Éljen a pite. Ennél több most nem jut eszembe. De ha egyszer mégis, elmesélem ugyanitt.
Előkészítés: 20 perc + kb. 1 óra hűtés a tésztának
Sütési idő: kb. 50 perc
Hozzávalók (kb. 22 cm-es piteformához):
a tésztához:
25 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
5 dkg pirított darált dió
3,6 dkg cukor
1 kupak vanília kivonat (vagy 1 vanília rúd kikapart magjai)
2 evőkanál hideg víz
csipet só
a töltelékhez:
75 – 80 dkg szilva (kimagozott súly)
1 kezeletlen citrom héja és leve (ha nagy a citrom, elég csak a fele)
3 – 4 ek. birsalmalekvár
5 dkg finomítatlan nádcukor (lehet több is, ha valaki édesebben szereti)
1 tk. őrölt fahéj
1 kupak vanília kivonat (itt el is hagyható)
1 – 2 ek. étkezési keményítő (attól függően, mennyi levet eresz a szilva)
1 maréknyi zsemlemorzsa
1 maréknyi darált dió
A sütőt előmelegítettem 180 C fokra. Ez gázsütő esetében, azt hiszem a 3-as fokozat, de ez leginkább sütőfüggő.
A tésztát robotgéppel összeállítottam. Először a felkockázott hideg vajat tettem a keverőbe, majd hozzáadtam a lisztet, a cukrot és a sót is. Nagyjából 1 perc alatt morzsásra keverte a gép. Ezután a tésztát átöntöttem egy tálba, amihez hozzátettem a 2 evőkanál hideg vizet. Tényleg legyen jó hideg a víz, akár a fagyasztóba is betehetjük 1-2 percre, mielőtt a tésztához adjuk. Ha már a víz is a tésztában van, nagyjából 1 perc alatt gyors mozdulatokkal összegyúrom, majd lefedve 1 órára hideg helyre tettem pihenni.
Amíg a tészta pihent, kivajaztam egy tortaforma alját és oldalát. Előkészítettem a tölteléket is. A szilvákat megmostam, kimagoztam és egy nagy keverőtálba tettem. Megszórtam a cukorral és a fahéjjal. Meglocsoltam a citromlével és a vaníliakivonattal, végül hozzáadtam a birsalmalekvárt és a keményítőt is.
A tésztát két részre osztottam. A nagyobbat nagyjából fél centi vékonyra nyújtottam úgy, hogy a piteforma oldalára is jusson. Megszórtam a zsemlemorzsával és a darált dióval is. Ráöntöttem a szilvát. Kinyújtottam a tészta másik felét is, nagyjából fél centi vékonyra. Derelyevágóval 1 – 1,5 centi vastag csíkokra vágtam és a szilvás töltelék tetejére tettem. Középen egy kis darab kör alakúra formázott tésztát tettem. Villával lenyomkodtam a piteforma pereménél és a közepén is. A tészta tetejére kis lyukat vágtam, így a sülés közben képződő gőz távozni tud, a tészta nem púposodik fel.
Nagyjából 50 percig sütöttem a 180C fokos sütőben. Amikor elkészült, a tetejét még forrón megkentem kevés birsalmalekvárral, amitől szép fényes lett.
Ha a tetejét sűrűbben akarjuk berácsozni vagy teljesen befedni, készítsünk dupla mennyiségű tortát, vagy használjunk kisebb formát.
Facebook: Rizsázzunk!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: