcukor (akár sötétbarna is lehet)
3 púpozott ek. világos nádcukor
jó nagy csipet só
kevés tejszín
A túrót egy keverőtálba tettem. Hozzáadtam a csipet sót, a vaníliás cukrot és a narancshéjat. Villával áttörtem. Belekevertem a tojássárgáját és a kukoricadarát, jól eldolgoztam és a hűtőbe tettem. Érdemes minél tovább állni hagyni, de legalább 1 órán át hagyjuk békén.
Elkészítettem a karamellás öntetet. A vajat, a 2 féle cukrot és a sót lábasba tettem és olvasztani kezdtem. Amikor az egész homogénné olvadt és annyira besűrűsödött, hogy a fakanálon egységes bevonatot képzett, lehúztam a tűztől és lassan belecsurgattam a szobahőmérsékletű tejszínt. Alaposan elkevertem és félretettem.
Egy fazékban vizet kezdtem forralni. Amíg a víz felforrt, kemény habot vertem a tojásfehérjéből (akár két tojásfehérjét is felvehet), amit két részletben óvatosan a túrós masszához forgattam. Két vizes kiskanál segítségével galuskákat formáztam, amiket a forrásban lévő vízben 4-5 perc alatt kifőztem. Amikor a galuskák feljöttek a víz tetejére, még egy percig főztem őket, végül tálba szedtek mindet.
Tálaláskor nagylelkűen meglocsoltam a galuskákat a karamellás öntettel.
Facebook: Rizsázzunk!